آقای رئیسجمهور آمار مهم است
ناصربزرگمهر روزنامه نگار
به نام او که هرچه بخواهد همان میشود
شخصی به ملانصرالدین گفت کِی طلب ما را میدهی؟
ملا گفت: براساس اطلاعات و آمار دقیقی که دارم، برنامهریزی میکنم تا هر روز که هوا خوب باشد، بروم صحرا و در مسیرِ گلههای گوسفند بذرِ خار بکارم.
آن شخص سوال کرد که خار را برای چه میکاری، که چه بشود؟
ملا گفت: خارها که رشد کرد، پشم گوسفندهایی را که به چرا میبرند و در مسیر بهشون گیر میکند، جمع میکنم، وقتی قیمت پشم بالا رفت، خریدار خوب پیدا میکنم و میفروشم و طلب تو را میدهم.
طلبکار با شنیدن این حرفها خندهاش گرفت.
ملا که خنده طرف را دید، زد پشت کمر او و گفت: ناقلا، پولت که نقد شد، خیلی خوشحال شدیها !
امروزه به این قصه ملا میگویند: طراحی و برنامهریزی براساس آمار دقیق توسط، سازمان برنامه و بودجه، سازمان بورس، بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، وزارت خارجه و دهها سازمان و وزارتخانه دولتی که با اما و اگر، میخواهند خار بکارند و پشم درو کنند.
البته براساس قانون احتمالات هم ملا میتواند پولدارشود.
آقای رئیسجمهور
هنوز خیلیها در جهان هستند که آمار را باور ندارند و ظاهرا بیشتر این خیلیها، بر پیشانیشان مهر هموطن خورده است، هرچند خوشبختانه یا بدبختانه، جز اکثریت مردم هم نیستند، همگی از مسئولان و مدیران محترم هستند.
جنابعالی بر کار کارشناسی در این چند ماه و در طول مناظرههای انتخاباتی بارها تاکید داشتید و ما باور کردیم که این رئیسجمهور به کارشناسان احترام خواهد گذاشت و نظر کارشناسی را ملاک تصمیمگیریهای دولت قرار خواهد داد.
اما نمیدانم چه شده است که مرتبا شعار کارشناسی را از زبان شما میشنویم، اما در نهایت اتفاقاتی رخ میدهد که هیچ نشانه کارشناسی ندارد.
آقای رئیسجمهور
یکی دو ماه قبل، همان اول کار، فرمودید بنزین لیتری چهل، پنجاه هزار تومان تمام میشود و نباید به مبلغ ارزان به مردم خودمان فروخت، حالا هنوز زمانی نگذشته، فرمودهاید حدود ۸هزار تومان تمام میشود.
اما چند روز قبل کارشناسی به شهادت همین دنیای مجازی که هنوز برای مردم فیلتر و برای جنابعالی و اعضای دولت و نمایندگان محترم مجلس باز است، در سیمای جمهوری اسلامی، به صراحت و با تاکید و عدد و رقم، چند بار اعلام میکند که قیمت تمام شده بنزین حدود لیتری ۸۰۰تومان است.
حالا بالاخره ما به فاصله چند روز، کدام را باور کنیم، نظر کارشناس را درصدا و سیما، یا نظر جنابعالی را؟
و بالاخره کدام آمار درست است، بنزین لیتری 800تومان، یا ۸ هزار تومان یا۸۰ هزار تومان یا ۸۰۰ هزارتومان چند ماه آینده؟
خدا را شکر که فعلا همه با عدد ۸ به توافق رسیدهاید و اختلاف کمی بین چند صفر ناقابل داریم که خیلی هم قابل اهمیت نیست و این مردم هم به هر صفری که اضافه شود، عادت کردهاند.
البته تفاوت قیمت، در تولید و استخراج و هزینههای سربار دولت را هم میفهمیم. اما با این روشها، میتوان قیمت یک لیتر بنزین را تا چند میلیون تومان هم محاسبه کرد.
آقای رئیسجمهور
آمار در جهان غرب زده و بین کافرهای خدا نشناس، مبنای زندگی روزمره و تصمیمات آسان و سخت است. آنها قبل از شروع هر کاری آمار لازم را تهیه میکنند تا بتوانند برنامهریزی درست ده ساله و بیست ساله و سی ساله و صدساله داشته باشند، بدون آمارهای دقیق و صحیح، برنامهریزی و توسعه امکانپذیر نیست، برای هر تصمیم مهم، درهر زمینهای که فکر کنیم، ابتدا آمار دقیق بهعنوان ابزار اولیه کار لازم است تا مسئولان بتوانند تصمیم درست بگیرند. رفاه اجتماعی، ترقی و تعالی جامعه و حتی کیفیت زندگی و غم و اندوه یا لبخند و شادی مردم بدون داشتن آمار دقیق از نظر سن و سال و تحصیلات و نیازها و امکانات و جنسیت و جغرافیای زیست و هزار موضوع دیگر، امکانپذیر نیست.
آقای رئیسجمهور
به نظر من، ملموسترین وعده شما به جوانان حذف فیلترینگ بود که از نظر فنی با یک کلید انجام میشود و هر زمان هم که لازم ببینید، دوباره همان کلید را عکس میزنید.
اما در این میان، یک نکته مهم وجود داشت و دارد، قانع کردن کسانی که دستور این فیلترینگ را دادهاند. همین جا هست که آمار به درد میخورد، آمار استفادهکنندگان از فیلترشکن، آمار فیلترشکنها، آمار درآمد مافیای فیلتر، آماراستفادهکنندگان دولتی، که همین آخری شامل اکثرمقامات کشوری و لشکری میشود، چند صدهزار نفر، از جنابعالی تا کارمندهای دفتری و نگهبانی فلان وزارتخانه، از نمایندگان مجلس تا استاندار و شهردار و فرماندار و بخشدار، از هیاتهای علمی تا هزاران عضو شورای فلان ده و روستا، وخلاصه بخش اعظم همه کسانی که به دولت وصل هستند، هزینه فیلترشکن را از بیتالمال در اختیار میپردازند، یعنی از همین بودجه دولت شما و قبلیها، این آمار را جمعوجور کنید و به مقامات مورد نظرتان ارائه فرمایید. آمار به ما کمک میکند تا بفهمیم چند نفر افغانی توی کشور داریم، چند نفر مهاجرت کردند، چند نفر نان میخورند، چند نفر گرسنه میخوابند، چند نفر از دانشگاه فارغالتحصیل شدهاند، چند نفر بیمار هستند، چند نفر زنده هستیم، چند نفر مردهاند، که البته به نظرم در این آخری اطلاعات نسبتا درستی داریم، چون بهشتزهراها، خدایی کارشان را خوب انجام میدهند.
آقای رئیسجمهور
آمارصحیح یعنی زندگی صحیح، مرکز آمار ایران را به یک سازمان مستقل و جدی تبدیل کنید، دستور صریح بدهید که این مرکز جز آمار واقعی و صحیح، هیچ آماری ارائه ندهد، بهروز و قابل دسترسی برای همگان باشد، توسعه پیدا کند و در همه زمینهها فعالیت نماید، همه سازمانها و نهادها و وزارتخانهها موظف باشند که آمار واقعی به این مرکز ارائه کنند و یک حرف و یک عدد، از خروجی این مرکز خارج شود، تا برای همه حجت تلقی گردد. البته به شرط و شروط واقعی بودن و اصالت داشتن و دخالت نکردن صدها تصمیمگیر دیگر.
توامانی طنز و جد و طرح مسئله نقطه ای قابل حل و فهم نکته قابل توجه نوشتار فوق است.