خودروی فراری F۸۰ اژدهایی با نفس آتشین
هایپرکار جدید فراری با نرخ ۴ میلیون دلار، به پیشرانه ۳ لیتری V۶ توئین توربوی هیبریدی مجهز است و در ۷۹۹ دستگاه ساخته میشود.
به گزارش پدال؛ فراری سرانجام از جانشین لافراری با نام F80 پردهبرداری کرده است. این ماشین که قویترین ساخته تاریخ مارانلو محسوب میشود، تنها در ۷۹۹ دستگاه ساخته خواهد شد. هرچند هایپرکار جدید ایتالیاییها در نامگذاری به سنت پرچمداران گذشته مارانلو یعنی F40 و F50 بازگشته است ولی در بخش قوای محرکه داستان کاملاً متفاوتی جریان دارد زیرا فراری پیشرانه V۱۲ نمادین خودرو را در F80 با یک موتور V۶ هیبریدی جایگزین کرده است.
این پیشرانه ۳ لیتری توئین توربو، همان نمونه ۱۲۰ درجهای است که در سوپرکار ۲۹۶ و خودروی مسابقهای لمان ۴۹۹P استفاده میشود ولی در اینجا، به لطف اصلاح زمان جرقهزنی و تزریق سوخت و افزایش ۲۰ درصدی فشار محفظه احتراق، خروجی پیشرانه به ۹۰۰ اسب بخار قدرت و ۸۵۰ نیوتون متر گشتاور رسیده است. این پیشرانه که روی ۹، ۲۰۰ rpm محدود شده است، با اینکه ۲۳۷ اسب بخار قدرت بیشتری نسبت به ۲۹۶ دارد اما وزن آن افزایش پیدا نکرده است.
علاوه بر این، سه موتور الکتریکی هم پیشرانه بنزینی را همراهی میکنند که توسط خود فراری توسعه پیدا کردهاند. روی محور جلو دو موتور الکتریکی نصب شده که هرکدام ۱۴۲ اسب بخار قدرت دارند و امکان کنترل گشتاور بُرداری و سامانه چهارچرخ محرک الکتریکی را فراهم میکنند. موتور سوم هم که در عقب نصب شده و ۸۰ اسب بخار قدرت تولید میکند، سه وظیفه اساسی بر عهده دارد که شامل استارت پیشرانه بنزینی، بازیابی انرژی و افزودن گشتاور اضافی میشود. انرژی موردنیاز این موتورها توسط یک پکیج باتری لیتیوم یونی ۸۰۰ ولتی ۲.۳ کیلووات ساعتی با وزن ۳۹ کیلوگرم تامین میشود و مجموع خروجی را به ۱۲۰۰ اسب بخار میرسانند.
علاوه بر این، یک موتور الکتریکی ۴۸ ولتی کوچک هم روی شافت توربوشارژرها بین کمپرسور و توربین نصب شده است که تاخیر توربو را کاملا از بین میبرد. این تکنولوژی برگرفته از سیستم MGU-H در خودروهای فرمول یک است. انتقال نیرو هم توسط یک گیربکس هشت سرعته دوکلاچه صورت میگیرد که برای تحمل این قدرت بالا تنظیم شده است. به لطف این قوای محرکه پیشرفته، F80 ظرف تنها ۲.۱۵ ثانیه از صفر به سرعت صد کیلومتر بر ساعت میرسد و برای دستیابی به سرعت ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت به ۵.۷۵ ثانیه زمان نیاز دارد. فراری برای کاهش وزن F80 نیز تلاش زیادی کرده و بدین منظور، شاسی مونوکوک را از فیبر کربن و مواد کامپوزیتی ساخته است. سقف نیز کاملاً از فیبر کربن ساخته شده و سابفریمهای جلو و عقب آلومینیومی هستند. به لطف این اقدامات، وزن خشک خودرو به ۱۵۲۵ کیلوگرم رسیده است. در همین حال، به لطف آیرودینامیک برگرفته از فرمول یک و ویژگیهایی مثل S-Duct جلو و دیفیوزر عظیم عقب، F80 در سرعت ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت مجموعاً ۱۰۰۰ کیلوگرم داونفورس تولید میکند. در همین حال، برای این خودرو درهای پروانهای هم در نظر گرفته شده است که ورود و خروج را آسانتر میکند.
F80 از کابینی متمرکز بر راننده بهره میبرد که فراری آن را ۱+۱ توصیف میکند. این یعنی پانل کنترل به سمت راننده زاویه دارد و خلاف صندلی سرنشین که روی شاسی به شکل ثابت نصب شده، صندلی راننده قابل تنظیم و به رنگ قرمز است. فراری همچنین برای هایپرکار جدید خود غربیلک فرمان متفاوتی با بخش بالایی و پایینی صاف را در نظر گرفته است. نمای بیرونی F80 با طراحی «فلاویو مانزونی» هم با طرح ویزور مانند جلو که از دیتونا الهام گرفته و گلگیرهای عقبی که با الهام از F40 طراحی شده، حال و هوایی رترو دارد.
فراری F80 از سه حالت رانندگی مختلف به نامهای پرفورمنس، هیبرید و کوالیفای بهره میبرد اما خبری از حالت تمام الکتریکی نیست. خودرو بهصورت پیشفرض در حالت هیبرید قرار دارد که بازیابی انرژی و شارژ باتری را در اولویت قرار میدهد درحالیکه حالت کوالیفای حداکثر قدرت را آزاد میکند. برای مهار کردن این هیولا هم فراری مستقیماً با برمبو همکاری کرده و تکنولوژی ترمز جدیدی بنام CCM-R Plus را توسعه داده است. با این تکنولوژی، ترمزهای فیبر کربنی از الیاف بلندتری ساخته میشوند که استحکام را نسبت به ترمزهای فیبر کربنی سنتی تا صد درصد افزایش میدهد. F80 از سیستم تعلیق فعال با کمکفنرهای سوپاپدار ساخت مالتیمتیک بهره میبرد. هرکدام از این کمکفنرها به یک موتور مجهز هستند که میتواند حرکت پیستون را کنترل کند و از این طریق نهتنها بین کیفیت سواری و هندلینگ تعادل ایجاد میکند بلکه نیاز به آنتیرول بار را هم از بین میبرد. برای لاستیکها نیز خریداران دو انتخاب شامل میشلین پایلوت اسپرت کاپ S۲ یا پایلوت اسپرت کاپ RS۲ با اندازه ۲۸۵ در جلو و ۳۴۵ در عقب خواهند داشت. تولید هایپرکار جدید فراری که ۳.۶ میلیون یورو نرخ دارد، در پایان سال ۲۰۲۵ آغاز میشود و تا سال ۲۰۲۷ ادامه خواهد داشت.