حمایت از فعالیتهای پژوهشی خروجیمحور
وزیر صنعت، معدن و تجارت هفته گذشته در حاشیه سفر به خراسانرضوی در نشستهای متعدد خود درباره موضوعات مختلفی صحبت کرد که البته اظهارنظرهای وی بیارتباط به موضوعات موردتوجه در نامگذاری سال ۱۴۰۱ نبود. در این شماره روزنامه صمت مروری بر آخرین مواضع و برنامههای وزارت صنعت، معدن و تجارت از زبان سیدرضا فاطمیامین داریم که در ادامه شرح آن را میخوانید:
سیدرضا فاطمیامین در سفر خود به خراسان رضوی در جمع خبرنگاران بیان کرد: از سرمایهگذاریها و فعالیتهای پژوهشی خروجیمحور، حمایت میکنیم.
وی افزود: چندین پروژه سرمایهگذاری از جمله در حوزه اکتشاف معادن در سبزوار خواهیم داشت و یکی از شرکتهای تابعه ایمیدرو یک پروژه سرمایهگذاری در سبزوار را انجام خواهد داد.
وی در ادامه با اشاره به برگزاری نشست در دانشگاه حکیم سبزواری با فعالان اقتصادی، بیان کرد: با توجه به نامگذاری سال به نام «تولید، دانشبنیان، اشتغالآفرین» ارتباط بین صنعت و دانشگاه ضرورت امروز ما است و این ضرورت موردتوجه واحدهای صنعتی، مراکز علمی و دانشگاه قرار دارد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه از فعالیتهای پژوهشی خروجیمحور حمایت میکنیم، ادامه داد: در سطح کلان، برنامهای در حوزه دانشبنیانداریم.
به گزارش شاتا فاطمیامین گفت: مهمترین نکته در دانشبنیان شدن این است که سهم تحقیق و توسعه از هزینههای بنگاه بالا برود و واحدهای صنعتی، معدنی و تجاری مبالغ قابلتوجهی را صرف تحقیق و توسعه کنند.
وی همچنین تصریح کرد: نکته دوم این است که این مبالغ به افزایش کیفیت، کاهش قیمت و افزایش تولید منجر شود. وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه فعالیتهای دانشبنیان باید خروجی لازم را در اقتصاد داشته باشد، اضافه کرد: با معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری نیز جلسه داشتیم تا ضوابط لازم را برای فعالیتهای دانشبنیان بنگاههای بزرگ نهایی کنیم.
مشکلات آب و برق حل میشود
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه سفر خود به خراسانرضوی با حضور در جمع فعالان بخش صنعت و معدن سبزوار از انجام هماهنگیهای کلان با وزارت نیرو برای حل مشکلات تأمین برق و آب بخش صنعت خبر داد.فاطمیامین گفت: اکنون در بخش صنایع با مشکل کمبود برق روبهرو هستیم که برای رفع این معضل، سرمایهگذاری تولید ۱۲ هزار مگاوات برق در کشور، آغاز شده است.
وی اضافه کرد: کشور با کمبود ۱۰ هزار مگاوات برق در بخش صنعت روبهرو است که برای تامین این نیاز، حدود ۱۲ هزار مگاوات سرمایهگذاری از سوی شرکتهای بزرگ در بازه زمانی چهارساله انجام میشود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به موضوع تامین منابع آب در بخش صنایع نیز توضیح داد: هماهنگیهای کلان با وزارت نیرو انجام شده که از پسابهای واحد شهری در حوزه صنعت استفاده شود.
فاطمیامین گفت: همچنین در بودجه مجلس مصوب شد، قیمت گاز برای واحدهای تولیدی معادل نیروگاههای دولتی محاسبه شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: برای حمایت بیشتر از واحدهای تولیدی، پرداخت تسهیلات مبتنی بر سامانه جامع تجارت برنامهریزی شده است و همچنین سامانه ۱۲۴ وسیعتر شده تا مشکلات از این طریق منعکس شود.وی با اشاره به ارتباط دانشگاه با بخش صنعت افزود: دانشگاه نباید مبتنی بر درآمدهای نفت کشور باشد و باید برای شکوفایی بیشتر این عرصه؛ تحقیق، پژوهش و علم به صنعت متصل شود.
فاطمیامین عنوان کرد: در راستای توسعه تولید، مواردی همچون مواد اولیه، سرمایه در گردش و توسعه بازار، امسال عملیاتی میشود و در موضوع تامین مواد اولیه، راهکار این وزارتخانه، ورود واحدهای تولیدکننده مواد اولیه صنعتی به بورس کالا است.
وی افزود: برای تامین نقدینگی واحدهای صنعتی و سرمایه در گردش، پرداخت تسهیلات بر مبنای صورتهای مالی و تامین مالی زنجیرهای انجام میشود که علاوه بر از بین بردن انحراف منابع، با تامین مالی زنجیرهای حداقل ۳۰ درصد بازدهی افزایش مییابد.
ادغام وزارتخانهها درست بود
وزیر صنعت، معدن و تجارت در جلسه شورای اداری شهرستان نیشابور نیز بیان کرد: مصوبات ستاد اقتصادی دولت در مهرماه سال گذشته، موضوعات مرتبط با رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان را تسهیل کرد و تراز تجاری کشورمان بدون نفت به بالای ۱۰۰ میلیارد دلار رسید.
سیدرضا فاطمیامین افزود: ادغام دو وزارتخانه صنایع و معادن و بازرگانی کار درستی بود، اما در سال ۱۳۹۰ در واقع به جای ادغام، تجمیع انجام شده بود.
وی با اشاره به اصلاح ساختار وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال ۱۴۰۰، اعلام کرد: با بازآفرینی و استقرار ساختار جدید در واقع ادغام واقعی در این مجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت شکل گرفت.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: برآورد ما این است که تا نیمه نخست امسال، این تلفیق به صورت کامل پیاده خواهد شد و چالشهای موجود از بین میرود.
تجربه موفق بورس کالافاطمیامین در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه سازوکارهای موجود در بورس کالا بسیار مهم است، ادامه داد: در حوزه فلزات، فولاد و سیمان تجربه بسیار موفقی در بورس کالا در نیمه دوم سال گذشته داشتیم که نتایج بسیار درخشانی در پی داشت.وی در این باره ادامه داد: با وجود التهابات بازار و کمبود سوخت، اما قیمت ورق، میلگرد، سیمان و فولاد در نیمه دوم سال گذشته با استفاده از ابزارهای بورسی به سمت ثبات رفت و کاهشی شد.
وزیر وزارتخانه صنایع و معادن و بازرگانی با بیان اینکه سهمیهبندی نیز در بورس کالا برای این مواد برداشته شد، اضافه کرد: برداشتن سهمیهبندی، در واقع کمک به تولید و صنعت کشور بوده است. همچنین عرضههای آتی برای تامین مواداولیه از ماهها پیش راهاندازی شده است.
فاطمیامین با بیان اینکه نزدیک به ۲۵ ابزار بورسی در بورس کالا برای اصلاح ساختار بازار کالاهای پایه، طراحی شده است، اضافه کرد: حدود ۱۸ ابزار که نیاز به قانون نداشتند، عملیاتی شدهاند. حوزه پتروشیمی نیز کمکم وارد این عرصه میشود.
ضابطههایی برای پیوند عرضه و تقاضا
وزیر صنعت، معدن و تجارت در بخش دیگری از سخنان خود، رهاکردن بازار و قیمتگذاری دستوری؛ هردو را نامناسب توصیف کرد و گفت: برای هر بازار، باید ضابطههای خاص و ویژه آن بازار، تدوین و طراحی شود تا با اجرای این ضابطهها عرضه و تقاضا به صورت متعادل به هم پیوند بخورد.
فاطمیامین در خصوص وجوهی که از واحدهای تولیدی گرفته میشود، نیز گفت: ممکن است به علل گوناگون از سوی نهادهای مختلف، وجوهی از واحدهای تولیدی گرفته شود، بنابراین لازم است آییننامهای را برای مسئولیتهای اجتماعی واحدهای تولیدی تدوین کنیم، البته این الزامآور نیست، اما باعث شفافیت و تسهیل این امور میشود.
وی در خصوص سیاستهای تامین مالی نیز تصریح کرد: برای تامین سرمایه در گردش و ثابت بنگاهها و واحدهای تولیدی، صنعتی، معدنی و تجاری و کسبوکارها در ابتدا باید ابزارهای مالی اصلاح شود.
فاطمیامین با اشاره به نگاه همزمان به صنف و صنعت در ساختار جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: صنف را نیز مانند صنعت یک کسبوکار میبینیم و اگر در نیشابور ظرفیتهای لازم در حوزه خاصی برای استقرار شهرک صنفی وجود داشته باشد، عملیاتی میشود.
معرفی ابزارهای نوین تأمین مالی
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه به دنبال معرفی ابزارهای نوین تامین مالی هستیم، گفت: سال گذشته با همکاری و هماهنگی بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی، تامین مالی زنجیرهای و پرداخت تسهیلات مبتنی بر صورتحسابهای سامانه جامع تجارت را اجرا کردیم.فاطمیامین اضافه کرد: با عملیاتیشدن کامل این اقدامات در نیمه دوم امسال، حداقل ۷۰ درصد از مسائل مرتبط با سرمایهدرگردش واحدهای تولیدی را حل کردهایم.
وی همچنین یادآوری کرد: با اجرای این روشها، هم از انحراف منابع جلوگیری میشود و هم حداقل ۳۰ درصد بهرهوری از منابع موجود افزایش مییابد.
صادرات ۴۸ میلیارد دلاریوزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان ادامه داد: مصوبات ستاد اقتصادی دولت در مهرماه سال گذشته موضوعات مرتبط با رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان را تسهیل کرد و تراز تجاری کشور بدون نفت به بالای ۱۰۰ میلیارد دلار رسید.
وی با بیان اینکه صادرات سال گذشته ۴۸ میلیارد دلار بوده است، افزود: سال قبلتر از آن (۱۳۹۹)، رقم صادرات کشور ۳۵میلیارد دلار بوده است و تمام تلاش خود را میکنیم که با تغییر ترکیب صادراتی به سمت صادرات محصولات دانشبنیان برویم.