انواع دوربینهای پلیس راهنمایی و رانندگی ایران
اکثر کشورهای جهان ازجمله ایران برای بررسی وضعیت ترافیک، کنترل سرعت خودروها، ایجاد نظم شهری و همچنین ثبت تخلفات رانندگی در جادههای برونشهری، معابر شهری و بزرگراهها از دوربین پلیس راهنمایی و رانندگی استفاده میکنند. پلیس راهنمایی و رانندگی با بررسی تصاویر ضبطشده توسط این دوربینها تصمیم نهایی خود را درمورد حوادث و تخلفات مربوط به راهنمایی و رانندگی میگیرد.
از مهمترین مزایای دوربین راهنمایی و رانندگی میتوان به مواردی مانند کاهش آلودگی، بهبود شرایط حملونقل عمومی، سهولت رفتوآمد در خیابانها و بهبود شرایط امدادرسانی شهری اشاره کرد. در این مطلب، قصد داریم به معرفی انواع دوربینهای پلیس راهنمایی بپردازیم.
انواع دوربینهای پلیس راهنمایی ازنظر عملکرد به چند دسته تقسیم میشوند؟
دوربینهای مختلفی در سطح شهر مشاهده میکنید که عملکرد متفاوتی دارند و برای شرایط و کاربردهای خاصی تعبیه و نصب شدهاند. دوربین پلیس راهنمایی و رانندگی و ترافیک براساس نوع عملکرد به سه گروه مختلف تقسیم میشود که عبارتاند از:
دوربینهای پلیس راداری
یکی از انواع دوربینهای راهنمایی و رانندگی که امروزه دیگر کاربرد زیادی ندارند و برای انتقال اطلاعات از خودروها و دیگر اجسام از امواج رادیویی استفاده میکنند، دوربینهای راداری نام دارند. علت کاهش استفاده از دوربینهای راداری ایجاد اختلال در سیستمهای مهم موجود در سطح کره زمین توسط امواج رادیویی است.
دوربینهای پلیس لیزری
یکی دیگر از انواع دوربینهای پلیس راهنمایی که مناسبترین جایگزین دوربینهای راداری محسوب میشوند، دوربینهای لیزری نام دارند. این دوربینها برخلاف دوربینهای راداری که از امواج رادیویی برای انتقال اطلاعات استفاده میکردند، سرعت خودروها و سایر اجسام را از طریق امواج مادون قرمز محاسبه میکند. این نوع دوربین جریمه از دقت بسیار بالایی برخوردار است و درصورت تخلفات سرعت، بلافاصله از خودروی متخلف عکسبرداری میکند تا جریمه دوربین پلیس راهنمایی و رانندگی از طریق پیامک برای مالک خودرو ارسال شود. دقت دوربینهای لیزری بهحدی بالاست که حتی از پرندگان پرسرعت آسمان نیز عکس میگیرد.
دوربینهای پلیس ویدئویی
دوربینهای ویدئویی بهعنوان یکی دیگر از انواع دوربینهای پلیس راهنمایی به شکل یک سامانه رهگیری کار میکنند و عملکرد آنها براساس قوانین سرعت و مسافت در فیزیک است. این دوربینهای کارآمد به تعداد دو یا سه عدد و باتوجهبه شرایط با فواصل معینی در مسیر خودروها نصب میشوند. دوربین اول پلاک خودروهای عبوری و زمان عبور خودرو از جلوی دوربین را در حافظهاش به ثبت میرساند. وقتی خودرو به دوربین دوم میرسد، سرعت آن با درنظر گرفتن مسافت بین دوربین اول و دوم و زمان عبور خودرو از جلوی دوربینها محاسبه میشود و در صورت بالا بودن سرعت خودرو، دوربین دستور گرفتن عکس را صادر میکند. از کاربردهای دیگر این نوع دوربین جریمه میتوان به مواردی مانند امکان بازبینی دوباره برای بررسی تخلفاتی مانند مانورهای خطرناک، سبقت غیرمجاز و عدم رعایت فاصله مجاز اشاره کرد.
آشنایی با انواع دوربینهای پلیس راهنمایی در یک تقسیمبندی کلی
انواع دوربین راهنمایی و رانندگی ایران در یک تقسیمبندی کلی به پنج گروه شامل دوربینهای اپراتوری، هوشمند، استقراری، خودرویی و دستی تقسیم میشوند. در ادامه، راجعبه هر یک از این دوربینهای نظارتی توضیح خواهیم داد.
