برگزاری وبینار آموزشی واکسن کرونا توسط فولاد خوزستان
وبینار آموزشی "واکسن کرونا آری یا نه" ویژه خانواده فولاد خوزستان برگزار شد.
وبینار آموزشی "واکسن کرونا آری یا نه" ۱۲ مهرماه ۱۴۰۰ از سوی سارا مبارک متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری ویژه خانواده بزرگ فولاد خوزستان برگزار شد.
سارا مبارک واکسیناسیون را بهترین راه مصونیت از ابتلا به ویروس کرونا دانست و افزود: در شرایط همهگیری ویروس کرونا و قربانی شدن روزانه مردم، بهترین روش برای قطع زنجیره ابتلا و کاهش مرگ و میر، واکسیناسیون کامل جامعه هدف است. در شرایط فعلی گریزی از انجام واکسیناسیون نیست و افراد واجد شرایط میبایست نسبت به انجام واکسن اقدام کنند.
دکتر مبارک اثربخشی واکسن را دو هفته بعد از تزریق دُز دوم اعلام کرد و اظهار داشت: برخی از هموطنان میگویند: پس از دریافت دُز اول یا دوم علائم بیماری کرونا در آن ها دیده شده و همین موضوع را به اثربخش نبودن واکسن ارتباط میدهند، در پاسخ به آنها باید گفت: طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی اثربخشی واکسن، دو هفته بعد از تزریق نوبت دوم است و افراد در مدت تزریق دُز اول و پس از آن باید شیوهنامههای بهداشتی را رعایت کنند.
متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری در پاسخ به این سوال که بهترین واکسن کدام است، گفت: واکسن های تولید شده، مورد تایید سازمان بهداشت جهانی هستند. در شرایطی که برای قطع زنجیره ابتلا باید هفتاد درصد جامعه واکسینه شوند، در چنین شرایطی هر واکسنی که در مراکز موجود است، بهترین واکسن است و باید نسبت به تزریق اقدام کرد.
وی از تفاوت مدت زمان فاصلهی میان دُز اول و دوم واکسنها سخن گفت و افزود: واکسن های کرونای تولید شده در دنیا به طور کلی از دو دسته واکسن های ویروس کشته یا غیر فعال شده یا واکسن های جدید نوع RNA هستند. همه واکسن های کرونا که تاکنون وارد ایران شده اند از نوع ویروس کشته یا غیر فعال شده هستند که عوارض کمتری نسبت به واکسن های RNA دارند، اما ایمنی واکسنهای جدید RNA بالاتر است. برکت، سینوفارم و آسترازنکا واکسنهای موجود در کشورمان هستند. نکتهی مهم در تزریق این است که واکسنهای دُز اول و دوم باید از یک نوع باشد. برای مثال اگر دُز اول واکسن برکت دریافت شد، دُز دوم هم از همین نوع باید تزریق شود. فاصلهی دُز اول و دوم در واکسن برکت و سینوفارم چهار هفته و آسترازنکا هشت الی دوازده هفته است. هر فرد در زمان مراجعه برای تزریق دُز اول یا دوم، نباید علائم سرماخوردگی را داشته باشد و یا در بیست و چهار ساعت قبل از تزریق، داروهای سرماخوردگی استفاده کرده باشد. هیچ کدام از واکسن های کرونای موجود در دنیا به طور ۱۰۰ درصد جلوی ابتلا به بیماری را نمی گیرد و احتمال ابتلا به بیماری پس از تزریق واکسن وجود دارد اما احتمال ابتلا به نوع شدید بیماری و مرگ ناشی از آن به میزان بسیار زیادی کم می شود.
معاون آموزشی و پژوهشی دانشکده علوم پزشکی آبادان درباره محدودیتهای دریافت واکسن بیماران خاص اظهار داشت: بیماران خاص، افراد مبتلا به سرطان، کسانی که شیمیدرمانی میشوند یا کورتن مصرف میکنند باید واکسن کرونا تزریق کنند و واجب است که همه گروهها واکسن تزریق کنند. البته نکتهای که در مورد آن ها باید در نظر گرفته شود این است که، تزریق واکسن باید با مشورت پزشک معالج و شرایط بیمار انجام شود. به غیر از حساسیتهای فصلی و دارویی در موارد خاص که آن هم با نظر پزشک معالج است، دیگر مانعی برای تزریق واکسن نیست. زنان باردار و مادران شیرده هم منعی برای تزریق واکسن ندارند. یقینا با واکسن های کرونای موجود در دنیا احتمال ابتلا به نوع شدید بیماری و مرگ ناشی از آن به میزان قابل توجهی کاهش مییابد.
دکتر مبارک در پایان تنها راه قطع زنجیرهی ابتلا و کاهش مرگ و میر را واکسیناسیون عمومی و رعایت شیوهنامههای بهداشتی دانست و افزود: هر یک از هموطنان علاوه بر تزریق واکسن باید دیگران را به انجام واکسن تشویق کنند. اینکه برخی میگویند، من به کرونا مبتلا شدهام و دیگر نیازی به دریافت واکسن ندارم، هیچ پایه علمی ندارد. افرادی که از تزریق واکسن گریزانند، در معرض ابتلا نوع شدید کرونا هستند.