-
نویسنده<!-- -->:<!-- --> <!-- -->کیمیا ملکی در بررسی موضوع گرانی بی‌مجوز بلیت‌های پرواز و انکارهای تکراری عنوان شد

افزایش رسمی نرخ بلیت هواپیما از اردیبهشت

از بهمن ۱۴۰۱ تعداد پروازهای داخلی کاهش یافت که این موضوع موجب افزایش نرخ بلیت هواپیما شد. حتی برخی از آژانس‌های هوایی از فروش بلیت سر باز زدند و در نهایت نرخ بلیت هواپیما بدون مجوز افزایش یافت.

افزایش رسمی نرخ بلیت هواپیما از اردیبهشت

از بهمن ۱۴۰۱ تعداد پروازهای داخلی کاهش یافت که این موضوع موجب افزایش نرخ بلیت هواپیما شد. حتی برخی از آژانس ‌ های هوایی از فروش بلیت سر باز زدند و در نهایت نرخ بلیت هواپیما بدون مجوز افزایش یافت. از سوی دیگر همان ‌‌ طور که پیش ‌ بینی می ‌ شد سازمان هواپیمایی کشوری اعلام کرد به ‌ علت افزایش تقاضا در ایام منتهی به پایان سال و همچنین زمین ‌ گیر بودن بخش قابل ‌ توجهی از ناوگان هوایی کشور، این افزایش نرخ بلیت هواپیما امری عادی به ‌ نظر می ‌ رسد. ظاهرا افزایش قیمت ‌ های بدون ‌ مجوز در صنعت لوازم خانگی و نبود برخوردهای لازم در برخی از موارد، راه را برای گرانی ‌ های آسمانی نیز بازار کرد. همچنین با شروع سفرهای نوروزی سفره خوبی برای کسب سود بیشتر برای ایرلاین ‌ ها و آژانس ‌ های هواپیمایی باز شد که بسیاری از این شرکت ‌ ها از آن بی ‌ نصیب نماندند. شواهد بازار حاکی از گرانی بلیت هواپیما بود و مسئولان مربوطه همچنان بر مدار تکذیب! صمت در این گزارش به بررسی موضوع گرانفروشی بلیت هواپیما از ماه ‌ های پایانی سال گذشته پرداخت که دامن مسافران نوروزی را هم گرفت.

۱۹ هزار و ۶۵۰ مجوز پرواز برای نوروز

در بازه زمانی ۲۴ اسفند ۱۴۰۱ تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۲، در مجموع ۱۹ هزار و ۶۵۰ مجوز پرواز برای مسیرهای داخلی و بین ‌ المللی توسط سازمان هواپیمایی کشوری صادر شده است. از این تعداد مجوز صادرشده تاکنون ۱۷ هزار و ۹۲۳ پرواز (نشست و برخاست) انجام شده است. از مجموع مجوزهای صادرشده سهم مسیرهای داخلی ۱۳ هزار و ۸۳۴ مجوز و مسیرهای بین ‌ المللی ۵ هزار و ۸۱۶ مجوز است. به گزارش سازمان هواپیمایی کشوری از تاریخ ۲۴ اسفند تا ۱۰ فروردین در مجموع ۲ میلیون و ۲۱۲ هزار و ۵۰۲ مسافر (اعزام و پذیرش) با ۱۷ هزار و ۹۲۳ پرواز (نشست و برخاست) جابه ‌ جا شدند. در این بازه زمانی، یک میلیون و ۷۵۸ هزار و ۴۶۶ مسافر داخلی با انجام ۱۴ هزار و ۶۹۸ پرواز داخلی و ۴۵۴ هزار و ۳۶ مسافر بین ‌ المللی با انجام ۳ هزار و ۲۲۵ پرواز خارجی جابه ‌ جا شدند.

گرانی پشت ابر ماند!

ایرلاین ‌ ها از بهمن ۱۴۰۱ نرخ بلیت هواپیما را بدون دریافت تاییدیه نهایی سازمان ‌ های مسئول افزایش داده و معتقدند این کار در راستای آزادسازی نرخ بلیت براساس برنامه پنجم توسعه صورت گرفته است. همچنین ایرلاین ‌ ها معتقدند از زمان افزایش نرخ ارز از سال ۱۳۹۷ ، با تعیین سقف نرخ بلیت و ممانعت از اجرای قانون آزادسازی نرخ بلیت، صنعت هواپیمایی وارد عرصه رکود شده است. البته برخی کارشناسان نیز معتقدند زمین ‌ گیری ناوگان به ‌ دلیل تحریم ‌ ها و مشکلات اقتصادی، بهانه ‌ ای برای افزایش نرخ بلیت پروازها ازسوی ایرلاین ‌ ها است. شهریار افندی ‌ زاده، معاون حمل ‌ ونقل وزیر راه و شهرسازی درباره افزایش نرخ بلیت هواپیما گفت: قیمت ‌ ها باید براساس مصوبات باشد. از آذر ۱۴۰۰ نرخ بلیت هواپیما افزایش نیافته و افزایش قیمت ‌ های اخیر ازسوی سایت ‌ های مجهول بوده و قرار شده از طریق قوه قضاییه پیگیری شود. به گزارش خبرآنلاین، معاون وزیر راه و شهرسازی از مردم درخواست کرد بلیت هواپیما را از مراکز معتبر تهیه کنند و درباره کنترل نرخ بلیت ‌ ها هواپیما، اظهار کرد: شرکت ‌ های هواپیمایی درخواست افزایش نرخ داده ‌ اند، اما دولت تصمیم گرفت افزایش نرخ تا پایان سال ۱۴۰۱ اتفاق نیفتد، سقف نرخ سال ۱۴۰۱ نباید افزایش یابد، اما برای کنترل نرخ بلیت ‌ هایی با سقف بیشتر، ستادی با حضور رئیس سازمان تعزیرات و نماینده دادستانی تشکیل و بررسی تحلیلی انجام شده که نتیجه آن شناسایی سایت ‌ های نامعتبر بوده است. افندی ‌ زاده ادامه داد: در برخی سایت ‌ ها، بلیت با هتل فروخته می ‌ شد که این امر قیمت ‌ ها را افزایش داده بود و قرار شد در این سایت ‌ ها نیز بلیت هواپیما و هتل هر کدام مجزا فروخته شوند و ۷ مسیر از چارتر خارج شود. ستادی به این منظور در فرودگاه ‌ ها مستقر است و هرگونه خلافی را در قامت شاکی به سازمان هواپیمایی و تعزیرات اعلام می ‌ کند. چندی پیش نیز مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی در نشست مشترک با مسئولان حمل ‌ ونقل هوایی به ‌ صراحت اعلام کرد با گرانفروشان بلیت هواپیما تعارف ندارد. وی با بیان اینکه حتما تجهیزات کمک ‌ ناوبری در فرودگاه ‌ ها در سال ۱۴۰۲ افزایش می ‌ یابد و متعاقب آن تاخیر پروازها کاهش خواهد یافت، گفت: در موضوع سوءاستفاده از نرخ بلیت و گرانفروشی، تعارف نداریم و بعد از تعطیلات به سراغ خاطیان خواهیم رفت. حال ایرلاین ‌ ها لحظه ‌ شماری می ‌ کنند تا در قالب بسته پیشنهادی جدید، دولت، وزارت راه و شهرسازی و در نهایت ستاد تنظیم بازار را مجاب کنند تا قیمت ‌ ها را براساس تورم جدید و نوسانات نرخ ارز افزایش دهند.

البته انجمن شرکت ‌ های هواپیمایی معتقد است افزایش نرخ بلیت هواپیما چند ماه پیش باید اعمال می ‌ شد و این افزایش نیافتن نرخ بلیت آنها را بیش از پیش متضرر خواهد کرد. در همین راستا وزیر راه و شهرسازی در جلسه ‌ ای با مدیران ایرلاین ‌ ها اعلام کرد کمک ‌ هایی توسط وزارت راه و شهرسازی به آنها ارائه می ‌ شود. این اظهارات باعث شد ایرلاین ‌ ها به درخواست وزیر تن داده و موافقت کنند تا نرخ بلیت هواپیما در سفرهای نوروزی افزایش نیابد. این موافقت ازسوی شرکت ‌ های هواپیمایی با این نیت صورت گرفت که بعد از ۲۰ فروردین وزیر راه و شهرسازی از افزایش نرخ بلیت هواپیما حمایت و ستاد تنظیم بازار را مجاب به افزایش ۳۰ درصدی قیمت بلیت هواپیما کند. در نهایت شواهد حاکی از آن است که آژانس ‌ های هواپیمایی از قیمت ‌ های مصوب تبعیت نمی ‌ کنند و بلیت را با قیمت ‌ های آزاد و شناور به فروش می ‌ رسانند، این در حالی است که سازمان هواپیمایی همچنان تاکید دارد بلیت هواپیما باید در چارچوب نرخ مصوب فروخته شود. حال سوال این است که این گرانی ‌ ها زیر کدام سقف از آسمان آبی رخ می ‌ دهد که قابل ‌ رصد نیست؟

گرانی بلیت هواپیما در راه است

جعفر یازرلو، سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری درباره گرانی ‌ های اخیر بلیت هواپیما به صمت گفت: تغییر نرخ بلیت ‌ هواپیما مراحل و تشریفات قانونی بسیاری دارد. به این منظور جلسات مربوط به شورای ‌ عالی هواپیمایی با مجموعه ‌ ای از ذی ‌ نفعان صنعت هوانوردی برگزار می ‌ شود که نظر مسئولان نیز در نتیجه جلسات اهمیت دارد. وی با اشاره به درخواست شرکت ‌ های هواپیمایی برای افزایش نرخ بلیت بیان کرد: آخرین نرخ مصوب اعلام ‌ شده برای بلیت ‌ هواپیما مربوط به آذر ۱۴۰۰ است. بنده نه مخالف و نه موافق افزایش نرخ بلیت هواپیما هستم، اما اگر به نرخ مصوب سال ۱۴۰۰ بازگردیم و نرخ اجناس مختلف در سال ۱۴۰۰ را با امسال مقایسه کنیم، افزایش نرخ بلیت منطقی به ‌ نظر می ‌ رسد، این در حالی است که اهالی صنعت نیز پیشنهاد و توجیهاتی برای افزایش نرخ دارند که باید مدنظر قرار گیرد.

افزایش نرخ نسبت به سال ۱۴۰۰

یازرلو درباره میزان افزایش نرخ بلیت ‌ هواپیما بیان کرد: افزایش نرخ بلیت هواپیما در دستور کار است و به محض تصویب اعلام خواهد شد. از سال ۱۴۰۰ تاکنون هیچ ‌ گونه افزایش قیمتی در این حوزه رخ نداده است. در سال گذشته جداول هزینه ‌ ها با سازمان هواپیمایی کشوری و شورای ‌ عالی هواپیمایی کشوری بررسی و قیمت ‌ ها با سازمان حمایت مصرف ‌ کنندگان و تولیدکنندگان هماهنگ و موافقتنامه دریافت شد، این در حالی است که براساس مصوبه سران قوا هر مرجع مشمول بحث قیمت ‌ گذاری، پس از دریافت مجوزها از سازمان حمایت باید برای اجرا و ابلاغ مجوز افزایش نرخ را از ستاد تنظیم بازار دریافت کند. در جلسه ۱۹ فروردین امسال در محل وزارت راه و شهرسازی شرایط جدید و انواع هزینه ‌ ها بیان شد که در نهایت وزارت راه و شهرسازی باید خروجی این هزینه ‌ ها را به ستاد تنظیم بازار ابلاغ کند. پیش ‌ بینی ما باتوجه به موارد مطرح شده در جلسات این است که افزایش نرخ بلیت پرواز به ‌ طور رسمی از اردیبهشت اعمال شود. وی با بیان اینکه تا زمانی ‌ که ستاد تنظیم بازار این موضوع را تایید نکند افزایش نرخ اعمال نخواهد شد، گفت: باتوجه به اینکه هنوز زمان ابلاغ مصوبه افزایش نرخ بلیت هواپیما ازسوی ستاد تنظیم بازار اعلام نشده، شرکت ‌ هایی که نرخ بلیت را افزایش دادند، با جریمه ازسوی تعزیرات مواجه شدند. وی در ادامه گفت: افزایش ۳۰ درصدی نرخ بلیت هواپیما مربوط به سال گذشته است؛ در نتیجه ممکن است این عدد دچار تغییر شود.

گرانفروشی در تعطیلات رسمی

سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری ضمن تکذیب تغییر نرخ بلیت هواپیما در ایام خاص گفت: در حوزه هواپیمایی نرخ بلیت ‌ مصوب است و به آذر سال ۱۴۰۰ بازمی ‌ گردد. ایرلاین ‌ ها نیز موظفند در چارچوب و نرخنامه مصوب اقدام به فروش کنند. تفاوت نرخ بلیت ‌ هواپیما در ایام تعطیلات یا سفرهای تابستانی اصلا صحت ندارد و ما تاکنون شاهد این موضوع نبوده ‌ ایم. اگر هم این موضوع رخ داده باشد قطعا با آن برخوردهای قانونی صورت گرفته است. تاکنون نیز شرکت ‌ های هواپیمایی تخلفی نکرده ‌ اند.

خرید فقط از سایت های معتبر

یازرلو با اشاره به برخوردهای قانونی با سایت ‌ های متخلف بیان کرد: شاید گرانفروشی در حوزه بلیت ‌ هواپیما رخ داده باشد، اما معمولا تخلفات ازسوی برخی از موتورهای جست ‌ وجو و سایت ‌ های فروش یا درگاه ‌ های نامطمئن رخ می ‌ دهد، این در حالی است که اخیرا با پیگیری ‌ های سازمان هواپیمایی کشوری و ورود دادستانی، ۹ سایت فاقد مجوز و متخلف که با آشفته کردن بازار و تضییع حقوق مردم اقدام به فروش بلیت هواپیما می ‌ کردند مسدود شدند.

وی در ادامه با توصیه به شهروندان گفت: به شهروندان این نکته را یادآور می ‌ شوم که همیشه برای تهیه بلیت به سراغ سایت ‌ های معتبر بروند تا در صورت تخلف به ‌ راحتی بتوان این موضوع را پیگیری کرد. مسافران ضمن مطالعه آیین ‌ نامه حقوق مسافر، حتما از شرکت ‌ ها و دفاتر معتبر فروش اقدام به خرید بلیت کنند. بهترین نحوه خرید بلیت، سیستم مربوط به مجموعه ایرلاین ‌ ها است.

فروش بلیت با قیمت های نجومی

مهدی میرجلالی، کارشناس امور فروش بلیت هواپیما ضمن تاکید بر افزایش نرخ بلیت هواپیما در سال ۱۴۰۲ به صمت گفت: افزایش نرخ بلیت هواپیما قطعا در سال ۱۴۰۲ رخ خواهد داد، اما متاسفانه طبق معمول شاهد افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی خواهیم بود، این در حالی است که آخرین افزایش نرخ بلیت هواپیما مربوط به ۲ سال پیش بوده است. وی با اشاره به بهبود وضعیت فروش بلیت هواپیما با نرخ شناور بیان کرد: پیشنهاد ما این است که نرخ بلیت هواپیما را شناور کنند تا ایرلاین ‌ ها با یکدیگر رقابت کنند. در این صورت مانند سایر کشورها در پایان هفته نرخ بلیت افزایش می ‌ یابد و وسط هفته شاهد کاهش نرخ خواهیم بود که قابل استفاده برای قشر متوسط و ضعیف جامعه است. امیدواریم با درخواست آزادسازی نرخ بلیت هواپیما موافقت شود، زیرا در نتیجه این امر، رضایت ایرلاین ‌ ها و مسافران جلب خواهد شد و شاهد انواع تخفیفات خواهیم بود؛ در غیر این صورت بازار به ‌ دست دلالان می ‌ افتد و شاهد فروش بلیت هواپیما با قیمت ‌ های نجومی خواهیم بود.

نفع مردم در کار است

میرجلالی در پاسخ به چرایی مخالفت برخی افراد با آزادسازی نرخ بلیت هواپیما بیان کرد: متاسفانه برخی از افراد معتقدند آزادسازی نرخ بلیت هواپیما جو روانی منفی ایجاد می ‌ کند و بر نرخ سایر حوزه ‌ های حمل ‌ ونقل ‌ تاثیرگذار است، اما این موضوع قطعا به نفع مردم خواهد بود. این فعال حوزه حمل ‌ ونقل هوایی درباره حمایت ‌ های دولت از شرکت ‌ های هواپیمایی بیان کرد: شرکت ‌ های هواپیمایی تنها بابت تهیه سوخت از حمایت ‌ های دولتی برخوردارند و هیچ حمایت مالی در کار نیست. میرجلالی با اشاره به زمان اعلام افزایش نرخ بلیت هواپیما گفت: طبق گفته مسئولان مربوطه قرار است از اوایل اردیبهشت شاهد افزایش نرخ بلیت هواپیما باشیم.

گرانفروشی رخ داد

وی با تایید گرانفروشی بلیت هواپیما اظهار کرد: گرانفروشی بلیت هواپیما اتفاق افتاد و در بازار کاملا مشهود بود، اما برخوردی با آن صورت نگرفت، زیرا قابل ‌ پیگیری نبود. گرانفروشی بلیت هواپیما توسط دلالان رخ داد.

سخن پایانی

حتی با پیگیری ‌ های صورت گرفته و اعلام شواهد موجود باز هم گرانفروشی بلیت هواپیما توسط مسئولان تکذیب شد. هرچند پس از تکذیب، برخورد با متخلفان تایید شد. حال سوال مطرح این است که مسئولان مربوطه بالاخره گرانفروشی را دیدند یا خیر! البته طبق گفته ‌ ها قرار است از اردیبهشت شاهد افزایش چنددرصدی نرخ بلیت هواپیما باشیم؛ این در حالی است که ایرلاین ‌ ها معتقدند نرخ بلیت هواپیما باید آزاد شود تا به ‌ واسطه آن شاهد رقابت باشیم. به ‌ هرحال نکته حائزاهمیت این است که این همه انکار باوجود شواهد، چگونه ممکن است؟ جالب ‌ تر این است که به نقطه ‌ ای رسیدیم که هر روز شاهد گرانی بی ‌ مجوز ازسوی یک شرکت هستیم که در ادامه کار، مجوز را دریافت خواهند کرد. شاید این موضوع حاصل گرانی ‌ های بی ‌ پیگیری و انکارهای تکراری باشد!

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین