-
گزارش «صمت» از پنجمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران:

گردهمایی بزرگان فولاد

به گزارش «صمت» پنجمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران صبح سه‌شنبه ۱۹ دی ماه در برج میلاد تهران آغاز بکار کرد.

گردهمایی بزرگان فولاد

شرکت‌های بزرگ معدنی و فولاد کشور در این رویداد ملی حضور فعالی دارند و به ارائه نیازها و فرصت‌های بومی‌سازی و ساخت داخل، نیازهای فناورانه در زنجیره آهن و فولاد می‌پردازند.
فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، ذوب آهن اصفهان، معدنی و صنعتی گل‌گهر، معدنی و صنعتی چادرملو، هلدینگ صنایع و معادن ماهان، گهرزمین، فولاد هرمزگان، آهن و فولاد ارفع،گروه ملی صنعتی فولاد ایران، فولاد آلیاژی ایران، سنگ آهن مرکزی ایران، اپال پارسیان، صبا فولاد خلیج فارس، فولاد اکسین، جهان فولاد کرمانشاه و… در این رویداد تخصصی حضور دارند.


صنایع بزرگ بیش از گذشته به دانش‌بنیان‌ها اعتماد کنند


در ابتدای این مراسم بهرام سبحانی، رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران اظهار کرد: سال به سال وقتی که در این نمایشگاه حضور می‌یابیم به لحاظ افزایش تعداد و تجهیزاتی که بومی‌سازی می‌شود قابل مقایسه نیست.
وی افزود: هر سال تفاهم‌نامه‌هایی بین شرکت‌های زنجیره آهن و فولاد، تولیدکنندگان سنگ آهن و شرکت‌های دانش بنیان و دیگر صنایع در این جشنواره امضا می‌شود که حاصل آن بومی سازی ۲۶ هزار قطعه، تجهیز و مواد اولیه در صنعت فولاد بوده است.
رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با بیان اینکه برخی قطعات از طریق مهندسی معکوس در حوزه فرایند ساخت در قالب دفترچه‌های شناسنامه‌ای آماده و در هر یک از واحدهای فولادسازی تیم‌ها و مدیریت‌های بومی‌سازی قطعات را تولید و در اختیار خطوط قرار می‌دهند.
وی با بیان اینکه بومی‌سازی تکنولوژی را در دستور کار داریم، گفت: باید توجه داشت که بسیاری از محصولاتی که تولید شده تحت لیسانس شرکت‌های خارجی به ویژه شرکت‌ کوبه استیل ژاپن بوده است، ما تکنولوژی جدید را ارائه می‌دهیم که دیگر تحت لیسانس هیچ شرکت خارجی نیست و با دانش فنی داخلی تولید می‌شود. سبحانی تصریح کرد: ما نه تنها بومی‌سازی و مهندسی ساخت را دنبال می‌کنیم، بلکه تقویت بومی‌سازی تکنولوژی را داریم.
وی با بیان اینکه در بحث تولید تقریبا بیش از ۸۵ درصد نیازهای شرکت های فولادی از داخل تامین می‌شود، گفت: در حوزه الکترودگرافیتی نیز به جاهای خوبی رسیده‌ایم و تا پایان امسال و یا ابتدای سال آینده خط تولید این محصول نیز با استفاده از وادرات کک سوزنی راه‌اندازی خواهد شد.

رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران افزود: در حوزه برخی از محصولات که به لحاظ اقتصادی در داخل مقرون به صرفه نیست از خارج از کشور واردات را ادامه خواهیم داد.
وی با تاکید بر اینکه در بسیاری از موارد شاهد هستیم که بسیاری از شرکت‌ها قطعاتی را می‌سازند که بسیار کمک کننده است، ادامه داد: البته در این زمینه توصیه‌ای مبنی بر اعتماد به دانش‌بنیان‌ها برای خرید و استفاده از تجهیزاتشان برای شرکت‌های فولادی دارم که برای اولین استفاده کمتر اعتماد می‌شود و این در حالی است که باید به این محصولات اعتماد شود و با سنجش آن در آزمایشگاه‌های صنایع مورد استفاده و خرید قرار گیرد.
سبحانی با بیان اینکه ما در صنعت فولاد موتورهای ۵ الی ۶ مگاواتی داریم و شرکتی ادعای تولید موتورهایی با ظرفیت بالاتر را دارد که باید مورد اعتماد قرار گیرد، گفت: از سویی باید توجه داشت که برخی از صنایع نسبت به ظرفیت دانش‌ها توجه داشته باشند و این جشنواره و نمایشگاه ظرفیتی برای ایجاد این ارتباطات است.
وی با تاکید بر اینکه با بهینه‌سازی و رفع ایرادات باید از ظرفیت دانش بنیان‌ها استفاده شود، گفت: تاکنون در این زمینه ریسکی را شاهد نبوده ایم و می توان گفت بسیاری از تولیدات با ظرفیت بالا مورد استفاده قرار گرفته اند و شاید در موارد نمونه داخلی ۹۰ درصد از ۱۰۰درصد نمونه خارجی کیفیت داشته است.

