-

ترامپ صنعت خودرو را هدف گرفت | چین اجازه صادرات خودرو به ایران را ندارد؟

صنعت خودروی ایران در سال‌های اخیر تحت تأثیر تحریم‌ها، سیاست‌های داخلی و وابستگی به شرکای خارجی قرار داشته است. این صنعت که زمانی با همکاری شرکت‌های اروپایی مانند پژو و رنو فعالیت می‌کرد، اکنون به واردات و مونتاژ خودروهای چینی وابسته شده است

ترامپ صنعت خودرو را هدف گرفت | چین اجازه صادرات خودرو به ایران را ندارد؟

صنعت خودرو ایران وابستگی شدید به کشور چین دارد و این نیاز بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد  است، به‌طوری که حتی برندهای ژاپنی نیز از چین وارد می‌شوند و از طرفی دیگر  افزایش قیمت خودرو قیمت خودرو در ایران تحت تأثیر نوسانات نرخ ارز و سیاست‌های قیمت‌گذاری قرار دارد. با افزایش نرخ ارز، هزینه تولید و واردات خودرو نیز افزایش یافته است.

از سویی دیگر کاهش عمق ساخت داخل برخی کارشناسان معتقدند که مونتاژکاری در ایران‌خودرو افزایش یافته و وابستگی به قطعات خارجی بیشتر شده است.حال بیاییم  تاثیر این مذاکرات را برصنعت خودروی کشور بررسی و تحلیل کنیم.

 ارز و قیمت خودروهای خارجی

مهمترین عامل در قیمت خودروهای وارداتی، نرخ دلار است.

مذاکرات موفق = کاهش نرخ ارز = ارزانتر شدن خودروهای وارداتی

مذاکرات شکست خورده = افزایش نرخ ارز = افزایش قیمت وارداتی ها

 رفع یا اعمال تحریمها

اگر این مذاکرات را به گونه ای تحلیل کنیم و توافقاتی حاصل شود می توان امیدوار باشیم که  شرکتهای خارجی می توانند با ایران وارد تعامل شوند. و از طرفی مجوزهای واردات افزایش می یابد.

 و در صورت رفع تحریم ها  خودروسازان جهانی مثل رنو، پژو، کیا و هیوندای ممکن است به بازار ایران بازگردند.

و اگر این توافقات شکل نگیرد واردات محدود یا ممنوع می ماند ، بازار در اختیار خودروهای چینی و مدل های مونتاژ داخل باقی می ماند.

 مبادلات بانکی با بهبود روابط و باز شدن سوئیفت و کانالهای بانکی بهتر انجام می شود و واردات خودرو شفاف و رسمی می شود. هزینه های جانبی مثل حواله و دلالی کم می شود. و در نتیجه خودرو با قیمت پایین تری به دست مصرف کننده می رسد.

در غیر این صورت و در در شرایط تحریمی  واردات از طریق دلالان و با قیمت های بسیار بالا انجام می شود و احتمال اینکه قیمت ها در نیمه دوم سال به طور چشمگیری افزایش یابد نیز وجود دارد.

تأثیر بر صنعت خودروی داخلی

اما اگر بخواهیم این تاثیرات را بر صنعت خودرو های داخلی بررسی کنیم می توانیم به سرمایه گذاری های خارجی در این صنعت داخلی نیز اشاره کنیم. این در شرایطی است که مذاکرات به نتیجه برسند. شرکتهای بین المللی ممکن است دوباره در تولید خودرو در ایران سرمایه گذاری کنند.  مثل سابق که رنو و پژو با ایران خودرو و سایپا همکاری می کردند.

می توان با به نتیجه رسیدن این مذاکرات به  انتقال فناوری و بهروز شدن تکنولوژی امیدوار بود .

شرکت های خارجی در صورت همکاری با ایران، تکنولوژی ساخت، پلتفرم، طراحی، و استانداردهای ایمنی را وارد می کنند. در شرایط تحریمی، خودروسازان داخلی با فناوری قدیمی و مونتاژ خودروهای از رده خارج ادامه می دهند.

حرف نهایی آن که 

مذاکرات ایران و آمریکا اثر مستقیمی بر واردات خودرو، قیمت ارز، مشارکت های خارجی، فناوری تولید و حتی روان مردم دارد. در این صورت  هم خودرو ارزان تر و متنوع تر می شود، هم صنعت خودرو ایران مدرن تر و رقابت پذیر میگردد. در غیر این صورت، روند کند، انحصاری، و گران قیمت فعلی ادامه خواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین