رشد ۱.۸ درصد تولید ایران
در حالت کلی فولاد و صنعت فولاد میتواند تأثیر به سزایی در رونق و پیشرفت یک کشور داشته باشد و نقش مهمی را در اقتصاد کشور ایفا میکند. ایران در دهههای گذشته توانسته در جایگاه دهمین فولادساز بزرگ دنیا قرار گیرد. بنا بر تازهترین گزارش انجمن جهانی فولاد، تولید فولاد جهان در سال ۲۰۲۳ با اختلافی اندک نسبت به سال ۲۰۲۲ به بیش از یک میلیارد و ۸۴۹ میلیون تن رسید. همچنین تولید ایران در سال ۲۰۲۳، ۳۱ میلیون و ۱۰۰ هزار تن و ۱.۸ برابر بیشتر از سال ۲۰۲۲ بود.
استفاده از صنعت فولاد در تولید یکی از عوامل تأثیرگذار در صنعت و اقتصاد کشور به شمار میآید. این عامل موجب سازندگی، توسعهیافتگی و پیشرفت کشور و جوامع مختلف شده است. با نگاهی دقیقتر به زندگی روزمره خود متوجه حضور صنعت فولاد میشوید که هرروز با آن سروکار دارید. بخش زیادی از تجهیزات و قطعات مورداستفاده روزانه ما از فولاد تولیدشدهاند. صنعت فولاد از همان مراحل آغازین استخراج از معدن تا هنگام تولید و چه در زمان مصرف، منجر به اشتغالزایی و تولید مشاغل متعدد میشود. ایجاد مشاغلی مانند بهرهبرداری از معدن فولاد، حملونقل، خرید ماشینآلات و تجهیزات، مشاوره پروژه، استفاده از نیروهای کاری و آموزش بهمنظور بهروزرسانی اطلاعات و … را میتوان از عوامل حضور صنعت فولاد در یک کشور دانست.
صادرات فولاد و حضور در بازارهای جهانی، یکی دیگر از مزایای حضور صنعت فولاد در کشور است. ماندگاری در بازار جهانی مستلزم تولید محصولات باکیفیت متنوع و مطابق با استاندارد و قیمت رقابتی است. رونق اقتصادی کشور و منبع تأمین ارز خارجی از دیگر منافع صادرات فولاد برای کشور است که باعث تأثیر مثبت بر اقتصاد کشور شده است.
همانطور که گفته شد استفاده از صنعت فولاد بهعنوان یک صنعت مادر میتواند تأثیر به سزایی در رشد و پیشرفت اقتصادی کشور داشته باشد. با توجه به همین موضوع امید است تیم سیاستگذاری دولت با استفاده از کارشناسان مجرب و آگاه و با استفاده از یک برنامه مشخص، سرمایهگذاری بیشتری برای رونق اقتصادی از طریق بازار فولاد را در رأس کار خود قرار دهند و سعی در بالا بردن سرانه مصرفی فولاد در کشور داشته باشند.
ایران در جایگاه دهمین فولادساز دنیا ماند
انجمن جهانی فولاد آمار تولید فولاد جهان را در کل سال ۲۰۲۳ منتشر کرد. به گزارش چیلان بنا بر آمار این انجمن، در سال ۲۰۲۳ میلادی یک میلیارد و ۸۴۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تن فولاد در جهان تولید شد و این حجم از تولید نسبت به سال ۲۰۲۲، ۰.۱ درصد رشد داشت. همچنین بنابراین آمار ۱۳۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تن فولاد در آخرین ماه سال ۲۰۲۳ (دسامبر) در جهان تولید شد.
بنا بر آمار انجمن جهانی فولاد، ایران در سال ۲۰۲۳ جایگاه خود را بهعنوان دهمین تولیدکننده فولاد جهان حفظ کرد. تولید فولاد کشور در کل این سال ۳۱ میلیون و ۱۰۰ هزار و در ماه دسامبر ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تن بود. تولید فولاد ایران در سال ۲۰۲۳، ۱.۸ برابر بیشتر از سال ۲۰۲۲ بود و تولید دسامبر ۲۰۲۳، ۱۲.۱ درصد نسبت به دسامبر ۲۰۲۲ افزایش داشت.
نگاه به آمار تولید بزرگترین فولادسازان
چین در سال ۲۰۲۳ یک میلیارد و ۱۹ میلیون و ۱۰۰ هزار تن فولاد تولید کرد و تولید این کشور نسبت به سال ۲۰۲۲ هیچ رشدی نداشت. هند در جایگاه دومین تولیدکننده بزرگ فولاد جهان در سال ۲۰۲۳، ۱۴۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تن فولاد در این سال تولید کرد. تولید این کشور در این سال نسبت به سال ۲۰۲۲، ۱۱.۸ درصد رشد داشت.
ژاپن سومین تولیدکننده بزرگ فولاد دنیا در ۲۰۲۳ میلادی ۸۷ میلیون تن فولاد تولید کرد و تولید آن نسبت به سال ۲۰۲۲ ۲.۵ درصد کاهش داشت. امریکا در جایگاه چهارمین تولیدکننده بزرگ فولاد جهان در سال ۲۰۲۳، ۸۰ میلیون و ۷۰۰ هزار فولاد تولید کرد و تولید این کشور در این سال نسبت به سال ۲۰۲۲، ۰.۲ درصد رشد کرد.
روسیه رتبه پنجم تولید فولاد جهان را پس از کشورهای یادشده در سال ۲۰۲۳ به خود اختصاص داد و تولید آن در این سال به ۷۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تن رسید و نسبت به سال ۲۰۲۲، ۵.۶ درصد رشد یافت.
کره جنوبی در رتبه ششم تولید جهانی فولاد، تولید خود را به ۶۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تن رساند و نسبت به سال ۲۰۲۲، ۱.۳ درصد رشد داد. در سال گذشته میلادی آلمان هفتمین تولیدکننده بزرگ فولاد جهان بود. این کشور در سال ۲۰۲۳، ۳۵ میلیون و ۴۰۰ هزار تن فولاد تولید کرد و تولید آن نسبت به سال ۲۰۲۲، ۳.۹ درصد کاهش داشت. ترکیه در سال ۲۰۲۳ در جایگاه هشتمین تولیدکننده برتر فولاد در جهان ۳۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تن فولاد تولید کرد و تولید آن در مقایسه با سال ۲۰۲۲، چهار درصد افت داشت.
برزیل نیز نهمین تولیدکننده بزرگ فولاد جهان در سال ۲۰۲۳ بود. این کشور در این سال ۳۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تن فولاد تولید کرد و تولید آن نسبت به سال ۲۰۲۲، ۶.۵ درصد کاهش داشت.
سخن پایانی
روند تولید فولاد ایران در دهههای اخیر رو به رشد گزارششده است. در همین حال شاهد توسعه قابلتوجه ظرفیتهای حاکم بر این صنعت نیز هستیم. بااینوجود باید تاکید کرد که چالشهای متعددی حیات این صنعت را تهدید میکند. محدودیت در تأمین انرژی و زیرساخت در سالهای اخیر روند تولید و سودآوری را در صنایع فولادی تهدید کرده است. اما مشکل اصلی آنجاست که این چالشها در سالهای آتی تشدید میشود و بیش از اکنون اقتصاد ما را متأثر خواهند کرد. بنابراین اتخاذ راهکاری اصولی برای اصلاح این شرایط ضروری است.