پیگیری مقررات‌زدایی برای افزایش راندمان در صنایع فولادی


در ادامعه محمدرضا موثقی نیا معاون وزیر صمت و رئیس هیات عامل ایمیدرو ضمن گرامیداشت شهدای اخیر حادثه کرمان و شهدای غزه اظهار کرد: به سهم خود خوشحالم که در جمع خِبرگان و نخبگان حوزه فولاد حضور دارم. شاید سال ها پیش تصور حضور چنین جمعیت نخبه و متخصصی را در این جشنواره نداشتیم.
وی افزود: اگرچه صنعت فولاد در کشور توسعه ۸ درصدی داشته اما در سطح بین الملل سهم ۱.۵ درصد داریم و این در حالی است که ما دسترسی به معادن و منابع معدنی، منابع انرژی، مواد اولیه و نیروی انسانی متخصص داریم.
رئیس هیات عامل ایمیدرو ادامه داد: از سویی باید توجه داشت که کشورهایی همچون ژاپن علی‌رغم عدم دسترسی به منابع به دلیل تعریف مقررات حمایتی استفاده از خلاقیت و نوآوری امروز سهم ۶ درصدی در توسعه صنعت فولاد جهان را دارد.
وی اضافه کرد: هر چند موضوع تحریم مزید بر این تفاوت‌ها بین ایران و دیگر کشورهای تولیدکننده فولاد شده است اما نمی‌توان گفت تحریم برای ما صددرصد تاثیر منفی را به همراه داشته است چه بسا شاید اگر تحریم نبود ما این حجم از بومی‌سازی را نداشتیم.
موثقی‌نیا با بیان اینکه بر اساس آماری که ارائه شده بومی‌سازی در صنایع فولادی و معدنی حدود ۱.۷ میلیارد دلار صرفه جویی ارزی داشته است، گفت: البته امروز ارزبری در تولید فولاد عدد قابل توجهی و حدود ۶۵ دلار در تن است و می توان گفت ارزبری فولاد در هر سال حدود چهار میلیارد دلار است و امیدواریم با همت تولیدکنندگان هر سال بتوانیم دسترسی بیشتری به بومی سازی داشته باشیم. وی با بیان اینکه در حال حاضر ۸۰ درصد از تجهیزات، قطعات و مواد اولیه مورد نیاز در صنایع فولادی و معدنی کشور بومی سازی شده است، ابراز کرد: همچنان همه در تلاش هستند که بتوانند از حداکثر ظرفیت استفاده کنند.
رئیس هیات عامل ایمیدرو در ادامه ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع سازندگان، تامین کنندگان و شرکت های دانش بنیان حوزه صنعت فولاد تصریح کرد: این امر جای خوشحالی دارد و می توان گامی را در جهت توسعه زنجیره فولاد برداشت و نقش این جمع را در اقتصاد کشور ارتقا داد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر سهم صنایع معدنی در GDP کشور کمتر ۷ درصد است، ادامه داد: این سهم قطعا باید افزایش یابد، یکی از گرفتاری‌های امروز مقررات و موانع است که باید مقررات زدایی داشته باشیم، فرایندهای تصمیم گیری و تصمیم سازی فعلی طولانی است، تلاش‌های زیادی انجام شده تا حد امکان هموارسازی در سال ۱۴۰۳ انجام شود تا صنایع فولادی بتوانند راحت‌تر و با راندمان بیشتر وظایف خود را انجام دهند.


تقویت «ایمینو» و «یونیدرو» در دستور کار است


موثقی نیا گفت: حتما باید در حوزه فعال‌تر کردن شرکت‌های دانش بنیان اقدام کنیم، ما باید مرکز نوآوری و فناوری بخش معدن و صنایع معدنی (ایمینو) و یونیدرو را برای استفاده از ایده‌های فناورانه تقویت کنیم چرا که بر این باوریم با توسعه شرکت‌های دانش بنیان ارزش افزوده قابل توجهی حاصل می‌شود.
وی با بیان اینکه امروز حدود ۱۰ درصد از فولاد خام در جهان به فولادهای آلیاژی و صنعتی تبدیل می‌شود، ادامه داد: این نسبت در ایران کمتر از ۳ درصد است و این تفاوت یعنی دستور کار برای اجرا و اینکه ما بتوانیم به عمق فناوری دست یابیم.
انرژی نقطه بحرانی صنایع معدنی و فولادی کشور
رئیس هیات عامل ایمیدرو با تاکید بر اینکه برای سال‌های آینده باید به حوزه انرژی بیش از گذشته بپردازیم، افزود: امروز انرژی به عنوان نقطه بحرانی در صنایع معدنی و فولادی مطرح می‌شود در صنعت فولاد و حتما باید راه حل های جایگزین مطرح شود.
وی گفت: موضوع کنترل کربن و مسائل زیست محیطی مرتبط با آن موضوعات آینده ما را در مواجهه با قوانین و مقرراتی تعین می‌کند، نباید اجازه دهیم فاصله ما با استانداردهای جهانی افزایش یابد، باید موضوع انتشار کربن را با روش های‌خلاق و فناورانه کاهش دهیم.
بسیاری از خبرگان و نخبگان ما جذب صنایع سایر کشورها شده و می‌شوند
موثقی‌نیا با بیان اینکه به عنوان یک مقام دولتی باید عرض کنم که بسیاری از خبرگان و نخبگان ما جذب صنایع سایر کشورها شده و می‌شوند، افزود: امیدواریم در این زمینه بتوانیم با توسعه شرکت‌های دانش بنیان و حمایت صندوق‌های مربوطه پروژه‌های پر ریسک را در کشور تعریف کنیم و از ایده‌های خلاقانه و نوآورانه حمایت کنیم و در خصوص فناوری و نوآوری از TRL های پایین به TRL های بالا برسیم.

وی با بیان اینکه در شرکت‌های فولادی به ویژه فولادمبارکه، فولاد خوزستان، صنایع مس و سایر شرکت های فولادی اقدامات خوبی صورت گرفته ابراز کرد: اما این اقدامات برای رفع فاصله ما با تکنولوژی روز دنیا کفایت نمی‌کند و امید خیلی از مسئولان کشور به زنجیره فولاد و در واقع صنعتگران و دانشمندان این حوزه است. رئیس هیات عامل ایمیدرو اضافه کرد: ما در ایمیدرو در حد توان و علاقه برای توسعه زنجیره فولاد همکاری خواهیم داشت با امید اینکه طی سال های آینده شاهد رشد این آمارهای ارائه شده باشیم.


توجه به تولید اقتصادی در حوزه بومی‌سازی


همچنین امین ابراهیمی، مدیرعامل فولاد خوزستان در افتتاحیه پنجمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد گفت: تولید صنعت فولاد از ۱.۸ میلیون تن به ۳۰ میلیون تن تولید رسیده است و در عرصه جهانی رتبه ۱۰ تولید را با وجود مشکلات عدیده حفظ کرده است. نکته‌ای که باید در جشنواره فولاد به آن توجه داشت واژه پایداری، فولاد سبز، بومی سازی است اما تولید اقتصادی در این حوزه اهمیت زیادی دارد و در کنار تمام مفاهیم معنا پیدا می‌کند.
وی گفت: در تلاش هستیم که بحث تقویت داخلی سازی گسترش پیدا کند و همچنان همراه سازندگان و شرکت‌های دانش بنیان در گروه فولاد خوزستان هستیم. وی ادامه داد: امید است جشنواره فولاد ارزبری را به حداقل برساند. همچنین در روزهای سخت صنعت فولاد باید نگاه ویژه به صنعت فولاد شود.
ابراهیمی گفت: کاهش قابل توجه ارزبری صنعت فولاد با رویکرد بومی‌سازی داشته ایم ‌و صنعت فولاد ۶ میلیارد دلار ارزی آوری داشته است اما امروز تاب‌آوری این صنعت مطرح است و شاهد هجمه‌ها و فشارهای زیادی به صنعت هستیم.


تفاهم‌نامه سه جانبه «کارلینک» امضا شد


در جریان همایش افتتاحیه پنجمین دوره از جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران، تفاهم‌نامه ارتقاء سامانه جامع بومی سازی «کارلینک» که به همت شرکت ایریسا از زیرمجموعه های شرکت فولاد مبارکه و با استاندارهای سازمان جهانی GS۱ به عنوان یک اقدام فناورانه تولید شده است، مابین سازمان ایمیدرو، انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران و مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات منعقد شد. «کارلینک»، بستر شبکه سازی تخصصی کسب و کارها که به دست متخصصان داخلی اجرا شده است، بستری مناسب برای ارائه‌دهندگان انواع محصولات و خدمات به‌ویژه تولیدات ملی به شمار می‌رود.
این خدمت علاوه بر تسهیل ارتباط میان کسب و کارها و شبکه سازی هدفمند، فضایی مناسب برای از بین بردن وابستگی به خارج است. هدف اصلی کارلینک، حمایت از تولیدات ملی و حفظ سرمایه در بستر اشتغال‌زایی و کارآفرینی است.


امضای ۹ تفاهم‌نامه در راستای تعمیق ساخت داخل


همچنین در جریان برگزاری آئین افتتاحیه پنجمین دوره از جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران ۹ تفاهمنامه در راستای تعمیق ساخت داخل به امضاء رسید.
اولین تفاهمنامه میان مجتمع فولاد مبارکه اصفهان و شرکت دانش بنیان پایا صنعت سما تحت عنوان «طراحی، بومی سازی و تجاری سازی پایلوت پلنت گندله سازی» با هدف ۳ میلیون یورو صرفه جویی ارزی منعقد شد.
تفاهمنامه دوم برای تعمیق ساخت داخل برای کشور میان شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان، شرکت دانش بنیان هوشمندسازان وایکو و پارک علم و فناوری خراسان رضوی تحت عنوان «راه اندازی سامانه برخط رطوبت سنجی غیرتماسی بر روی خطوط کنسانتره و گندله به با دقت بالا» با هدف صرفه جویی ۶۴۰ هزار یورویی امضاء شد.
سومین تفاهمنامه تحت عنوان «ارتقاء تکنولوژی وارنیش بهرهوری تولید فرومنگنز پرکربن با بهره گیری از دانش فنی داخلی» میام شرکت فولاد خوزستان و شرکت پرتو کهربا با هدف صرفه جویی ۳۵ میلیون یورویی منعقد شد. تفاهمنامه بعدی با عنوان «طراحی و ساخت داخل تابلوهای فشار متوسط موزه های EAF و LF واحد فولادسازی» میان شرکت ملی فولاد ایران (مجتمع فولاد قائتات) و شرکت الکترو کویر برای صرفه جویی یک میلیون و ۶۷ هزار یورویی امضاء شد.
تفاهمنامه پنجم میان شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان، جهاد دانشگاهی و دانشگاه علم و صنعت ایران برای هدف فناورانه «اصلاح و بهینه سازی سیستم تصفیه غبار کنورتر فولادسازی» منعقد شد. «تصفیه لجن روغنی به روش بیولوژیکی» عنوان تفاهمنامه دیگری بود که برای اولین بار میان شرکت فولاد غرب آسیا و دانشگاه علم و صنعت ایران با هدف فناورانه امضاء شد.
تفاهمنامه‌ای میان شرکت فولاد آلیاژی ایران و شرکت ایران ترانسفو با عنوان «ساخت ترانس MBA ۱۲۴ و MBA ۴۳» برای صرفه جویی ۲ میلیون و ۲۴۳ هزار و ۱۷ یورویی منعقد شد. همچنین تفاهمنامه «پژوهش و توسعه فناوری بازیافت لاستیک‌های فوق سنگین معدنی در مقیاس نیمه صنعتی» مابین شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران و دانشگاه صنعتی اصفهان با نام برای صرفه جویی ۱۲۱ میلیارد تومانی امضاء شد.

در پایان، اولین تفاهمنامه فولاد سبز در کشور میان شرکت فولاد هرمزگان و شرکت نفت ستاره خلیج فارس برای «توسعه تکنولوژی استفاده از گاز هیدروژن به جای متان در فرآیند تولید آهن اسفنجی در راستای تولید فولاد سبز» با هدف صرفه جویی ۲۰۰ هزار یورویی منعقد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین