-
در نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان یزد مطرح شد

مشکل تولید صنایع با ناترازی انرژی

نود و پنجمین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی به ریاست استاندار و به میزبانی اتاق بازرگانی یزد برگزار شد. بررسی چالش‌های حوزه انرژی، زیان وارده به صنایع بر اثر قطع برق و ضرورت‌های توسعه انرژی خورشیدی از محورهای این نشست بود.

مشکل تولید صنایع با ناترازی انرژی

در این نشست که با موضوع چالش‌های حوزه انرژی خورشیدی برگزار شد رئیس اتاق بازرگانی یزد اظهار کرد: طرح شامخ مدیران خرید مربوط به شهریور ۱۴۰۳ از سوی اتاق بازرگانی اعلام شده است که روند شامخ کل اقتصاد در شهریورماه پس از حذف اثرات فصلی برای پنجمین ماه متوالی همچنان کاهشی و با رکود همراه است. شاخص خصوصاً در بخش صنعت باتوجه به تداوم قطعی برق در کارخانه‌ها، برای سومین ماه متوالی با شدت کاهش بیشتری همراه بوده است که منجر به تولید در ظرفیت‌هایی پایین‌تر از توان تولیدی کارخانه‌ها شده است.

 

به گزارش خبرنگار صمت از استان یزد به نقل از روابط‌عمومی اتاق بازرگانی یزد، مجتبی دستمالچیان ادامه داد: باقی‌ماندن مشکل عدم تخصیص ارز به واردات مواد اولیه و نوسانات قیمتی نهاده‌ها، تقاضای ضعیف مشتریان، کمبود نقدینگی، عدم تسویه‌حساب بدهی در سمت تقاضا و تعطیلات شهریورماه، موجب شده که شرکت‌ها در تأمین مالی نهاده‌های خود با مشکل مواجه باشند و به عقیده فعالان اقتصادی تداوم مشکل قطعی برق در تابستان و قطعی گاز در زمستان از عوامل مخل مزمن و دائمی برای رشد صنعت بخش خصوصی تلقی شده و حتی در کنار سایر بی‌ثباتی‌ها در فضای اقتصادی، محدودیت‌های زیادی برای بخش تولید ایجاد نموده که بسیاری از شرکت‌ها را به خروج سرمایه از کشور سوق خواهد داد.

دستمالچیان تصریح کرد: در امسال ۴ جلسه از سوی شورای گفت‌وگو برگزار گردیده و ۴۶ مصوبه استانی داشتیم و ۱۸ مورد موضوعات فراگیر ملی پیشنهاد گردیده است، ۱۵ مورد نیز جلساتی بودند که در کارگروه‌های تخصصی پیش از جلسه انجام گردیده‌اند. دستاوردهایی نیز در سطح ملی صورت‌گرفته است که به‌عنوان‌مثال می‌توان به اصلاح جداول مربوط به قانون بودجه ۱۴۰۳ باتوجه‌به پیش درآمدی مالیات استان نسبت به سال‌های گذشته، افزایش حدود اختیارات بانک‌های استان در اعطای تسهیلات و سرمایه

در گردش و سرمایه ثابت، واریز یک در هزار درآمد مشروع به مالیات قطعی شده صاحبان درآمد مشاغل به‌حساب صاحبان تشکل‌های صنفی، وجود نماینده بانک مرکزی به‌عنوان ناظر بانک مرکزی در استان، اشاره کرد.

پل ارتباطی بخش خصوصی و دولت

رئیس اتاق بازرگانی یزد اظهار کرد: طرح شامخ مدیران خرید مربوط به شهریور ۱۴۰۳ از سوی اتاق بازرگانی اعلام شده است که روند شامخ کل اقتصاد در شهریورماه پس از حذف اثرات فصلی برای پنجمین ماه متوالی همچنان کاهشی و با رکود همراه است. شاخص خصوصاً در بخش صنعت باتوجه‌به تداوم قطعی برق در کارخانه‌ها، برای سومین ماه متوالی با شدت کاهش بیشتری همراه بوده است که منجر به تولید در ظرفیت‌هایی پایین‌تر از توان تولیدی کارخانه‌ها شده است. مجتبی دستمالچیان ادامه داد: باقی‌ماندن مشکل عدم تخصیص ارز به واردات مواد اولیه و نوسانات قیمتی نهاده‌ها، تقاضای ضعیف مشتریان، کمبود نقدینگی، عدم تسویه‌حساب بدهی در سمت تقاضا و تعطیلات شهریور، موجب شده که شرکت‌ها در تأمین مالی نهاده‌های خود با مشکل مواجه باشند و به عقیده فعالان اقتصادی تداوم مشکل قطعی برق در تابستان و قطعی گاز در زمستان از عوامل مخل مزمن و دائمی برای رشد صنعت بخش خصوصی تلقی شده و حتی در کنار سایر بی‌ثباتی‌ها در فضای اقتصادی، محدودیت‌های زیادی برای بخش تولید ایجاد کرده که بسیاری از شرکت‌ها را به خروج سرمایه از کشور سوق خواهد داد.

دستمالچیان تصریح کرد: در امسال ۴ جلسه از سوی شورای گفت‌وگو برگزار شده و ۴۶ مصوبه استانی داشتیم و ۱۸ مورد موضوعات فراگیر ملی پیشنهاد گردیده است، ۱۵ مورد نیز جلساتی بودند که در کارگروه‌های تخصصی پیش از جلسه انجام گردیده‌اند. دستاوردهایی نیز در سطح ملی صورت‌گرفته است که به‌عنوان‌مثال می‌توان به: اصلاح جداول مربوط به قانون بودجه ۱۴۰۳ باتوجه ‌به پیش درآمدی مالیات استان نسبت به سال‌های گذشته، افزایش حدود اختیارات بانک‌های استان در اعطای تسهیلات و سرمایه در گردش و سرمایه ثابت، واریز یک در هزار درآمد مشروع به مالیات قطعی شده صاحبان درآمد مشاغل به‌حساب صاحبان تشکل‌های صنفی، وجود نماینده بانک مرکزی به‌عنوان ناظر بانک مرکزی در استان، اشاره کرد.

پیشرو در بهره‌برداری از انرژی خورشیدی

استاندار یزد در این نشست نیز اظهار کرد: علاقه من به حوزه صنعت و کارآفرینی واضح و مبرهن است و همیشه بر این اعتقادم که یزد ما به‌وسیله بزرگانی ساخته شده که فرهیختگان صنعت و کارآفرینی بودند و در دوره جدید نیز انسان‌هایی که منشأ اثر و کارآفرینی بودند در توسعه شهر نقش داشتند.

استاندار، با تأکید بر اینکه تیم استانداری و نمایندگان دولت همواره حامی کارآفرینان بوده‌اند، بیان کرد: کارآفرین نباید دغدغه‌ای داشته باشد، زیرا این کارآفرین است که نام استان را بلندآوازه می‌کند و از جان و مال خود و حیات خود برای پیشرفت استان سرمایه‌گذاری می‌کند. در حقیقت تلاشی که ما دولتمردان در حمایت از این سرمایه‌گذاران انجام می‌دهیم به نفع خود ماست. صنعتگر نیروی مقتدر و توانمند و ابزاری موثر است که ما با همکاری آنها قادر به تحقق اهداف استان خواهیم بود، بنابراین مدیران منتی برای کارآفرینان نخواهند داشت؛ لذا در اینجا اعلام می‌کنم که ما همچنان حامی و پشتیبان صنعتگران و کارآفرینان استان خواهیم بود.

بابایی در خصوص بهره‌برداری از انرژی خورشیدی در استان نیز اظهار کرد: امروزه اقتصاد خورشیدی، اقتصادی مؤثر، مفید و به‌روز است، لذا بایستی از این ظرفیت فوق‌العاده در استان استفاده کنیم. اگر در استان تنها ۶۰ میلی‌ متر حجم بارندگی را داریم؛ اما در نقطه مقابل سه هزار ساعت تابش نور خورشید را داریم و یزد می‌تواند در زمینه انرژی خورشیدی پیشرو باشد. البته حاکمیت نیز حامی ما خواهد بود و البته موارد بیشتری از اشتغال‌زایی نیز در پرتو اقتصاد خورشیدی محقق خواهد شد؛ بنابراین باید نقشه‌راه از سوی همکاران ما طراحی شود و ما نیز پشتیبان خواهیم بود.

استاندار یزد از مجموعه اتاق بازرگانی به‌عنوان پل ارتباطی بخش خصوصی و دولت بوده نام برد و یادآور شد: مجموعه استان نیز همچون سال‌های قبل تمام ظرفیت خود را در راستای تقویت بخش تولید به کار خواهد گرفت.

وی در بخش دیگری از سخنانش اقدام مذبوحانه رژیم صهیونیستی را برای پاسخگویی به افکار عمومی اسرائیل دانست و با بیان اینکه دین اسلام همواره بر پایه صلح پایه‌گذاری شده است، تصریح کرد: قطعاً ماهیت رژیم صهیونیستی با یهودیان متفاوت بوده و این فرقه به‌دنبال کشتارجمعی و دشمن بشریت است.

بهره‌برداری از انرژی خورشیدی

رئیس کمیسیون نفت، گاز، انرژی و پتروشیمی اتاق بازرگانی یزد با اشاره به برگزاری جلسات متعدد این کمیسیون گفت: بالغ بر ۷۰ ساعت کمیسیون و ۶۰ ساعت جلسه کارشناسی با صنایع فولاد و کاشی‌سازی و سرامیک و ادارات دولتی برگزار گردیده است.

متاسفانه تا کنون شاید بیش از 3 یا 4 مصوبه در شورای گفت‌وگو مصوب شده است که دو مورد به سرانجام رسیده و دو مورد به سرانجام نرسیده است و باتوجه‌به شرایط کنونی و از نظر کارشناسان کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی عزمی در مسئولان یا همکاری از سوی بانک‌ها و یا حتی اختیاری برای حل مشکلات از سوی سایرین وجود ندارد.

احمد عشقان ملک با تأکید بر این مطلب که مسئله انرژی در واقع مسئله امنیتی کشور است، تصریح کرد: به دلیل نبود سند جامع استان، با بلاتکلیفی مواجه هستیم. همچنین با مشکلات دیگری نظیر نبود حکمرانی انرژی در استان، عدم متولی جامع برای تصمیم‌گیری در خصوص برق، گاز و سوخت در حوزه انرژی استان و عدم اجرای قوانین و مقررات تشویقی برای صنایع نظیر عدم قطعی برق و گاز به دلیل اجرای صرفه‌جویی در مصرف انرژی یا عدم‌پرداخت هزینه‌های ناشی از صرفه‌جویی مطرح در قوانین نیز روبه‌رو هستیم.

سخن پایانی

تشدید قطعی برق و کاهش تولید بنگاه ها، همچنین با کاهش ارزش‌افزوده بخش صنعت، رشد اقتصادی را تهدید خواهد کرد. صنعت برق در بازارهای صادراتی نیز وضعیت مناسبی ندارد. اگرچه ایران از کشورهای صادرکننده برق در منطقه است، اما با وجود تولید ۳۶۰ میلیارد کیلووات ساعت برق در سال ۱۴۰۱، صادرات برق حدود ۵ میلیارد کیلووات ساعت در سال بوده و سهم بسیار کمی (کمتر از ۱.۵ درصد) را به خود اختصاص داده است. کارشناسان، کمبود نقدینگی، عدم‌سرمایه‌گذاری در صنعت برق، مطالبات انباشت‌شده تولیدکنندگان از دولت، قیمت‌گذاری دستوری و محدودیت‌های ناشی از تحریم را از جمله دلایل مشکلات صنعت برق عنوان می‌کنند. مشکلات ناشی از قیمت‌گذاری در صنعت برق در حالی است که برخی رویکردهای بین‌المللی عنوان می‌کنند، توزیع برق انحصار طبیعی است و دولت باید در حمایت از مصرف‌کننده در قیمت‌گذاری دخالت کند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین