-
در یازدهمین جلسه کمیسیون کشاورزی، سلامت، آب و محیط‌زیست اتاق بازرگانی اصفهان مطرح شد

همت جمعی، لازمه رفع بحران زاینده‌رود

یازدهمین جلسه کمیسیون کشاورزی، سلامت، آب و محیط‌زیست به معرفی کمیته تازه‌تاسیس محصولات غذایی سالم، ارائه گزارشی از روند پیشرفت پروژه‌های پیشران کمیسیون به‌ویژه طرح مدیریت یکپارچه حوضه زاینده‌رود و روند پیشرفت طرح اشتغال پایدار جرقویه اختصاص یافت.

به گزارش روابط‌عمومی اتاق بازرگانی اصفهان، حمیدرضا رحیمی، سرپرست دفتر فنی استانداری اصفهان در این جلسه با بیان اینکه تاکنون برای رفع مشکل آب و کشاورزان جلسات زیادی با حضور مسئولان نهاد‌های مرتبط و استادان دانشگاه در سطوح ملی و استانی و جلساتی نیز با نهاد ریاست‌جمهوری، وزارت نیرو و کشور تشکیل شده است، از تشکیل هیات اندیشه‌ورز با حضور مجامع علمی استان خبر داد.

وی تاکید کرد: بخش خصوصی، تشکل‌های حرفه‌ای زیست‌محیطی و مردمی بازوهای نهادهای دولتی بوده و دولت به‌تنهایی قادر به حل مشکلات نیست. رحیمی با اشاره به اینکه تمامی طرح‌های ارائه‌شده در زمینه رفع مشکلات آب توسط استادان دانشگاه داوری می‌شود، گفت: از ظرفیت بخش خصوصی و شرکت‌های دانش‌بنیان در این زمینه استفاده خواهد شد.

سوءمدیریت، دلیل اصلی بحران آب

در ابتدای این جلسه محمد صادقی، رئیس کمیسیون کشاورزی، سلامت، آب و محیط‌زیست اتاق بازرگانی اصفهان با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب و تاکید رهبر معظم انقلاب بر اجرایی شدن مفاد این بیانیه، عبرت‌گیری از تجربه‌ها، تکرار نشدن اشتباهات گذشته و استفاده از متخصصان هر حوزه تاکید کرد: متاسفانه بحران آب به‌عنوان اصلی‌ترین موضوع روز کشور به دلیل مدیریت نادرست ایجاد شده و امید است با تعامل بخش خصوصی، دولت و مردم بتوان این مشکل را رفع کرد.

وی با تاکید بر اینکه دولتمردان کشور باید سختی‌ها و مشکلات ملت به‌ویژه قشر زحمتکش کشاورز را معضل خود بدانند، تصریح کرد: خدمت برای خدا، نام مدیران و دولتمردان را در تاریخ جاودان نگه خواهد داشت. وی در پایان سخنان خود از راه‌اندازی کمیته محصولات غذایی سالم ذیل کمیسیون کشاورزی خبر داد.

آسیا، مصرف‌کننده بیشترین مواد سمی

در ادامه محمد نصراصفهانی، مسئول کمیته محصولات غذایی سالم گفت: یکی از دلایل روند افزایشی سرطان و ناباروری‌ها در کشور مربوط به استفاده زیاد از سموم کشاورزی است. وی بیماری‌هایی مانند اوتیسم و ام‌اس را نیز رهاورد استفاده زیاد از کودهای شیمیایی در محصولات غذایی دانست. نصر مصرف مواد سمی در آسیا را بیشتر از دیگر قاره‌های جهان عنوان و تصریح کرد: استفاده از نگهدارنده‌های مواد غذایی نیز از دیگر معضلات امنیت غذایی کشور است. وی ابراز امیدواری کرد با تشکیل کمیته امنیت غذایی و با همراهی کشاورزان و فروشندگان بتوان محصولات غذایی صد درصد سالم تولید کرد و به‌دست مصرف‌کننده رساند.

نبود برنامه‌ریزی زیست‌محیطی

همچنین اردشیر خسروی، مسئول کمیته آب و محیط‌زیست کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اصفهان با اشاره به سند آمایش سرزمین در حوزه آب گفت: متاسفانه در طول ۴۰ سال گذشته برنامه‌ریزی برای زاینده‌رود و تالاب گاوخونی توسط نهاد‌های اجرایی انجام نشده و وجود مشکلاتی در بحث برنامه‌ریزی سرزمین به‌ویژه نبود داده‌های جامع، بحران آب امروز را به وجود آورده است.

تغییر نگرش مدیریت یکپارچه

اسماعیل ادیب، کارشناس شرکت آب منطقه‌ای اصفهان نیز ضمن ارائه توضیحاتی درباره برنامه یکپارچه و همه‌جانبه منابع آب گفت: این برنامه تاکنون با اسامی گوناگونی مانند مدیریت جامع مطرح بوده است. وی موفقیت این برنامه را نیازمند مشارکت تمام ذی‌نفعان در فرآیند تصمیم‌سازی دانست. ادیب تاکید کرد: با یک برنامه‌ریزی درست علمی، قبول اینکه ادامه وضعیت موجود ما را به خطر خواهد انداخت و نگاهی سیستماتیک به مدیریت یکپارچه منابع آب می‌توان از ورشکستگی آبی موجود خارج شد.

