عربستان به دنبال پدیده کشتی ایران
پس از موفقیت بحرین در مسابقات کشتی جهانی و المپیک با جذب احمد تاجالدینوف از روسیه، قطر نیز به سراغ مربی و کشتیگیر ایرانی رفت. اکنون عربستان دو پیشنهاد به دو مربی ایرانی ارائه کرده است.

در حالی که بسیاری از افراد از پیشنهاد کشتی عربستان به کمیل قاسمی مطلع شدهاند و این پیشنهاد به هر دلیلی از سوی قهرمان المپیک رد شده است، عربها همچنین به سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی ایران نیز توجه دارند. این روزها عربستان در تلاش است تا در کنار توسعههای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی خود، در عرصه فرهنگ و ورزش نیز جایگاهی پیدا کند. بحرین، قطر و عربستان هر روز خبرهایی از فعالیتهای ورزشی و تلاشهایشان برای جذب قهرمانان و مربیان منتشر میکنند.
عربستان که حالا رفته رفته در فوتبال بهترینها را میخرد و باشگاههایش با حضور ستارههای گران قیمت از منطقه آسیا فراتر رفتهاند، در ورزشهای انفرادی، چون کشتی هم سرمایهگذاری را شروع کردهاند.
چند وقت پیش، خبر حضور کمیل قاسمی در کلاسهای ارتقا و توسعه کشتی به عنوان نشانهای از آغاز سرمربیگری قهرمان المپیک ۲۰۱۲ لندن در تیم ملی عربستان تعبیر شد. اما این موضوع از سوی تنها مدرس ایرانی اتحادیه جهانی تکذیب گردید. کمیل قاسمی پیشنهادی از عربستان برای هدایت کشتی آزاد این کشور دریافت کرده بود، اما به هر دلیلی، همکاری او در حال حاضر با کشتی عربستان به وقوع نپیوست و اطلاعات بیشتری در این زمینه منتشر نشد.
کمیل قاسمی تنها مربی ایرانی نیست که از سوی سعودیها پیشنهاد همکاری دریافت کرده است. حسن رنگرز، که تجربه چند سالهای در کشتی مراکش دارد و در المپیک ۲۰۱۶ ریو به عنوان سرمربی این تیم فعالیت کرده بود، از مدتها قبل پیشنهاد سرمربیگری تیم ملی فرنگی عربستان را دریافت کرده است.
دبیر فدراسیون کشتی مراکش در زمان همکاری حسن رنگرز با تیم ملی این کشور، اکنون دبیر فدراسیون کشتی عربستان است و با توجه به شناختی که از دارنده دو نشان طلا و برنز سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ جهان داشت، پیشنهاد خوب مالی خود را مطرح کرد. حسن رنگرز که بعد از ناکامی تیم محمد بنا در مسابقات جهانی ۲۰۲۲ بلگراد، جایگزین او شده بود و طی مسابقات جهانی ۲۰۲۳ بلگراد و المپیک ۲۰۲۴ پاریس بهترین نتایج را در کنار تیم ملی ایران به دست آورد، پیشنهاد عربستانیها را رد کرد.
در حالیکه پیش از این بهترین کارنامه کشتی ایران در ادوار المپیک مربوط به سال ۲۰۱۲ بود که تیم محمد بنا با حمید سوریان، امید نوروزی و قاسم رضایی سه نشان طلا به دست آورد، شاگردان حسن رنگرز در المپیک ۲۰۲۴ در حالیکه با تیم کامل سهمیه حضور در این رقابتها را به دست آورده بودند، در پاریس یک مدال بیشتر از تیم بنا به دست آورده و از تیم ۶ نفره، ۴ نفر روی سکو رفتند: ۲ طلای سعید اسماعیلی و محمدهادی ساروی، یک نقره علیرضا مُهمدی و برنز امین میرزازاده؛ تا بهترین نتیجه تاریخ کشتی ایران در المپیکها از نظر تعداد مدال رقم بخورد.
اکنون هدایت تیم ملی فرنگی عربستان را جان لوئیس کوبایی برعهده دارد. به نظر میرسد عربستان همچنان به دنبال استفاده از مربیان ایرانی است. ضمن اینکه آنها نیم نگاهی هم به روسها دارند.
اخمد تاجالدینوف و افتخاراتی که برای بحرینیها به دست آورد، پروژه جدیدی را در کشتی عربها استارت زده است. شاگرد آکادمی عبدالرشید سعداللهیف، سال ۲۰۲۳ با طلایی که در مسابقات آسیایی گرفت، نام خود را به عنوان یک مدعی جدید در ۹۷ کیلوگرمی که تا پیش از آن در سیطره عبدالرشید سعداللهیف و کایل اسنایدر بود، مطرح کرد.
او در مسابقات جهانی بلگراد، طلای آسیایی خود را تکرار کرد، آن هم با شکست هموطنش تانک روسی و اسنایدر. تاجالدینوف در المپیک پاریس هم همه مدعیان ۹۷ کیلوگرم را برد و بحرین را صاحب نشان طلای المپیک کرد. این موفقیت بسیار ارزشمندی برای بحرینیها بود که نناد لالوویچ در جریان سفر اخیرش به بحرین و البته عربستان، در جمع مدیران کمیته ملی المپیک بحرین و فدراسیون کشتی این کشور، به این موضوع هم اشاره کرد. استفاده از تاجالدینوف روسیالاصل و عملکرد فوقالعادهاش در سالهای اخیر، باعث شد بحرینیها روسهای دیگری را هم در دیگر اوزان جذب کنند.
قطر هم در کشتی فرنگی سراغ ایرانیها آمد. ملکمحمد بویری حکم سرمربیگری تیم ملی کشتی فرنگی قطر را دریافت کرده که شاگردش علیرضا مُهمدی است. کشتیگیری که در دو سال حضور در رده سنی بزرگسالان، دو نشان نقره المپیک و جهانی را به دست آورده و دو ماه قبل، در مسابقات رنکینگ اتحادیه جهانی، انتقامش را از سمن نوویکوف بلغار که در المپیک پاریس مغلوبش شده بود گرفت. دو شاگرد بویری، یعنی شاهین بداغی و عارف محمدی هم دو تابعیتی شده و به عضویت تیم ملی قطر درآمدند. بویری به خاطر شاگردانش که همه مدال گرفته بودند، به عضویت کادرفنی تیم ملی بزرگسالان درآمده و همکار حسن رنگرز شده بود که پیشنهاد تیم ملی قطر را دریافت کرد.
حالا عربستان هم دنبال ایرانیهاست و باید دید بعد از رد پیشنهاد سرمربیگری تیم ملی این کشور از سوی حسن رنگرز و کمیل قاسمی، آیا همچنان گزینههای اصلی آنها مربیان ایرانی هستند؟