مهدی نجفی - گروه تجارت: تحریمها و محدودیتهای بینالمللی هرچند گریبانگیر فرش دستباف ایران هم شد اما این حوزه با قدرت و کیفیت بالایی که دارد توانست بازارهای جدیدی را جایگزین کشورهایی که خط قرمز ایران محسوب میشدند، کند.
به گزارش خبرنگار «صمت» سرپرست مرکز ملی فرش ایران از رشد ۲۳/۷ درصد صادرات فرش دستباف به لحاظ ارزشی طی ۳ ماه نخست سال جاری خبر داد و گفت: پیشبینی میشود صادرات فرش دستباف در سال جاری به رقم ۴۰۰ میلیون دلار برسد. حمید کارگر در نشستی خبری به مناسبت برگزاری بیست وسومین نمایشگاه بینالمللی فرش دستباف، با بیان اینکه در این مدت بیش از ۵۷/۴۷میلیون دلار فرش دستباف صادر شده است، تصریح کرد: در سالهای اخیر صادرات فرش روند مثبت و رو به بهبودی نداشته و در پایان سال ۹۲ به کمترین میزان خود طی دهههای گذشته رسید.
وی میزان صادرات فرش دستباف در سال گذشته را حدود ۳۱۴ میلیون دلار عنوان کرد و افزود: عوامل مختلف داخلی و خارجی بر میزان صادرات فرش دستباف ایران تاثیر داشته است.
تحریم واردات فرش دستباف ایران توسط امریکا
کارگر سپس تحریم واردات فرش دستباف ایران توسط امریکا را عمدهترین مشکل فراروی صادرات فرش دستباف کشورمان دانست و اظهار کرد: امریکا یک چهارم صادرات فرش دستباف ایران را به خود اختصاص میداده که از ۴ سال پیش تاکنون واردات فرش از مبدا ایران به این کشور ممنوع شد. به گفته وی، مشکلاتی مانند تحریمهای بینالمللی علیه ایران، افزایش هزینههای حمل و نقل و بیمه، بحرانهای سیاسی در کشورهای عربی و وقوع رکود اقتصادی در کشورهای اروپایی و همچنین اجرای قانون هدفمندی یارانهها، افزایش نرخ حاملهای انرژی و نوسانات ارزی از مجموعه عواملی به شمار میآیند که صادرات فرش دستباف ایران را
تحت تاثیر قرار دادهاند.
روند رو به رشد صادرات فرش دستباف ایران
سرپرست مرکز ملی ایران با اظهار امیدواری که روند رو به رشد صادرات فرش دستباف ایران همچنان ادامه پیدا کند، گفت: در حوزه صادرات فرش دستباف قرار نیست معجزهها رخ دهد، در حالی که حجم تجارت جهانی فرش در شرایط کنونی حدود یک میلیارد دلار است و انتظاری نیست که میزان صادرات فرش دستباف ایران از این رقم بیشتر باشد.
کارگر در خصوص میزان تولیدات فرش دستباف ایران نیز گفت: در این مورد آمارهای مستند و دقیقی در دست نیست، اما برای تخمین میزان تولیدات فرش دستباف شاخصههایی همچون کارتهای شناسایی فرش، تعداد کارگاهها، میزان تولیدات آنها و واردات مواد اولیه وجود دارد. وی افزود: بر این اساس آمارهای موجود، بیش از ۳ میلیون مترمربع فرش دستباف به طور سالانه در کشور تولید میشود که دو سوم آن صادر میشود و مابقی آن در داخل به مصرف میرسد.
بیست و سومین نمایشگاه فرش دستباف ایران
کارگر همچنین از برگزاری بیست و سومین نمایشگاه فرش دستباف ایران طی روزهای یکم تا هفتم شهریور سال جاری خبر داد و گفت: این نمایشگاه با حضور بیش از ۶۲۰ شرکت تولیدی و صادراتی در نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار خواهد شد.
سرپرست مرکز ملی فرش ایران افزود: نمایشگاه امسال به لحاظ کمی و کیفی و از نظر تعداد غرفهها و فضای نمایشگاهی رشدی را تجربه خواهد کرد. کارگر اضافه کرد: متراژ نمایشگاه امسال نیز نسبت به نمایشگاه سال گذشته با رشدی معادل ۱۳ درصد از ۴۶ هزار مترمربع به ۵۲ هزار مترمربع رسیده است. وی با بیان اینکه از ۱۲۰ بازرگانی خارجی برای حضور در نمایشگاه دعوت به عمل آمده است، اظهار کرد: از این تعداد تاکنون حضور ۶۰ نفر قطعی شده است.
کارگر همچنین برگزاری همایش و کارگاههای آموزشی، برگزاری جشنواره فرش برتر و اجرای اپرای فرش را از دیگر برنامههای جانبی بیست و سومین نمایشگاه فرش دستباف ایران عنوان کرد.
سرپرست مرکز ملی فرش ایران با بیان اینکه در ۳ماه امسال ۸۷۲ تن فرش دستباف صادر کردیم، اظهار کرد: با توجه به برنامهریزیهای انجام شده درصددیم به لحاظ وزن و ارزش، صادرات را افزایش دهیم، در۳ ماهه امسال به لحاظ وزنی صادراتمان کاهش داشت.
کارگر تاکید کرد: با توجه به بهبود مناسبات شاهد کم شدن بار تحریمها بوده و امیدواریم سال خوبی برای صادرات فرش رقم بخورد. به گفته وی برخی از مبلغان و پژوهشگران فرش دستباف را از امریکا و اروپا برای بازدید از نمایشگاه دعوت کردیم و در دومین روز از نمایشگاه، همایش ویژه مبلغان فرش دستباف را خواهیم داشت و کارگاههایی نیز درحوزههای آموزش تجارت الکترونیکی در فرش دستباف، مقررات تجارت بینالمللی، سیستمهای خرید و انبارداری، حملونقل و... برگزار خواهیم کرد.
چین رقیب ایران نیست
کارگر در بخشی دیگر از سخنان خود با تاکید بر اینکه کشور چین رقیب ما در فرشهای دستباف نیست، گفت: طبقه ثروتمندی در چین ایجاد شده که به دنبال کالاهای لوکس و برنددار هستند و فرش دستباف ایرانی نیز این قابلیت را داشته که به نام این نوع کالاها مطرح شود و این کشور در حال حاضر پنجمین واردکننده فرش دستباف ایران در ۳ ماهه امسال شده است.
وی همچنین با اشاره به شناسنامهدار کردن فرش دستباف گفت: این موضوع موافقان و مخالفانی دارد و مرکز قصد ورود حاکمیتی به این حوزه را ندارد و قرار نیست این موضوع اجباری شود. اما موافق این امر هستیم و امیدواریم تسهیل یابد. کارگر در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه مرکز امسال انواع فعالیتهای نمایشگاهی را در دستور کار دارد، گفت: در تدارک تدوین برنامه تبلیغاتی گسترده برای حفظ بازارهای سنتی و ورود به بازارهای جدید هستیم.
فرش دستباف ایرانی، پرچم دوم
به گفته وی، فرش دستباف ایرانی به عنوان پرچم دوم کشور شناخته میشود. برای آشنایی کشورهای دیگر با این تولید داخلی از پژوهشگران حوزه فرش در اروپا و امریکا برای حضور در نمایشگاه فرش تهران که در شهریورماه سال جاری برگزار میشود، دعوت صورت گرفته است. کارگر تصریح کرد: فرش دستباف ایرانی ویژگیهای فرهنگی، جغرافیایی و تاریخی گوناگونی دارد که شغلهای متعددی را در کنار خود ایجاد کرده است. وی در پاسخ به سوالی مبنی بر برنامههای این مرکز برای توسعه فروش داخلی فرش دستباف تصریح کرد: هیچ گروهی شایستهتر از ایرانیها برای پا گذاشتن روی فرش دستباف نیست و اگر قرار است استفاده از فرش دستباف توسعه یابد، ایرانیها بهترین استفاده کنندگان از فرش دستباف به شمار میآیند.
رئیس مرکز ملی فرش ایران ادامه داد: به نظر میرسد باید باورهای غلط نسبت به فرش دستباف را از میان برد؛ چراکه مردم فکر میکنند فرش دستباف گران است، یا با دکوراسیون منازل آنها همخوانی ندارد. کارگر افزود: با توجه به نقش سرمایهای، پس اندازی فرش دستباف، کیفیت و نیز آسیبهای اندک آن نسبت به الیافهای مصنوعی به نظر میرسد فرش دستباف کاملا صرفه اقتصادی دارد. وی با اشاره به برگزاری بیست وسومین نمایشگاه فرش دستباف گفت: در دورههای اخیر صرفا این نمایشگاه مباحث تجاری را دنبال میکرده، اما اکنون برنامه ریزیها به شکلی است که ۱۲۰ بازرگان خارجی از طریق سفارتخانهها در این نمایشگاه حضور خواهند یافت، ضمن اینکه پژوهشگران و خبرنگاران امریکایی نیز در این نمایشگاه حاضر خواهند بود.
رئیس مرکز ملی فرش ایران افزود: کارگاههای آموزشی به منظور تزریق نگاه علمی به فرش دستباف تدارک دیده شده که از جمله آن تجارت الکترونیک در حوزه فرش، اصول و فنون مذاکره، حمل و نقل، بیمه، سیستمهای خرید و مقررات تجارت بینالملل است.