رعایت حقابه‌های اکولوژیک

سعید سلطانی، عضو هیات‌علمی دانشگاه صنعتی اصفهان نیز رعایت حقابه‌های اکولوژیک زاینده‌رود و تالاب گاوخونی را متضمن حل مشکلات آب اصفهان دانست و تصریح کرد: وجود داده‌های متفاوت در بخش منابع و مصارف، نبود تناسب میزان منابع و مصارف آب به‌ویژه در بخش کشاورزی، تناسب نداشتن مصرف آب با شرایط محیطی، برنامه‌های مدیریتی منجر به قطع کامل جریان آب رودخانه، احداث آب‌بندها و اختلال در جریان‌های پایین‌دست سد زاینده‌رود، احداث دریاچه‌های مصنوعی در مسیر رودخانه، راندمان پایین انتقال آب کشاورزی و تغییرات شدید کاربری اراضی از مهم‌ترین مشکلات اجرای برنامه اصولی آب است.

بهینه‌سازی مصرف آب

در ادامه، جهانگیر عابدی از اعضای هیات‌علمی دانشگاه صنعتی اصفهان نیز بر ضرورت امکان‌سنجی تهیه و نصب رایگان تجهیزات کاهنده مصرف آب شرب برای مشترکین تاکید کرد و گفت: متاسفانه میزان آب مصرفی در کلانشهرهای کشور به اندازه کشورهایی است که بارندگی آنها ۲۰ برابر ایران است؛ بنابراین کاهش میزان مصرف آب شرب و بهداشتی از اهمیت بالایی برخوردار است. محافظت از منابع آب در مقابل آلاینده‌ها، استفاده بهینه از آب مصرفی صنایع، افزایش راندمان آبیاری با کاربرد سیستم‌های نوین، توجه به آب مجازی با تاکید بر اصلاح الگوی غذایی مردم، تغییر الگوی کشت و توسعه کشت‌های گلخانه‌ای نیز از راهکارهای مدیریت مصرف آب است.

توجه به آینده‌پژوهی

در ادامه حسین نوریان، مسئول کمیته سیاست‌گذاری، فرهنگ‌سازی و ترویج کشاورزی نوین به تحلیل طرح استراتژیک اکوسیستم کشاورزی پرداخت. وی تاکید کرد: در این طرح به دنبال استحکام و تاب‌آوری در اکوسیستم کشاورزی هستیم. وی افزود: هدف از پرداختن به مباحث استراتژیک در این طرح تغییرات وضعیت کنونی حوزه آب کشور در سال‌های آینده است و کمیته نام‌برده روی آینده‌پژوهی و تحلیل ریسک‌های اکوسیستم کشاورزی متمرکز شده است. وی رکود اقتصادی، افزایش نرخ ارز، افزایش تورم، کاهش قدرت خرید مردم و... را از جمله ریسک‌های اکوسیستم کشاورزی کشور بیان کرد.

حق اصفهان ضایع شده است

امیر مظفر امینی، مشاور کمیسیون کشاورزی نیز با اشاره به اینکه کشاورزی و محیط‌زیست مظلوم‌ترین بخش‌های کشور هستند دلیل اصلی بحران آب را سوءمدیریت بیان و تصریح کرد: خشکسالی و در نتیجه، فرونشست زمین آثار تاریخی و باستانی اصفهان را در معرض تهدید قرار داده است. وی تاکید کرد: باغ‌ها و زمین‌های کشاورزی از بین رفته یا در معرض نابودی است و چنین خسارتی باعث از بین رفتن محیط‌زیست خواهد شد.

به توسعه پایدار توجه شود

همچنین مازیار مومنی، مشاور کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اصفهان ضمن تشریح اقدامات این کمیسیون طی دو سال گذشته در زمینه پروژه‌های پیشران بورس اقلیمی، هوشمند‌سازی اطلاعات بهره‌برداران و... بر ضرورت انجام مذاکرات ملی برای تامین بودجه و اجرای طرح‌ها و پروژه‌های پیشران حوزه محیط‌زیست و کشاورزی تاکید کرد. وی دلیل خشکسالی زاینده‌رود را مواردی از قبیل بارگذاری‌های بیش از ظرفیت اکولوژیک در منطقه و توسعه ناپایدار دانست و تعامل بخش خصوصی و دولتی را راه نجات این رودخانه فلات مرکزی ایران بیان کرد.

تشکیل کارگروه رفع بحران آب و محیط زیست

محمد حسینی‌نیا، دبیر انجمن شرکت‌های دانش‌بنیان نیز از تشکیل کارگروه ویژه رفع بحران آب و محیط‌زیست با محوریت احیای زاینده‌رود در این انجمن خبر داد و گفت: این کارگروه با کارگروهی که به همین منظور در کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اصفهان شکل گرفته تلفیق شده و آماده همکاری با تمامی نهاد‌های تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز دولتی و بخش خصوصی است. در پایان این جلسه از رؤسا و مشاوران کمیسیون کشاورزی، سلامت، آب و محیط‌زیست قدردانی شد.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین