رشد ۵۳ درصدی واردات روغن خام؛ بازار در مسیر تأمین پایدار
دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی کشور گفت: در ۳ ماهه اول امسال ۵۳۰ هزار تن روغن خام وارد کشور شد که رشد ۵۳ درصدی را نسبت به سال گذشته نشان می دهد.

علیرضا شریفی در نشست خبری امروز دوشنبه، ۳۰ تیرماه که در اتاق بازرگانی تهران برگزار شد، درخصوص تامین و توزیع روغن و نحوه تخصیص ارز آن اظهار کرد: واردات روغن خام مطلوب است و شرایط خوبی در کشور داریم به طوری که اکنون روغن خوراکی در فروشگاههای سراسر کشور موجود است.
وی اضافه کرد: فقط در توزیع روغن پخت و پز و سرخ کردنی ممکن است تفاوتهایی در عرضه فروشگاهها باشد اما کمبودی نداریم.
او تصریح کرد: تنها در خردادماه امسال ۱۶۰ هزار تن تولید نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته است.
دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی کشور گفت: دولت سناریوی تغییر نرخ ارز ترجیحی به ترکیبی را در دستور کار دارد که به نظر میرسد بهتر است به جای ارز ترکیبی این ارز به یکباره تبدیل به ارز توافقی شود.
به گفته وی، در ارز ترکیبی بخشی از روغن خام با ارز ۷۱ هزار و ۵۰۰ تومان و بخشی با ارز ۲۸ هزارو ۵۰۰ تومان باشد که قیمت روغن نباتی را از ۹۲ هزارو ۵۰۰ تومان به ۱۳۵ هزار تومان تغییر خواهد داد.
وی افزود: اما در ارز توافقی تالار دوم قیمت روغن از ۹۲ هزار و ۵۰۰ تومان به ۱۶۵ هزار تومان تبدیل می شود که طبق آمارها ۵۰ درصد روغن مصرفی کشور مربوط به صنف و صنعت است که فشار زیادی به سبد خانوار نمی آورد.
وی کاهش مصرف روغن خانوار، کاهش مصرف روغن در صنف و صنعت، کاهش قاچاق، صرفه جویی ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دلاری در سال به دلیل کاهش مصرف و کمک ۸۰ همتی به بودجه دولت از مزایای حذف ارز ترجیحی است.
شریفی سرانه مصرف فعلی روغن خوراکی خانوار را ۲۳ کیلوگرم دانست و اظهار کرد: در صورت حذف ارز ترجیحی مصرف روغن به ۱۹ کیلوگرم خواهد رسید و در صورت تک نرخی شدن ارز مصرف کاهش بیشتری پیدا کند.
این مسئول صنفی یادآور شد: افزایش نرخ روغن در دو مقطع زمانی دی سال گذشته ۱۸ درصد و خرداد امسال ۲۵ درصد رخ داد و با مقایسه سایر کالاهای سبد خانوار عدد بزرگی نیست.
دبیر انجمن صنفی روغن نباتی ایران اعلام کرد: مصرف روغن در کشور ۶۰ به ۴۰ درصد در خانوارها و کارخانجات صنعتی است که این تغییر منجر به حذف یارانه پنهان کارخانجات میشود که یارانه روغن را دریافت میکنند اما بخشی از محصولات صادر میشود. با حذف یارانه روغن در این بخش دولت میتواند با برنامه در اختیار خانوارها قرار دهد.
علی فاضلی – رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران نیز در این نشست خبری به بیان محاسن حذف کامل ارز ترجیحی پرداخت که شامل کاهش مصرف روغن در خانوار و صنایع، حذف یارانه پنهان در صادرات محصولات غذایی، کاهش قاچاق، و کاهش هزینههای نظارت میشود.
وی همچنین صرفهجویی ۵۰۰ میلیون دلاری در سال به دلیل کاهش سرانه مصرف از ۲۳ به ۱۹ کیلوگرم و کمک ۸۰ همتی به بودجه دولت را از دیگر مزایای این اقدام برشمرد.
به گفته وی، حذف ارز ترجیحی گامی در جهت نزدیک شدن به نظام تکنرخی ارز و رقابت سالم است.
رییس انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران معتقد است که رویکرد فعلی در خصوص احتمال تخصیص ارز ترکیبی برای واردات روغن، نه تنها به نفع مصرفکنندگان نیست، بلکه ثبات بازار و برنامهریزی تولیدکنندگان را نیز مختل میکند و تبعات اقتصادی و تجاری نامطلوبی را به همراه خواهد داشت.