دوربینهای اپراتوری
یکی از انواع دوربینهای پلیس راهنمایی و رانندگی که بیشتر برای نصب در بزرگراهها و آزادراهها و کنترل سرعت خودروها کاربرد دارد، دوربین اپراتوری است. این نوع دوربین برخلاف دوربین هوشمند، حتما باید توسط یک اپراتور کنترل شود. درصد خطا و اشتباه دوربینهای اپراتوری نسبتا بالاست و گاهی اوقات برای خودروها جریمهای صادر میکنند که عادی نیست و خودرو آن تخلف را انجام ندادهاست. باتوجهبه ذخیره شدن دادههای دوربینهای اپراتوری، رانندگان میتوانند بابت جریمه اشتباهی که برایشان صادر شدهاست، به مراجع مربوطه مراجعه کرده و برای بررسی مجدد تصاویر دوربین اقدام کنند.
دوربینهای هوشمند
دوربینهای هوشمند پلیس راهنمایی و رانندگی دوربینهایی با دقت بسیار بالا هستند. دوربین خودکار یا هوشمند بدون نیاز به اپراتور انسانی و بهطور مستقل کار میکند و تخلفاتی مانند سرعت و سبقت غیرمجاز، ورود به معابر غیرمجاز و محدودههای طرح ترافیک و پرداخت نکردن عوارض آزادراهی را برای شماره پلاک خودروهای متخلف به ثبت میرساند و جریمه را بهصورت خودکار برایشان صادر میکند.
دوربینهای استقراری
یکی از انواع دوربینهای پلیس راهنمایی و رانندگی که بیشتر در معابر شهری و برای ثبت تخلفاتی مانند سرعت غیرمجاز و نظارت بر ترافیک نصب میشود، دوربین استقراری نام دارد. این نوع دوربینها از تکنولوژی پیشرفتهای برخوردار هستند و با اندازهگیری سرعت خودروها شماره پلاک و تصویر خودرویی که قوانین مربوط به سرعت مجاز را رعایت نکردهاست، ثبت میکنند تا جریمه برایش صادر شود.
دوربینهای خودرویی
دوربینهای خودرویی که با نام دوربینهای متحرک نیز شناخته میشوند، برای نصب روی خودروی پلیس راهنمایی و رانندگی کاربرد دارند و در تشخیص سرعت خودروها در جادههای خلوت و کمترافیک و همچنین پارک خودروها در مکانهای غیرمجاز به پلیس کمک زیادی میکنند.
دوربینهای دستی
یکی دیگر از انواع دوربینهای پلیس راهنمایی که احتمالا بارها آنها را از نزدیک مشاهده کردهاید، دوربینهای دستی نام دارند.. این دوربینها روی سهپایه و درکنار جادهها قرار میگیرند و با استفاده از سرعتسنجهای لیزری سرعت خودروها را کنترل میکنند و با ثبت تصویر خودروهای متخلف، تاریخ تخلف، زمان تخلف، جزئیات مکان تخلف و سرعت خودروها برای آنها جریمه صادر میکنند.
استفاده از انواع دوربینهای راهنمایی و رانندگی چه مزایایی به همراه دارد؟
از مهمترین مزایای نصب دوربینهای راهنمایی و رانندگی میتوان به مواردی مانند جمعآوری اطلاعات، اجرای قوانین و کمک به ثبت اخبار و حوادث اشاره کرد. اطلاعاتی که توسط این دوربینها به ثبت میرسند، در هنگام بروز حادثه توسط پلیس موردبررسی قرار میگیرند. زمانی که انواع مختلف دوربینهای پلیس راهنمایی در سطح شهر و بزرگراهها یا روی خودروهای پلیس نصب میشوند، آمار تخلفات رانندگی به میزان زیادی کاهش پیدا میکنند. درواقع، این دوربینها از تکنولوژی نظارت تصویری بهصورت نوآورانه استفاده میکنند تا نظارت بر ترافیک، کنترل سرعت خودروها و صدور جریمه را برای پلیس راهنمایی و رانندگی تسهیل کنند. رانندگان نیز برای استعلام و پرداخت خلافی خودرو با پلاک خود میتوانند به سامانه آنلاین مراجعه کنند.
جمعبندی
در این مطلب، راجعبه انواع دوربینهای پلیس راهنمایی و رانندگی ایران صحبت کردیم و توضیح دادیم که این دوربینها از نظر نوع عملکرد به سه گروه راداری، لیزری و ویدئویی تقسیممیشود. سپس به معرفی این دوربینها در یک تقسیمبندی کلی پرداختیم و توضیح دادیم که انواع مختلف این دوربینها شامل دوربین اپراتوری، دوربین هوشمند، دوربین استقراری و دوربین خودرویی چه کاربردی دارند و چگونه تخلفات سرعت خودروها را به ثبت میرسانند. در پایان نیز درمورد معرفی مزایای استفاده از این دوربینها توسط پلیس راهنمایی و رانندگی صحبت کردیم. امیدواریم این مقاله برایتان مفید واقع شده باشد.