تعدیل نیرو، نخستین پیامد مشکل مالی
شرکت کارخانجات نساجی بروجرد در سال ۱۳۶۲ در زمینی به مساحت ۵۰ هکتار و با سرمایهگذاری حدود ۱۵ میلیارد ریال در جنوب شرقی شهر بروجرد در استان لرستان احداث شد.این کارخانه در واحدهای ریسندگی، بافندگی، رنگرزی و تکمیل و چاپ فعالیت خود را آغاز و ادامه داده و امروز بدون شک نساجی بروجرد یکی از برجستهترین شرکتها در صنعت نساجی کشور به شمار میرود که برای تمام دستاندرکاران این صنعت آشنا و محصولات آن از شهرت برخوردار است.
شرکت کارخانجات نساجی بروجرد در سال ۱۳۶۲ در زمینی به مساحت ۵۰ هکتار و با سرمایهگذاری حدود ۱۵ میلیارد ریال در جنوب شرقی شهر بروجرد در استان لرستان احداث شد.این کارخانه در واحدهای ریسندگی، بافندگی ، رنگرزی و تکمیل و چاپ فعالیت خود را آغاز و ادامه داده و امروز بدون شک نساجی بروجرد یکی از برجستهترین شرکتها در صنعت نساجی کشور به شمار میرود که برای تمام دستاندرکاران این صنعت آشنا و محصولات آن از شهرت برخوردار است.این کارخانه که نقش مؤثری در ایجاد اشتغال شهرستان بروجرد بر عهده دارد، این روزها با مشکلات و حاشیههایی همراه شده، برخی آمارها در فضای مجازی و رسانهها نشان از تعدیل و اخراج ۵۰۰ کارگر این کارخانه دارد، موضوعی که با واکنشهایی از سوی افکار عمومی مواجه شده است.رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با تاکید بر اینکه این صنعت، یکی از واگذاریهایی بوده که بعد از تحویل به بخش خصوصی هیچ سالی تعطیل نبوده و استمرار تولید داشته است، افزود: این مجموعه دارای پروانه بهرهبرداری در زمینه انواع پارچههای «تاری پودی» با ظرفیت ۲۵ میلیون متر طول در سال است.
جعفری در ادامه سخنان خود با بیان اینکه این مجموعه از کارخانجات متعددی تشکیل شده است، فاز اول آن در حوزه ریسندگی با دو سالن، فاز دوم آن بافندگی، فاز سوم آن نیز رنگرزی، چاپ و تکمیل و همچنین چهارم آن نیز دوزندگی است.
وی با بیان اینکه در سال ۹۹ شروع به بازسازی این مجموعه شد، طی دو سال گذشته اقدامات خوبی در حوزه فنی و تولیدی این مجموعه صورتگرفته، بهطوریکه در فاز ریسندگی آن ۱۸ دستگاه رینگ اضافه شده است، افزود: در فاز بافندگی نیز اقداماتی صورتگرفته است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان، بیان کرد: فاز ریسندگی این مجموعه با ۹۰ درصد ظرفیت مشغول به فعالیت است و فاز بافندگی آن نیز با ۱۰۰ درصد ظرفیت مشغول به فعالیت است.
جعفری در ادامه سخنان خود با بیان اینکه سال گذشته در فاز رنگرزی مجموعه یک خط جدید اضافه شد، تصریح کرد: چون خط قبلی در زمینه تولید پارچههای با عرض دو متر فعال بود، خط تولید پارچههای بالای دو متر عرض نیز اضافه شد.
وی با تأکید بر اینکه باتوجهبه امکانات و زیرساختهایی که مجموعه داشت ماشینآلات و تجهیزات دوزندگی را هم اضافه کردند، گفت: این بحث بازسازیها و نوسازیها و طرح توسعههایی که در طی دو سال گذشته انجامگرفته، باهدف ایجاد زنجیره تولید و ارزش بوده، بهطوریکه قبلاً از طریق واسطهها پارچههای خام و تکمیل شده خود را به بازار عرضه میکردند که با احداث فاز دوزندگی و ایجاد فروشگاههای عرضه مستقیم در کشور در راستای زنجیره ارزش گامهای خوبی را برداشتند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان، ادامه داد: در سال گذشته این مجموعه توانست رکورد سالهای گذشته خود را بزند و ۱۹ میلیون متر طول پارچه طول تولید و به بازار داخلی عرضه کرد.
جعفری، تأکید کرد: طی ۹ ماهه امسال نیز نزدیک به ۱۰ میلیون متر طول نیز تولید داشته است.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به موضوع تعدیلنیرو در این مجموعه، تصریح کرد: این مجموعه در امسال بحث کاهش فروش را داشت، کارخانه در فرابورس است و ترازهای مالی آن نیز مثبت است، ولی در راستای تأمین نقدینگی طی یک تا دو سال گذشته با افزایش خط اعتباریها و همچنین بدهیهایی که نزد امور مالیاتی، تأمین اجتماعی، دستگاههای خدماترسان و سیستم بانکی، به مشکلاتی برخورد که با عنایت استاندار، معاونت اقتصادی استانداری، اعضای شورای تأمین و اعضای کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید، دستگاه قضائی و همه مدیران استانی، تجهیزات موردنیاز برای بازسازی مجموعه به استان وارد شد.بالغ بر ۳۰۰ میلیارد تومان بانکهای عامل ملی، سپه، صنعت و معدن و همچنین پارسیان به این مجموعه تزریق شده است
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان، ادامه داد: ۵.۸ میلیون یورو سرمایهگذاری در بخش سرمایه ثابت، ماشینآلات و تجهیزات مجموعه صورتگرفته، ماشینآلات نیز از کشورهای آلمان و سوئیس وارد شده است. جعفری با بیان اینکه بالغ بر ۳۵۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری ثابت در این مجموعه انجام شده است، افزود: در راستای افزایش تأمین نقدینگی مجموعه نیز بالغ بر ۳۰۰ میلیارد تومان توسط بانکهای عامل به این مجموعه تزریق شده است.
وی عنوان کرد: به دلیل کاهش فروش در ۹ ماهه امسال به دلیل افزایش نرخ مواد اولیه و سرمایهگذاری در حوزه ثابت، تعدیلنیروی انسانی در بخشهای مختلف این مجموعه صورتگرفته است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان، افزود: باتوجهبه اینکه مشکل اصلی کارخانه بحث کاهش فروش است و این امر در مدیریت تولید تأثیر میگذارد و منجر به کاهش تولید میشود، یکی از راههای کاهش هزینه متغیر بحث تعدیلنیروی انسانی است که مدیران این مجموعه در نظر گرفتهاند، در این راستا میطلبد که مدیران کارخانه برای عرضه محصولات کارخانه به بازارهای داخلی بسنده نکنند و رویکرد این باید باشد که به فکر صادرات باشند.
جعفری، گفت: دراینرابطه پیگیریهایی در کشور ترکیه و روسیه داشتهایم، در ماه آتی نیز یک هیات تجاری به کشور عراق سفر میکنند تا بتوانیم بازارهایی را در خارج از کشور برای واحد صنعتی داشته باشیم و منجر به افزایش ظرفیت تولید آن شود و زمینه بازگشت به کار کارگران آن فراهم شود.
تأیید تعدیل ۳۱۰ کارگر از کارخانه
ناصری مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان نیز دراینرابطه در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهارکرد: رسالت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی صیانت از قانون کار و حمایت از حقوق کارگران است.
وی با بیان اینکه در این راستا ما به دنبال اشتغال پایدار در کارگاهها هستیم، عنوان کرد: عموماً در هیاتهای تشخیص، حل اختلاف و کمیتههای سخت و زیانآور نماینده کارگر را داریم، و این نشان میدهد که ما برای جایگاه کارگر اهمیت قائل هستیم، قانون دراینرابطه پیشبینیشده که از آن حمایت میکنیم، اما دیدگاه وزارت این است که کارگر و کارفرما لازم و ملزوم هم هستند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان، بیان کرد: تا کارفرمایی نباشد و فضای اشتغالی ایجاد نشود، شغلی برای کارگر نیست، از طرف دیگر تا کارگری نباشد بامهارت، چرخ تولید نمیچرخد.
