فهیمه ملکمحمدی: یکی از اقدامات مهم دولت یازدهم اعطای تسهیلات رونق تولید بوده است. خوشبختانه طرح اعطای تسهیلات رونق تولید در اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی منجر به افزایش تولید، حفظ اشتغال و راهاندازی تعدادی از واحدهای تولیدی تعطیل و نیمه تعطیل در استان خراسان جنوبی شده است،
در این زمینه سال گذشته هزار و ۵۵۰ میلیارد ریال تسهیلات به ۲۷۷ واحد تولیدی مشکلدار و ۵۵۰ میلیارد ریال توسط بانکهای عامل به طور مستقیم به ۱۷۴ واحد تولیدی در استان پرداخت شد. یکی از برنامههایی که امسال در این استان اجرا شد افتتاح کارخانه سیمان باقران با حضور رئیسجمهوری در دوم فروردین امسال بود، این کارخانه از ۳۶طرح ملی و کشوری در اجرای اقتصاد مقاومتی به شمار میرود که بعد از سالها انتظار به بهرهبرداری رسید. در ابتدای امسال این طرح ملی و بزرگ استان و کشور، به مردم معرفی شد، همچنین این طرح با سرمایهگذاری بیش از ۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال زمینه اشتغال بیش از ۳۵۰ نفر را در این منطقه فراهم کرده است. یکی دیگر از برنامههایی که مسئولان این استان در نظر دارند اجرا کنند تدوین وتهیه نقشه راه و استراتژی توسعه صادرات است. در این زمینه اتاق بازرگانی بیرجند آمادگی دارد با دانشگاههای آزاد صنعتی بیرجند برنامه استراتژی توسعه صادرات را برای استان خراسان جنوبی تدوین کند. به گفته کارشناسان، اگر این اقدام انجام نشود بازارهای صادراتی را از دست خواهیم داد، به همین منظور لازم است تعاملی بین دانشگاه و تجارت ایجاد شود.در این باره رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خراسان جنوبی با بیان اینکه خوشبختانه در سالهای گذشته شاهد رونق تجاری در استان بودیم، میگوید: اگر بازارچههای مرزی در استان مهیا نمیشد، رونق تجاری شکل نمیگرفت.داوود شهرکی در گفتوگو با صمت با اشاره به اینکه تردد روزانه بیش از ۶۰۰ کامیون در مرز نشاندهنده رونق تجاری در استان است، میافزاید: همچنین بیش از ۴۰ درصد از ظرفیت صادرات کشور از مرزهای خراسان جنوبی خارج میشود که این امر نشاندهنده رونق تجاری استان است.وی با بیان اینکه بازارچه مرزی خراسان جنوبی فرصتی دستنیافتنی برای بازار افغانستان است، ادامه میدهد: مرزهای این استان همیشه به روی تاجران افغانستان باز است. خراسان جنوبی فرصتی مناسب برای توسعه تجارت با کشور افغانستان بوده که این امر باید توسعه و گسترش پیدا کند. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خراسان جنوبی تصریح میکند: نباید به دلیل مشکلات کوچک موجود در مرز، صادرات مرز را به طور کلی نادیده بگیریم. باید تلاش کنیم در مرزها رونق اقتصادی ایجاد شود، صادرکنندگان و تاجران خراسان جنوبی بهترین فرصت برای سرمایهگذاری در استان هستند. وی اضافه میکند: باید بانکی تخصصی توسط اتاق بازرگانی استان ایجاد شود تا امتیازات و مشوقهای سرمایهگذاران و تاجران و همچنین صادرکنندگان عملیاتی شود. اگر پول فعالان اقتصادی در این بانک سپردهگذاری شود میتوان تسهیلات خوبی برای کمک به رونق تولید به آنها پرداخت کرد.
شهرکی ادامه میدهد: سال گذشته هزار و ۵۵۰ میلیارد ریال تسهیلات به ۲۷۷ واحد تولیدی مشکلدار و ۵۵۰ میلیارد ریال توسط بانکهای عامل به طور مستقیم به ۱۷۴ واحد تولیدی در استان پرداخت شد. وی با بیان اینکه اعطای تسهیلات رونق تولید یکی از اقدامات مهم دولت یازدهم بود، اظهار میکند: طرح اعطای تسهیلات رونق تولید در اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی منجر به افزایش تولید، حفظ اشتغال و راهاندازی تعدادی از واحدهای تولیدی تعطیل و نیمه تعطیل در استان شده است. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خراسان جنوبی یادآور میشود: در این زمینه برخی واحدهای تولیدی که در گذشته به دلیل مشکلات بانکی، بیمهای و مالیاتی قادر به دریافت تسهیلات بانکی نبودند، این امکان برای آنها فراهم شد و سرمایهگذاران موفق به دریافت تسهیلات برای راهاندازی دوباره و افزایش تولید شدند. شهرکی خاطرنشان میکند: در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی مبنی بر رونق تولید تا حدودی مشکلات تمامی واحدهای صنعتی و تولیدی استان با همکاری دستگاههای همکار شناسایی و رصد شده است. وی در ادامه به افتتاح کارخانه سیمان باقران با حضور رئیسجمهوری در دوم فروردین امسال اشاره میکند و ادامه میدهد: این کارخانه از ۳۶طرح ملی و کشوری در اجرای اقتصاد مقاومتی بود که بعد از سالها انتظار به بهرهبرداری رسید. در ابتدای امسال این طرح ملی و بزرگ استان و کشور به مردم معرفی شد، همچنین این طرح با سرمایهگذاری بیش از ۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال زمینه اشتغال بیش از ۳۵۰ نفر را در این منطقه فراهم کرده است.
شناسایی بازار هدف در اولویت باشد
همچنین رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان خراسان جنوبی با اشاره به اینکه بازار پایدار موجب تولید و اشتغال پایدار خواهد شد، میگوید: باید کالاهایی تولیدکنیم که دارای بهرهوری بالا و نرخ مناسب و متفاوت با کالاهای موجود باشد. محسن احتشام با تاکید بر اینکه باید بازارهای هدف صادرات را به خوبی شناسایی کنیم، میافزاید: همچنین باید کالاهای تولیدی، محصولاتی رقابتی باشند و برای داشتن صادراتی موفق، علم بازارشناسی داشته باشیم زیرا اگر علم بازاریابی را به درستی اجرا کنیم، میتوانیم به بازاری پایدار دست پیداکنیم. وی با بیان اینکه مولفههای اقتصاد مقاومتی بر تولید و صادرات تاکید دارد، ادامه میدهد: باید به سمت تولیداتی برویم که در بازارهای جهانی قابلیت صادرات دارد. خوشبختانه این استان ظرفیتهای بسیاری در بخشهای مختلف دارد، این استان در بخش معدن و همچنین علم و دانش دارای مزیتهای نسبی است. رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان خراسان جنوبی با اشاره به اینکه خراسان جنوبی در زمینههای سنگ و محصولات کشاورزی از مزیتهای نسبی زیادی برخوردار است، تصریح میکند: نگاه ما در بازار در زمینه فرصتهای سرمایهگذاری باید به بازارهای جهانی باشد.
احتشام با بیان اینکه در بازار افغانستان فرصتهای خوبی برای سرمایهگذاری داریم، اظهار میکند: باید دانش، آگاهی و علم بازاریابی صادرکنندگان به حدی افزایش پیدا کند که بتوانند به راحتی به بازارهای جهانی دیگری ورود کنند. همچنین باید برای استفاده از فرصت بازارهای جهانی در صادرات، تهدیدها را برداریم، خوشبختانه برجام توانست برخی از تهدیدها مانند مشکل در نقل و انتقال پول را کاهش دهد. رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان خراسان جنوبی اضافه میکند: باید شرایطی فراهم شود تا بتوانیم زمینه حضور صادرکنندگان در بازارها و نمایشگاههای جهانی را فراهم کنیم. بنگاههای کوچک توان رقابت در نمایشگاههای جهانی را ندارند، باید در راستای معرفی محصولات حضور این افراد را در نمایشگاهها فراهم کنیم. احتشام با تاکید بر اینکه باید فضای کسب و کار را به درستی تجزیه و تحلیل کنیم، اظهار میکند: همچنین باید نقشه راه و استراتژی توسعه صادرات برای استان تهیه و تدوین شود. در این زمینه اتاق بازرگانی بیرجند آمادگی دارد با دانشگاههای صنعتی و آزاد بیرجند برنامه استراتژی توسعه صادرات را برای استان خراسان جنوبی تدوین کند. وی با بیان اینکه باید پنجره دانشمحوری را به روی صنعت استان باز کنیم و اگر این اقدام را انجام ندهیم بازارهای خود را از دست خواهیم داد، خاطرنشان میکند: باید تعاملی بین دانشگاه و تجارت ایجاد شود.
نکته پایانی
آنطور که کارشناسان میگویند، ارتباط دانشگاه با صنعت یکی از الزامات است. عصرکنونی، عصر دانش محور بوده بنابراین علم، فناوری و تولید ۳ اصل مکمل و جدایی ناپذیر یکدیگر هستند که باید تلاش شود ارتباط این ۳ گزینه در محیط کسب و کار به خوبی برقرار شود. فناوری و کاربرد علم موجب کسب ارزش افزوده میشود و در شرایط کنونی در بسیاری از بخشها جای فناوری و علم خالی است. تولید، توزیع و مصرف حلقههای یک زنجیر هستند و اگر میخواهیم صادرات موفقی داشته باشیم باید تولیدات ما صادرات محور باشد.