دامپینگ روسی تهدیدی برای صادرات فولاد ایران
صنعت فولاد از صنایع مهم و اثرگذار بر اقتصاد ایران است که در دهههای اخیر با تکیه بر منابع غنی انرژی و معدن، توسعه یافته است.
اما با گذشت زمان، همان مزیتهای تولید فولاد در کشور به پاشنه آشیل این صنعت بدل شدهاند. در چنین شرایطی سیاستگذاران نهتنها به کمک صنایع نمیآیند بلکه هر روز مسیر تولید و تجارت را در این زنجیره دشوارتر میکنند. در این میان حضور محصولات تولید شده در این صنایع در بازار رقابت بینالمللی نیز تحت تاثیر شرایط حاکم بر این صنایع و همچنین سیاستگذاری سایر کشورها در حمایت از صنایع خود، دشوارتر میشود.
عضو هیات رئیسه انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: درحالحاضر در بازارهای جنوب شرقی آسیا، چین بسیاری از بازارهای ما را در اختیار گرفته است و امروز صادرکنندگان ایرانی با فشار زیاد به ویژه در زمینه قیمتگذاری در این بازارها فعالیت دارند. در کشورهای حاشیه خلیجفارس نیز روسیه، ترکیه و چین بازارهای ایران را قبضه کرده و ما در تنگنا قرار دادهاند، همچنین امروز حضور محصولات فولادی ایران در بازارهای عمان و کویت بسیار کمرنگ شده است.
عوارض صادراتی، سد راه تولید
احمد دنیانور، عضو هیات رئیسه انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران شرحی از احوال صنعت فولاد ارائه کرد و گفت: درحالحاضر بازار داخلی محصولات فولادی بازار آرام و متعادلی نیست اما آنچه امروز بیش از هر چیز صنعت فولاد کشور را آزرده کرده، وضع عوارض صادراتی است.به گزارش ایلنا وی افزود: بخشنامهای که وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره کاهش عوارض صادرات محصولات زنجیره فولاد در سال گذشته ابلاغ کرد اجرایی نشده و در واقع مشکل برآمده از عملکرد وزارت اقتصاد و دارایی و بانک مرکزی است؛ این دو نهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت را در محاق فرو برده و در فشار قرار دادهاند و میخواهند مشکلات خود را در کنترل نکردن نقدینگی و تورم به واسطه تولید برطرف کنند.دنیانور تصریح کرد: علاوه بر اینها نرخ تسعیر ارز و الزام شرکتهای فولادی به اینکه ارز حاصل از صادرات را با نرخ نیمایی معامله کنند ظلم به صنعت فولادی است که قطعات، مواد اولیه و دیگر نیازمندیهای تولید را باید با ارز آزاد تامین کند.
عضو هیات رئیسه انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران اظهار کرد: به نظر میرسد دولت صنعت فولاد را تبدیل به ابزاری برای کنترل بازار کرده و به صراحت عرض میکنم که با تداوم این قانون در سال ۱۴۰۳ شرکت فولاد مبارکه ۲۰ هزار میلیارد تومان و شرکت فولاد خوزستان ۱۱ هزار میلیارد از درآمد خود را از دست خواهند داد، این در حالیست که این شرکتها از بزرگترین فولادسازان کشور به شمارمیآیند.
بازارهای عمان و کویت از دست رفتهاند
دنیانور در ادامه از وضعیت صادرات فولاد ایران گفت و توضیح داد: صنعت فولاد ایران به طور سنتی در جنوب شرق آسیا بازارهای خوبی را در اختیار داشته است و علاوه بر جنوب شرق آسیا بازارهای کشورهای حاشیه خلیجفارس نیز وابستگی زیادی به ایران در تامین محصولات فولادی موردنیاز خود داشتند اما موانعی که با وضع عوارض صادراتی بر سر راه تجارت فولاد ایران قرار گرفت به تضعیف جریانصادرات انجامید و کشورهای مناطق یادشده را به صرافت انداخت که به دنبال تامینکنندههایی غیر از ایران باشند.
وی افزود: درحالحاضر در بازارهای جنوب شرقی آسیا، چین بسیاری از بازارهای ما را در اختیار گرفته است و امروز صادرکنندگان ایرانی با فشار زیاد به ویژه در زمینه قیمتگذاری در این بازارها فعالیت دارند. در کشورهای حاشیه خلیجفارس نیز روسیه، ترکیه و چین بازارهای ایران را قبضه کرده و ما در تنگنا قرار دادهاند، همچنین امروز حضور محصولات فولادی ایران در بازارهای عمان وکویت بسیار کمرنگ شده است.این مدیر فولادی کشور خاطرنشان کرد: دامپینگ روسیه هنوز هم بر صادرات فولاد ایران سنگینی میکند، البته روسیه به طور مقطعی دامپینگ را اعمال میکند اما این سیاست را به عنوان ابزاری قوی همچنان در دست دارد.
گرانی ۱۱ برابری نرخ گاز فولادیها
عضو هیات رئیسه انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در ادامه گفتوگو چالشهای پیش روی صنعت فولاد کشور را در تامین انرژی موردنیاز تولید تشریح کرد و گفت: سال گذشته وزارت نیرو در تامین برق همکاری مدیریتشدهتری با شرکتهای فولادی داشت، به این معنا که قطعیها برنامهریزیشده و قابل پیشبینی بود و شرکتهای فولادی دو ماه از ۱۲ ماه سال گذشته را با این قطعیها سپری کردند.وی افزود: شرکتهای فولادی در تامین گاز همچنان با چالشهای سختی روبهرو هستند؛ پیش از این فولادیها تنها در زمستانها با کمبود گاز روبهرو بودند اما از این پس در تابستانها هم با کمبود در کشمکش خواهند بود چون تامین سوخت نیروگاهها در اولویت قرار گرفته است، بنابراین کمبود گاز صنعت فولاد را به شدت تهدید میکند در حالی که از سال ۱۴۰۰ تا امروز نرخ گاز برای صنعت فولاد ۱۱ برابر افزایش پیدا کرده است.دنیانور در نهایت از تاثیر تحریمهای خارجی بر صنعت فولاد ایران گفت و اظهار کرد: این تحریمها بیتاثیر نیستند و هزینههایی را به صنعت فولاد ایران تحمیل میکنند اما نقش پررنگی در صادرات فولاد ایران ندارد و صنعت فولاد ایران بیشتر از تحریمهای داخلی رنجور است.
سخن پایانی
تحریم و محدودیت در تعاملات جهانی، مسیر صادرات فولاد کشور را دشوار کرده است. بااینوجود به اعتقال فولادسازان ایرانی، سیاستگذاری غلط مسئولان بزرگترین چالش پیش روی تولیدکنندگان در این صنعت است. در چنین فضایی و با از دست رفتن فرصت حضور پررنگ فولاد ایران در بازار جهانی، عملا آینده تولید در این صنعت تحت تاثیر منفی قرار میگیرد.