-
متن مشترک مذاکرات حاصل واقع‌نگری طرف‌های غربی است

آغاز مباحث محتوایی در گفت‌وگوهای وین

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اگر ما امروز متن مشترکی داریم، به خاطر این است که طرف غربی پی برد که باید از درخواست‌های حداکثری عقب‌نشینی کند و این متن حاصل همین واقع‌نگری طرف‌های غربی در گفت‌وگوهای وین است که نمی‌توانند فراتر از برجام در موضوع هسته‌ای درخواستی داشته باشند.

به گزارش ایرنا، سعید خطیب‌زاده روز گذشته در نشست خبری گفت: امروز سالگرد شهادت شهید سلیمانی، نماد وحدت و قدرت است. نام و یاد سردار سلیمانی زنده است و وزارت امور خارجه تا روزی که عاملین و آمران ترور این سردار بزرگ را در پیشگاه عدالت نیاورد، ساکت و آرام نخواهد شد.وی درباره سفر رئیس‌جمهوری به مسکو که قرار است در روزهای آتی انجام شود، گفت: این سفر به دعوت آقای پوتین انجام می‌شود و در زمینه همکاری‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی صورت خواهد گرفت. سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره سند همکاری میان ایران و روسیه گفت: سند روابط همکاری‌های میان دو کشور در حال نهایی شدن است و امیدوارم در این سفر کارهایش انجام شود اما باید جزییات دقیق را از دفتر رئیس‌جمهوری سوال کنید.

برخی به‌دنبال حواشی مذاکرات می‌روند

خطیب‌زاده در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات وین گفت: سازکارهایی که در وین پیگیری می‌شود سازکارهای مشخصی است. برخی به‌خاطر اینکه نمی‌توانند از متن خبرسازی خاصی بکنند، به‌دنبال حواشی می‌روند؛ حاشیه‌هایی را درست می‌کنند و براساس آن حاشیه‌ها تصور می‌کنند برداشت درستی را منتقل می‌کنند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: بین ایران و ۱+۴ به‌صورت دوجانبه و چندجانبه گفت‌وگوها در وین در جریان بود. یک سازکار سه‌جانبه هم بین ایران، روسیه و چین وجود دارد که همیشه برگزار و پیگیری شده است.

خطیب‌زاده خاطرنشان کرد: اینکه ۱+۴ با چه مکانیسمی خودشان با امریکا صحبت می‌کنند یا مکانیسم مشترک یا انفرادی دارند، ما نه ورود می‌کنیم و نه هیچ وقت پرسیدیم. این هم برای نخستین بار نیست که به‌صورت دوجانبه و چندجانبه گفت‌وگو می‌کنند. برخی مذاکره‌کنندگان فعالان فضای مجازی هستند و از خودشان عکس منتشر می‌کنند تا شاید مورد توجه رسانه‌ها قرار ‌گیرند. برخی از هیات‌ها در وین شاید در فضای مجازی خیلی فعالیت ندارند و کمتر دیده می‌شوند.

سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: آنهایی که در وین بودند همه می‌دانند که ۱+۴ در ادوار گذشته با هیات امریکایی گفت‌وگو داشته است. بین ایران و ایالات متحده هم مسیر مشخصی برای تبادل‌نظر وجود دارد و مسیر مشخص هم به‌صورت مکتوب، مشخص و روشن برای اینکه سوء تفاهم و سوءبرداشت وجود نداشته باشد به‌صورت مکتوب، اما غیررسمی پیشنهاداتی است که از طریق هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک انجام می‌شود. وی خاطرنشان کرد: این جزییات را گفتم برای اینکه کسانی که قرار است دقیق بدانند در وین چه اتفاقی می‌افتد، بدانند. برخی هم که با متن کاری ندارند و دوست دارند حاشیه‌سازی کنند، نکاتی را می‌گویند و به قول طلبه‌ها علیکم بالمتون لا بالحواشی.

برای مذاکرات به متن مشترک رسیدیم

خطیب‌زاده اضافه کرد: اگر ما امروز متن مشترکی داریم، به خاطر این است که طرف غربی پی برد که باید از درخواست‌های حداکثری خودش، عقب‌نشینی کند و ما امروز آنچه را که داریم، حاصل همین واقع‌نگری طرف‌های غربی در گفت‌وگوهای وین است که نمی‌توانند فراتر از برجام در موضوع هسته‌ای درخواستی داشته باشند و فروتر از برجام بخواهند تعهدات رفع تحریمی را انجام دهند.

وی تاکید کرد: ما امروز در نقطه‌ای قرار داریم که گفت‌وگوهای وین وارد بحث‌های محتوایی می‌شود. از بعدازظهر امروز گفت‌وگوها به صورت دوجانبه و چندجانبه آغاز می‌شود. البته جزییات آن را بعد از گفت‌وگوی اولیه هماهنگ‌کننده برجام با مذاکره‌کننده ارشد کشورمان که مسیر جلسات بیشتر روشن خواهد شد، اعلام خواهیم کرد. کارگروه‌ها و هیات‌ها از امروز دستور کار مشخصی خواهند داشت. سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: ما در وین هستیم برای اینکه اول از همه مطمئن شویم که منافع برجامی ملت ایران تامین می‌شود. الان بسیار زود است برای اینکه بتوانیم قضاوت کنیم که آیا ایالات متحده و ۳ کشور اروپایی با این دستور کار آمدند که متعهد شوند به تمامی ابعاد رفع تحریم.

در هر ۴ حوزه پیشرفت‌هایی داشتیم

وی خاطرنشان کرد: ما در دور هفتم توافق‌هایی داشتیم. در چند روز اول دور هشتم هم پیشرفت‌هایی داشتیم اما اینها منوط به این است که ببینیم طرف مقابل با چه جدیتی وارد می‌شود. ما در هر ۴ حوزه تحریم، هسته‌ای، تضمین و راستی‌آزمایی پیشرفت‌هایی داشتیم. در برخی حوزه‌ها کمتر و در برخی حوزه‌ها بیشتر. امروز روزی است که طرف‌های مقابل باید عمل به تعهدشان را نشان بدهند و نشان دهند در حوزه‌هایی که کمتر پیشرفت داشتیم مثل حوزه رفع تحریم‌ها یا حوزه تضمین و راستی‌آزمایی‌ها می‌توانیم پیشرفت‌هایی داشته باشیم.

خطیب‌زاده یادآورشد: وقت زیادی از هیات ایرانی گرفته شد، برای اینکه به‌طور مشخص، دقیق و مکتوب ایده‌ها و طرح‌های خود را در حوزه تضمین و راستی‌آزمایی ارائه کند. طبیعی است جمهوری اسلامی باید به خاطر سابقه بسیار بدی که امریکا داشته و بی‌عملی که اروپایی‌ها انجام دادند مطمئن شود در آینده هیچ کس دیگری دوباره حقوق بین‌الملل و این توافق را به سخره نخواهد گرفت.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان تاکید کرد: همچنین باید مطمئن شد ایالات متحده که یک بار تلاش کرد از سازکارهای درونی برجام سوء استفاده کند و برجام را اول از بین ببرد بار دیگر همان مهندسان ضدبرجام این کار را نخواهند کرد.

وی ادامه داد: ما در وین باید با دقت و با رعایت تمامی ملاحظات گفت‌وگو کنیم که این کار را خواهیم کرد. هیچ ضرب‌الاجل ساختگی را هم نمی‌پذیریم و امیدوارم خودشان هم این ضرب‌الاجل‌های ساختگی باورشان نشود و بیایند به یک تفاهم خوب برسیم.

تلاش‌های دستگاه دیپلماسی برای تامین واکسن

خطیب‌زاده درباره اولویت اصلی دولت سیزدهم برای واردات واکسن گفت: دولت سیزدهم به محض اخذ آرای مردم، اولویت خود را حفظ سلامتی مردم و تامین واکسن عنوان کرد. زمانی که تامین واکسن اولویت اول یک دولتی می‌شود، طبیعی است که تمامی ارکان و ارگان‌ها با تمام قوا وارد می‌شوند.

وی اضافه کرد: آقای دکتر امیرعبداللهیان در روزی که رای اعتماد گرفتند، در همان روز جلسه‌ای را در وزارت امور خارجه تنها و صرفا درباره موضوع واکسن گذاشتند. امروز اگر هیچ دغدغه‌ای نسبت به تامین واکسن نمی‌بینید، یکی از دلایل آن این است که تمامی سفارتخانه‌های ما در خارج از ایران با قدرت و قوت مأمور شدند که از تمامی توان خود استفاده کنند که واکسن تامین انجام شود و ما امروز در نقطه افتخار ملی برای ایران قرار داریم.

وی درباره اهدای ۷۰۰ هزار دوز واکسن ازسوی ژاپن به ایران گفت: از دولت ژاپن تشکر می‌کنیم که تا امروز ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار دوز واکسن آسترازنکا به ایران اهدا کرده که با احتساب این ۷۰۰ هزار دوز، ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار دوز، اهدایی ژاپن به ایران خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین