ترامپ به تهران می آید؟
کارشناسان آمریکایی در گفتوگو با الشرف الاوسط بر این باور هستند که فرصت موفقیت و شکست در مسقط ۵۰-۵۰ است.

به گزارش روزنامه فرامنطقهای الشرق الاوسط چاپ لندن، کارشناسان آمریکایی احتمال توافق یا جنگ را در نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا که قرار است روز شنبه در عمان برگزار شود، برابر میدانند.
یکی از کارشناسان آمریکایی در گفتوگو با این روزنامه گفت که نسبت موفقیت و شکست در مذاکرات روز شنبه میان هیاتهای آمریکایی به ریاست استیو ویتکاف نماینده ویژه آمریکا در خاورمیانه و هیئت ایرانی به ریاست عباس عراقچی وزیر خارجه ایران، ۵۰-۵۰ است.
برایان کاتولیس، کارشناس ارشد مؤسسه خاورمیانه در واشنگتن، به الشرق الاوسط گفت که «احتمال ۵۰ -۵۰» وجود دارد که ترامپ در کنار اسرائیل دستور بمباران تهران را بدهد، یا «به تهران سفر کند» تا توافقی «مشابه دیدارش با کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی را امضا کند.
کاتولیس "بزرگترین خطر" برای خاورمیانه را این دانست که ترامپ با رهبران تهران به توافق برسد، اما در واقع این توافق تضمین کننده سازوکاری قوی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای در منطقه نداشته باشد.
الشرق الاوسط مینویسد: دونالد ترامپ اعلام کرده که بسته به روند مذاکرات، آیا از دیپلماسی یا نیروی نظامی برای رفع نگرانیهای خود در مورد برنامه هستهای و موشکی ایران و نقش تهران در خاورمیانه استفاده خواهد کرد.
این اقدام دیپلماتیک و آغاز مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط، با تشدید بسیج نظامی ایالات متحده در خاورمیانه و دریاهای اطراف آن، و با گزارشهایی مبنی بر اینکه کاخ سفید پیشتر بررسی اهداف احتمالی برای حمله به ایران از جمله تأسیسات هستهای، مراکز تولید موشکهای بالستیک و پهپادها و احتمالاً موارد دیگر را آغاز کرده است، همزمان شده.
ترامپ چهارشنبه گذشته در کاخ سفید به خبرنگاران گفت: ما زمان زیادی نداریم. اما کم هم نیست. وقتی مذاکرات آغاز میشود، ما به سرعت متوجه میشویم که آیا آنها خوب پیش میروند یا نه؛ بنابراین تصمیم نهایی زمانی گرفته میشود که احساس کنم همه چیز آنطور که باید پیش نمیرود.
رئیس جمهور آمریکا افزود: هدف اولیه من این است که ایران هرگز به سلاح هستهای دست پیدا نکند. اما اگر مجبور به استفاده از نیروی نظامی باشیم، این کار را خواهیم کرد. اسرائیل قطعا در این روند شرکت خواهد کرد و شاید حتی آن را رهبری کند. اما ما تصمیم میگیریم. هیچکس چیزی به ما دیکته نمیکند.
ترامپ می تواند ایران به را توافق راضی کند؟
بی بی سی عربی نیز در اینباره می نویسد: اقتصاد ایران با افزایش شدید تورم و کاهش شدید ارزش پول، با یک بحران خفه کننده مواجه است. اما هرگونه توافقی میان ایران و غرب که برداشته شدن تحریم ها منجر شود، مستلزم امتیازاتی است که پذیرش آن برای برخی از تندروها دشوار است.
به گزارش بی بی سی عربی، دونالد ترامپ مردی است که در کارش عجله دارد. رئس جمهور آمریکا در چندماه اندک اولیه ریاست جمهوری خود، به دنبال برقراری صلح در غزه و اوکراین بود که موفق به این کار نشد. سپس یمن را بمباران کرد و جنگ تجاری جهانی به راه انداخت و اکنون توجه خود را به ایران معطوف کرده است.
در این گزارش آمده است: از نظر ترامپ، ایران یک کار ناتمام به جامانده از دوره نخست ریاست جمهوری او محسوب می شود و سوالی که اکنون مطرح می شود، همانی است که در آن زمان نیز وجود داشت. چه چیزی ایران را از تلاش برای دستیابی به سلاح هسته ای باز می دارد؟
ایران هرگونه جاه طلبی در خصوص برنامه هسته ای خود را رد می کند. اما برخی از کشورهای غربی بر این باورند که جمهوری اسلامی ایران حداقل به دنبال کسب توانایی ساخت کلاهک هسته ای است، آنچه باعث نگرانی شده این است که این تمایل می تواند آتش رقابت تسلیحاتی را شعله ور کند و یا حتی یک جنگ همه جانبه را در خاورمیانه به دنبال داشته باشد.
این گزارش در ادامه به ناکامی برجام و تلاش ترامپ برای رسیدن به توافق با ایران از زمان روی کار آمدن در کاخ سفید و همچنین ارسال نامه به ایران اشاره کرده و می نویسد: به نظر می رسد برخی از تصمیم گیرندگان در تهران مشتاق دستیابی به توافقی هستند که می تواند به لغو تحریم ها علیه تهران منجر شود.
بی بی سی عربی مدعی شده: اقتصاد ایران با افزایش شدید تورم و کاهش شدید ارزش پول، با یک بحران خفه کننده مواجه است. اما هرگونه توافقی میان ایران و غرب که برداشته شدن تحریم ها منجر شود، مستلزم امتیازاتی است که پذیرش آن برای برخی از تندروها دشوار است.
در ادامه، به اتفاقات اخیر منطقه ای و کنار رفتن بشار اسد از سوریه و تضعیف گروه های منتسب به ایران در منطقه اشاره و آمده است: برخی در تهران بر این باورند که اکنون زمان مناسب برای ایجاد یک بازدارنده ای هسته ای است.
این گزارش با اشاره به اینکه به نظر می رسد که ایالات متحده و ایران در دو طرف مقابل هم قرار دارند و مواضع مذاکره آنها مشخص نیست، می نویسد: ممنوعیت کامل هرگونه غنیسازی هستهای - حتی برای اهداف غیرنظامی - مدتهاست که خط قرمز مطلق برای تهران تلقی میشود، همچنین دانشمندان هسته ای ایران به سادگی چگونگی ساخت سلاح هسته ای را در حال حاضر می دانند همانطور که بیشتر از ده سال پیش نیز آن را می دانستند.
در مورد اسراییل نیز به صراحت گفته است که چیزی کمتر از حذف کامل هیچ گونه توان هسته ای ایران را نمی پذیرد. نخست وزیر بنیامین نتانیاهو با اشاره به تصمیم معمر قذافی، رهبر فقید لیبی برای برچیدن کامل برنامه هستهای خود در سال 2003 در ازای لغو تحریمها، میگوید که "روشی که در لیبی انجام شد" را تایید میکند. اما بعید است که ایران از این روند پیروی کند.
اگر مذاکرات ایران و آمریکا شکست بخورد چه می شود؟
اسرائیل از مدت ها قبل گزینه های نظامی را برای تلاش برای نابودی قابلیت های هسته ای ایران در نظر گرفته است. اما بسیاری از قابلیت های هسته ای ایران در انبارهای عمیق زیرزمینی مدفون هستند.
تحلیلگران نظامی می گویند که اسرائیل نه تنها برای بمباران ایران به کمک آمریکا نیاز دارد، بلکه ممکن است به نیروهای ویژه روی زمین برای اطمینان از نابودی تاسیسات هسته ای تهران نیز نیاز داشته باشد. این بدان معناست که اقدام نظامی مخاطره آمیز خواهد بود و موفقیت آن به هیچ وجه تضمین شده نیست.
این در حالی است که ترامپ متعهد شده است که دیگر به اصطلاح "جنگ های ابدی" را شعله ور نکند و یک درگیری منطقه ای تمام عیار با ایران می تواند به یکی از این جنگ ها تبدیل شود.
اما بر اساس گزارشها، این امر مانع از آن نشد که رئیسجمهور آمریکا دفاع هوایی بیشتری را برای اسرائیل فراهم نکند و در همین راستا بمبافکنهای دوربرد B-2 را در منطقه مستقر کند.
بنابراین، به نظر می رسد که ترامپ در حال حاضر به دنبال راه حلی دیپلماتیک است – راه حلی که ممکن است اسرائیل مجبور شود بدون توجه به شرایطش، آن را به عنوان یک عمل انجام شده بپذیرد.
این گزارش در پایان با اشاره به اینکه رئیس جمهور آمریکا برای دستیابی به توافق دو ماه فرصت داده است، می نویسد: ترامپ شاید فراموش کرده باشد که دو سال طول کشید تا مذاکره کنندگان به برنامه جامع اقدام مشترک برسند. دیپلماسی عجولانه همیشه دیپلماسی موفق نیست!
ایران بارها ادعای غرب مبنی بر تلاش ایران برای دستیابی به سلاح اتمی را رد کرده است. در همین راستا، هیئتهای ایرانی و آمریکایی امروز شنبه در مسقط پایتخت عمان پای میز مذاکره خواهند رفت.
منبع: رویداد