واکنش رسمی دولت پزشکیان به تأخیر مذاکرات ایران و آمریکا
سخنگوی دولت در پاسخ به تأخیر در مذاکرات ایران و آمریکا در رم اظهار داشت که به طور طبیعی وارد این مذاکرات شدهایم زیرا تمایل داریم به نتیجهای مثبت دست یابیم.

فاطمه مهاجرانی در پاسخ به این سوال که همزمان با پیشرفت مذاکرات، نتانیاهو تهدید به بمباران مراکز هستهای ایران کرده و وزیر خارجه فرانسه نیز اعلام کرده که در صورت شکست مذاکرات و عدم تأمین منافع اروپا، تحریمها علیه ایران دوباره فعال خواهند شد، گفت: «طبیعتاً همانطور که وزیر امور خارجه و سخنگوی ایشان بیان کردهاند، آنها باید بدانند که اگر بخواهند اقدامی انجام دهند، ایران پاسخ قاطعی به آنها خواهد داد و در این زمینه هیچ شوخی نداریم. ما به هیچ وجه در برابر تهدیدات مربوط به این موضوع کوتاه نخواهیم آمد.»
او در گفتوگویی افزود: علاوه بر اینکه به هیچ عنوان کوتاه نخواهیم آمد، آمادگی کامل برای همه موضوعات داریم، ولی علاقهمند به این موضوع نیستیم. ما اصلاً به اینکه مناقشهای در منطقه شکل بگیرد، علاقمند نیستیم. به همین جهت هم علاقهمند به مذاکره و گفتوگو هستیم. اما درباره اینکه نتیجه چه خواهد بود، ما داریم امور کشور را پیش میبریم، فارغ از اینکه نتیجه چه خواهد بود. ولی طبیعتاً وارد مذاکرات شدیم چون دلمان میخواهد به نتیجه مثبت برسیم. وارد نشدیم که بخواهیم وقتمان را تلف کنیم. قطعاً علاقمند هستیم که مذاکرات به نتیجه برسد.
مهاجرانی درباره اینکه وزیر دفاع عربستان اخیراً به ایران آمد و در واقع حامل پیام مهمی هم برای رهبر انقلاب و هم برای کل مردم ایران بودند؛ مضمون این پیام چه بود، عنوان کرد: پیوندهایی که ما با عربستان داریم، پیوندهای بسیار جدی است. به هر حال، دو کشور مسلمان بزرگ در منطقه هستیم و این نشان داد که راهبردهایی که ایران در گذشته هم داشت در مورد عربستان جواب داده است. این سفر فراتر از سفر یک وزیر بود. به هر حال، سفری که با رهبری و ملاقات رهبری هم شکل گرفت، نشان از اهمیت این سفر داشت و مشخصاً خبر از نقشآفرینی ایران در منطقه داشت.
نوسانات بازار همزمان با افت و خیز مذاکرات
او درباره اینکه یکی از مهمترین بحثهای مهم این روزهای کشور مذاکرات است و از زمان آغاز این دور از مذاکرات شاهد یکسری نوسانات در بازار بودیم، حال چگونه قرار است باتوجه به آنچه که رهبری فرمودند و رئیسجمهوری نیز تأکید داشتند بازارهای خودمان را به مذاکرات گره نزنیم، گفت: در اینکه یک سری از عوامل تأثیرگذار بر تولید ما وجود دارد، تردیدی نیست.
سخنگوی دولت درباره اینکه شائبهای هم وجود دارد، مبنی بر اینکه یکسری مافیایی در بخش صادرات و واردات هستند که اجازه نمیدهند سطح قیمت دلار، قیمت ارز یا مثلاً قیمت طلا از یک حدی پایینتر بیاید. این را تأیید میکنید، عنوان کرد: در اینکه سفتهبازی در حوزه اقتصاد و افزایش قیمتها وجود دارد، تردیدی نداریم. هر چند بار عوامل روانی نظیر مذاکرات و یا تهدیدها سایه میاندازند و در همه دنیا هم همینطور است. وقتی در یک کشوری مثلاً نخستوزیر دچار مسئله میشود، به شدت ارزش پول ملی پایین میآید. به همین جهت هم در اینکه در قسمتی از موضوعات سفتهبازی وجود دارد، تردید نداریم و بانک مرکزی هم به شدت روی این موضوع کار میکند.
او افزود: دو موضوع وجود دارد؛ یکی وجود مافیا است و دیگری قیمت واقعی عرضه است. این دو مضمون متفاوت هستند.
پاسخ توئیتری عراقچی به سخنان برخی مقامات آمریکایی
همچنین عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران امروز در واکنش به اظهار نظر برخی مقامات آمریکایی و ادعاهای مطرح شده در برخی رسانههای غربی در مورد محتوای مذاکرات غیرمستقیم تهران و واشنگتن در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: من به طور اصولی از ارائه استدلال در مورد عناصر کلیدی مذاکره از طریق رسانهها اجتناب میکنم.
وی ادامه داد: ولی آنچه میخواهم بگویم این است که تکرار دروغ واقعیتهای بنیادین را تغییر نمیدهد. ایران به عنوان یکی از امضاکنندگان موسس معاهده انپیتی، کاملا حق داشتن چرخه کامل سوخت هستهای دارد. علاوه بر این، چندین عضو NPT وجود دارند که اورانیوم را غنیسازی میکنند؛ در حالی که سلاحهای هستهای را هم کاملا رد میکنند. این باشگاه به غیر از ایران شامل چند کشور آسیایی، اروپایی و آمریکای جنوبی نیز میشود.
این دیپلمات عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: از موضعگیری حداکثری و لفاظیهای تحریککننده، چیزی به جز نابود کردن شانس موفقیت حاصل نمیشود.
عراقچی تصریح کرد: یک توافق معتبر و پایدار در دسترس است. تنها چیزی که لازم است اراده سیاسی قاطع و نگرش منصفانه است.
رد ادعای رویترز درباره توافق هستهای احتمالی
همچنین برخی از منابع سیاسی صبح امروز در گفتوگو با المیادین اخبار منتشر شده از سوی خبرگزاری رویترز در خصوص جزئیات توافق هستهای احتمالی میان ایران و آمریکا را رد کردند. این منابع تاکید کردند که روند بازرسی تأسیسات هستهای ایران تنها در چارچوب قوانین بین المللی و حقوق مشروع تهران صورت میگیرد.
خبرگزاری رویترز پیشتر به نقل از سه مسئول ایرانی مدعی شده بود که امکان انتقال ذخایر اورانیوم غنیشده و تعدادی از سانتریفویژها به خارج از ایران جزو موارد مورد بحث است.
به نوشته مهر، در این گزارش ادعا شده است که سقف غنی سازی اورانیوم ۳.۶۷درصد تعیین خواهد شد و تهران به آژانس بین المللی انرژی هستهای دسترسیهای گسترده به تأسیسات هستهای خود خواهد داد.
پیش از این نیز محمدحسین رنجبران، مشاور وزیر امورخارجه در شبکه ایکس نوشته بود: بازرسی از تاسیسات هسته ای ایران فقط مختص بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی است، آن هم فقط در چارچوب مقررات.
او افزود: برای مثال کاملاً بدیهی است که بازرسی از تأسیسات هستهای ایران مختص بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی است که آن هم در چارچوب مقررات و قواعد حقوق بین الملل صورت میگیرد.
تعویق مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا
به گزارش اکوایران، با تعویق مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در رم تنها سه روز پیش از برگزاری، نشانههایی از افزایش پیچیدگی در روند دیپلماسی دیده میشود. هرچند وزیر خارجه عمان دلیل این تعویق را مسائل لجستیکی اعلام کرده، اما همزمانی آن با تحریمهای تازه آمریکا و مواضع تهاجمی مقامات این کشور، شائبه دلایل سیاسی را تقویت کرده است.
پس از دور سوم مذاکرات در مسقط، آمریکا چند نهاد ایرانی را تحریم کرد و وزیر دفاع این کشور ایران را به حمایت از انصارالله متهم کرد. این اظهارات، همراه با بازنشر آنها توسط نماینده ویژه رئیسجمهوری آمریکا، نشان از نوعی فشار دیپلماتیک هدفمند دارد.
در مقابل، ایران تأکید کرده که فشار و مذاکره مسیرهای متضادند. سخنگوی وزارت خارجه با محکومکردن تحریمهای جدید، بر لزوم احترام متقابل و ادامه مسیر گفتوگو تأکید کرده است.
با وجود این چالشها، مسیر دیپلماتیک همچنان باز است، هرچند نشانههایی از کاهش اعتماد و دشواری هماهنگیها دیده میشود. این مقطع، آزمونی جدی برای اراده سیاسی طرفین بهویژه آمریکا در انتخاب بین تهدید یا گفتوگوی سازنده است.