ناصری با بیان اینکه نساجی بروجرد از جمله محدود کارگاههای استان بوده که حجم بالایی از نیرو در آن مشغول به کار بوده و هست، تصریح کرد: الان هم نساجی بروجرد با حجم قابلتوجهی کار انجام میدهد، کارگرانی که از کارخانه منفک شدهاند، در چند بخش هستند.
وی، بیان کرد: کارخانه نساجی بهصورت کتبی به ما اعلام کرده که ۴۱ نفر از این کارگران، استعفا دادهاند، تعدادی محل کار را ترک کردهاند، برخی نیز قراردادشان به اتمام رسیده است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان، گفت: ما با خلأ قانونی مواجه هستیم، مبنی بر اینکه اگر کارگاه در پایان قرارداد عذر کارگر را بخواهد و با او تمدید قرارداد نکند، دیگر مأموریت کارگر در کارگاه تمام شده، هرچند سیاست ما این بوده که به شکل سازشی این کارگران را دوباره به کارگاه برگردانیم.
ناصری، گفت: ۳۱۰ نفر از کارگران این مجموعه اتمام قرارداد و قطع همکاری شدهاند، بخش اعظمی از این کارگران و حدود ۱۳۲ نفر در حال دریافت بیمه بیکاری هستند، تعدادی از این کارگران متقاضی هستند که به مجموعه برگردند که کارفرما اظهار میکند بخش اعظمی از این کارگرانی که اتمام قرارداد داشتهاند و از آنها دعوت به کار نشده به دلیل این بوده که فروش کارخانه پایین آمده از طرفی نقدینگی و سرمایه در گردش کارخانه کم شده است.
وی ادامه داد: مسئولان کارخانه به ما قول دادهاند که با تأمین مواد اولیه و احیای خطها، نیروهای کارگری که اتمام قرارداد داشتهاند را به مجموعه برگردانند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان، بیان کرد: حدود ۶۰ نفر که عموماً خیاط و نیروی تخصصی هستند، در سال ۱۴۰۲ در این مجموعه جذب شدهاند که اینها شامل آن کارگرانی که از مجموعه منفک شدهاند نبودهاند و باتوجهبه نیازمندی کارگاه جذب شدهاند.
ناصری در ادامه با بیان اینکه باتوجهبه ظرفیتی که در کارخانه ایجاد شد، در سال گذشته مدیران در جذب نیرو مقداری شتابزده عمل کردند، افزود: اگر نوسانات بازار و محدودیتهای مالی خود را پیشبینی میکردند، قطعاً بهمرور افزایش نیرو در کارخانه صورت میگرفت، هر چند خروج نیروها هم بهمرور بوده است، با همه این اوصاف نساجی در بهکارگیری نیرو مقداری شتابزده عمل کرده است.
وی در ادامه با بیان اینکه قانونگذار محدودیتی برای حداقل مدت قرارداد پیشبینی نکرده است، قرارداد هم یک توافق دونفره و البته در چارچوب قانون کار است، گفت: قراردادهایی که در این مجموعه بین کارگر منفک شده و کارفرما منعقد شده، یکماهه، دوماهه، سهماهه، ششماهه، سهساله و… است.
مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی لرستان، تأکید کرد: اگر قانونگذار دررابطهبا مدت قرارداد شفاف اعلام کرده بود ما میتوانستیم ورود کنیم.
ناصری همچنین با اشاره به بیمه بیکاری این کارگران، گفت: بیمه این کارگران تا پایان شهریور محاسبه و پرداخت شده، البته مدیر کارخانه لیست مهرماه را هم تحویل تأمین اجتماعی داده است، اما الزام این امر نیز تأمین مالی است چرا که بدهکاری بیمهای هم دارد.
سخن پایانی
گزارشها حاکی از آن است که سیستم بانکی و دولتی لرستان تا کنون حمایتهای لازم را از مجموعه نساجی بروجرد داشته و تسهیلات چند صدمیلیاردی در اختیار این واحد صنعتی قرار دادهاند، مدیر کارخانه نساجی بروجرد میگوید: علیرغم همه حمایتهایی که مدیران استان و شهرستان از مجموعه نساجی بروجرد داشتهاند، همچنان با مشکل نقدینگی و سرمایه در گردش مواجه هستیم!