اقتصاد حیفا سقوط کرد
حیفا سومین شهر بزرگ اسرائیل قطب صنعتی و فناوری در شمال سرزمینهای اشغالی است. شهردار حیفا میگوید این شهر به دلیل حملات حزب الله در وضعیت اقتصادی بسیار سختی قرار دارد.
یونا یاهاو، شهردار حیفا در شمال اسرائیل، روز یکشنبه گفت این شهر پس از بستهشدن مغازهها بهدلیل موشکهای حزبالله، از وضعیت اقتصادی بسیار سختی رنج میبرد. یاهاو به کانال اسرائیلی (i۲۴ News) افزود روز دوشنبه به کنست میرود تا برای نمایندگان پارلمان اسرائیل وضعیت دشوار این شهر را توضیح دهد. شهردار حیفا گفت: کمیته مالی کنست و دولت اسرائیل نمیدانند که چه رویدادهای وحشتناک و خطرناکی در آنجا رخ میدهد. حیفا مورد هدف قرار گرفته، اقتصاد در حال فروپاشی است و پس از بستهشدن مغازهها، شهر از نظر اقتصادی راکد است. حزبالله علاوه بر هدف قرار دادن شهرکهای الکریوت (خلیج حیفا) که منجر به خسارتهای مادی، آتشسوزی و جراحات انسانی شد، حملات به شهر حیفا را که شامل تاسیسات نظامی و اقتصادی مهمی نیز میشود، تشدید کرده است.
اختلال روزمره در پروازهای بن گوریون
در مرکز اسرائیل، رامی گرینبرگ شهردار بیتاح تکفا در شرق تلآویو نیز، گفت که پس از سقوط موشک پرتاب شده از لبنان، روانشناسان در این شهر مستقر شدند. رادیو اسرائیل FM ۱۰۳ به نقل از گرینبرگ گفت: «کارمندان حوزه اجتماعی در محل سقوط موشک مستقر شدهاند».
گرینبرگ توضیح داد: شدت صدمه مصدومان از متوسط تا خفیف متغیر است و این متخصصان پاسخهای لازم را برای کاهش درد و رنج شهرکنشینان در نتیجه موشکهای لبنانی که همچنان روی سرشان میریزند، ارائه میدهند. اظهارات گرینبرگ در حالی بیان شد که شبکه ۱۲ اسرائیل اعلام کرد که بر اثر اصابت موشکی که از لبنان به ساختمانی در شهرک بیتاح تکفا شلیک شده دو اسرائیلی زخمی شدند و پروازها در فرودگاه بینالمللی بن گوریون تلآویو نیز متوقف شده است. تلویزیون رسمی اسرائیل روز یکشنبه ویدئویی را منتشر کرد که در آن تخریب گسترده ساختمانی در بیتاح تکفا پس از اصابت مستقیم موشک به آن که منجر به شعلهورشدن آنجا شد، نشان داده است.
نتانیاهو بودجه تخلیه شهرکهای شمال و جنوب را از بین برد
در همین زمینه، رونن مارلی، شهردار نهاریا شهرک صهیونیستنشین دیگر با ۱۵هزار نفر جمعیت در ساحل شمال سرزمینهای اشغالی که بر اثر حملات حزب الله اقتصاد آنجا نیز فلج شده و کارخانهها تعطیل کردهاند از هزینههای گزاف نتانیاهو برای جنگ به زیان اقتصاد انتقاد کرد. وی یکشنبه گفت: تلآویو در تأمین امنیت شهروندان خود ناکام بوده و مبالغ هنگفتی از بودجه خود را بیهوده هدر داده است. رادیو اسرائیل به نقل از مارلی گفت: «اسرائیل نتوانسته امنیت ساکنان خود را تامین کند و قبلاً نیز بودجههای هنگفتی را برای تخلیه ساکنان جنوب (در مجاورت نوار غزه) هدر داده است. مارلی تصمیم اسرائیل برای تخلیه ساکنان را احمقانه توصیف کرد و توضیح داد که تلآویو شکست بدی در این زمینه به ثبت رسانده است.
با آغاز تجاوز نظامی اسرائیل به نوار غزه در ۷ اکتبر، تلآویو از ساکنان شهرکهای مجاور نوار غزه خواست به دلیل موشکهای گروههای فلسطینی آنجا را تخلیه کنند و با ورود لبنان به جبهه حمایت از غزه از 8 اکتبر، تلآویو از دهها هزار نفر دیگر از شهرکنشینان صهیونیست ساکن دهها شهرک در شمال سرزمینهای اشغالی و نزدیک مرز با لبنان خواست خانههای خود را در آنجا را تخلیه کنند و از همین رو مجبور به تامین مخارج اسکان آنها در اماکن دیگر شده است. حیفا در منطقه الکرمل و در ساحل دریای مدیترانه در شمال اسرائیل واقع است و با حدود ۳۰۰ هزار نفر جمعیت از جمله ۳۴ هزار عرب (فلسطینیهایی که رژیم صهیونیستی در جریان یوم النکبه موفق به آوارهکردن آنها نشدند، سومین شهر بزرگ از نظر جمعیت پس از بیتالمقدس و تلآویو یافا است).
حیفا، قطب صنعتی و تجاری در شمال اسرائیل
حیفا کانون حملونقل، فناوری، انرژی و صنایع تسلیحاتی است که آن را به شهری راهبُردی تبدیل کرده که تمام اسرائیل را تحتتاثیر قرار میدهد زیرا بندر حیفا یکی از بزرگترین مراکز تجارت دریایی اسرائیل و در واقع شاهرگ حیاتی صادرات و واردات اسرائیل است.
کسانی که بیشتر از ناامنی حیفا آسیبدیدهاند،، صاحبان شرکتها، رستورانها، کافهها، اماکن تفریحی و جاذبههای گردشگری شهر هستند که از زمانی که شهر در تیررس موشکهای مقاومت قرارگرفتن تعطیل کردهاند.
حیفا بزرگترین قطب صنعتی در شمال اسرائیل بهحساب میآید و صنایع پیشگام آن هسته اصلی اقتصاد این شهر را تشکیل میدهند و کمک قابلتوجهی به توسعه اقتصادی و فناوری اسرائیل میکنند.
رسانههای رژیم صهیونیستی به نقل از مقاماتی در حیفا بزرگترین شهر در شمال سرزمینهای اشغالی اعلام کردند فعالیتهای مربوط به گردشگری و کسبوکارها در ساحل دریای مدیترانه و بحرالمیت متوقف شده و مردم به دنبال جایگزینهایی برای کسبوکار خود هستند، عدهای هم به دنبال مهاجرت به خارج از اسرائیل هستند. رئیس اداره محلی حیفا میگوید: وضعیت، ناامیدکننده است، همهجا خالی شده هتلهای کوچک باقی مانده در آستانه فروپاشی هستند. بحث مهاجرت معکوس از شهر آغاز شده است. این رسانهها میگویند مردم در ترس وجودی به سر میبرند. ناامیدند و از ماندن برای ساعتهای طولانی در پناهگاهها شکایت میکنند از همین رو میل به مهاجرت بیشتر شده است.
شبکه کان اسرائیل شنبه گذشته گزارش داد به دلیل حملات گسترده موشکی و پهپادی حزبالله شهرهای شمالی در ساحل دریای مدیترانه از عکا تا نهاریا و حیفا نیز دچار بحرانهای شدیدی از جمله کوچ اجباری، تعطیلی گسترده کسبوکارها، و فلج شدن کامل فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی شدهاند.
این شبکه به نقل از شهرکنشینان گزارش داد یک سال پیش تصور نمیشد که شهرهای نهاریا و عکا در معرض حمله موشکی قرار گیرند اما امروز به یک اتفاق روزمره و عادی تبدیل شده و ساکنان آنجا به دلیل شنیدن صدای مکرر آژیر در ترس و اضطراب دائمی به سر میبرند.
با وجود ادعای رژیم صهیونیستی مبنی بر هزینه 60 تا 70 میلیارد دلاری جنگ غزه و لبنان تاکنون، یاکوف شینین، اقتصاددان اسرائیلی با چندین دهه تجربه در مشاوره به نخستوزیران و وزارتخانههای دولتی اسرائیل، گفته است مجموع هزینه جنگ میتواند به ۱۲۰ میلیارد دلار یا ۲۰ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور برسد.
در همین حال مهاجرت معکوس در اسرائیل نیز با طولانی شدن جنگ شدت گرفته است. بر اساس گزارش رسانههای رژیمصهیونیستی تنها در 6 ماه نخست ۲۰۲۴ بیش از نیم میلیون نفر اسرائیل را ترک کردند و بازنگشتند.