-

بگذارید منتقدین، منتقد بمانند

محمد سلطانی‌فر هیأت علمی و استاد واحد علوم و تحقیقات

هههه

در خبرها آمده بود که پیشنهاد ریاست خبرگزاری ایرنا را به آقای محمد مهاجری از منتقدین خوش قلم داده‌اند.

خوشبختانه پذیرش این امر توسط ایشان فعلاً رد شده است. جدای از اینکه حوزه نقد محمد مهاجری آنقدر قوی بوده که از اصولگرایی به اصلاح‌طلبی گرویده و امروزه به‌عنوان یک اصولگرای اصلاح طلب شناخته می‌شود و این خود به معنای روشنفکری است، باید به دولت پیشنهاد داد با این پست‌های موقتی نباید منتقدین کشور را به مسئول وظیفه‌گرا تبدیل کرد.

همانطور که ادوارد سعید «مهم‌ترین وظیفه روشنفکران را نقد سلطه، حاکمیت و قدرت دانسته» از دولت خواهشمندیم که با پست‌ها، روشنفکران را تبدیل به متملقین و چاپلوسان نکنند چرا که تعداد این نقادان آزاده به قدری در کشور کم است و از طرفی میلیون‌ها چاپلوس (مجاهدین شنبه) آماده به دریافت پست در کشور زیاد است که به هر قیمتی حاضر به پذیرش هر پست و مقامی بدون هیچ تجربه و شایستگی هستند، حیف است که این تعداد انگشت‌شمار منتقد را مجبور به تملق‌گویی کنیم.

مگر چه تعداد محمود سریع‌القلم، صادق زیباکلام، محمد قوچانی، سعید لیلاز، وحید اشتری، یاشار سلطانی، امیر محبیان و... حرف حقگو در کشور باقی مانده که دولت می‌خواهد آنها را نیز تبدیل و یا مجبور به متملقین کند.

کشور، دولت و حاکمیت بدون نقد و نقادی حتماً به فساد کشیده می‌شود، این جبر تاریخ است.

تفاوت سخنگو، روابط عمومی، مسئول خبرگزاری دولتی و حکومتی با روشنفکران فقط در یک کلمه نقد خلاصه می‌شود ولاغیر. از کجا بدانیم این دولت که فعلاً محبوب و تنها امید ملتی خسته بوده فردا به فساد و گمراهی کشیده نمی‌شود.

نقد، جایگزینی تفکر خلاقانه با تفکر کورکورانه و تبعیت محض است.

اگر قرار باشد این منتقدین داخل کشور نیز با پست‌های فریبنده و به ظاهر دارای منزلت، آلوده تملق و مجیزگویی شوند باید امیدمان را به رسانه‌های خارج از ایران و یا جناح‌های تندرو افراطی و بدون دلسوزی برای کشور ببندیم که فقط به جای نقد، نِق می‌زنند و حقیقت را به قربانگاه منافع جناحی می‌برند.

بگذارید روشنفکران نقاد ما منتقد بمانند و این پست‌های ظاهرفریب را به دیگرانی که نقد و نقادی را درک نکرده‌اند و حتی حاضر نیستند در زمانی که نمی‌توانند ادامه کار دهند استعفا دهند بسپارید.

استعفا، عدم پذیرش مسئولیت‌هایی که با ساختار فکری روشنفکران همخوانی ندارد از جمله روش‌های مقابله با روند یکنواختی چاپلوسی و خود نوعی نقد محسوب می‌شود که کمتر در روند واگذاری سمت‌ها، آنها را مشاهده می‌کنیم.

جایگاه نقادان روشنفکر را با پست‌ها و تعارف مسئولیت‌های اجرایی تخریب نکنید، بگذارید آنها در کنارتان نقاد باقی بمانند تا زمانی که دولتمردان به خطا می‌روند، آن دلسوزان اولین کسانی باشند که به شما تذکر می‌دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین