-
بهره‌گیری از نظرات کارشناسی انجمن فولاد در اولویت باشد

محدودیت برق، ابربحران فولادسازان

صنعت فولاد در ایران طی یک دهه گذشته با شتاب قابل‌توجهی توسعه یافته است. تولید فولاد خام ایران از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۹ به‌طورمتوسط سالانه رشد ۹درصدی را از آن خود کرده است.

صنعت فولاد در حال‌ حاضر علاوه بر تامین نیاز داخلی، بخشی از تولیدات خود را روانه بازارهای جهانی و صادراتی می‌کند. زنجیره فولاد ایران با چالش‌های متعددی در مسیر فعالیت خود روبه‌رو است؛ با این وجود توانسته به فعالیت خود ادامه دهد، اما در طول ۲سال اخیر، چالش عظیم تامین انرژی به سدی عظیم در مسیر فعالیت فولادسازان کشور بدل شده است. محدودیت در تامین برق موردنیاز صنایع فولادساز که از سال گذشته به‌طورجدی برای این صنایع وضع شد و در امسال نیز ادامه یافته، تولید این صنایع را با محدودیت‌های جدی روبه‌رو کرده است. در نتیجه فعالان صنعت فولاد به‌دنبال آن هستند که وزارت نیرو و صنعت، معدن و تجارت را نسبت به محدودیت‌های تامین انرژی و رفع آن متقاعد کنند.

به‌گزارش چیلان، انجمن‌ فولاد در نامه خود به معاون هماهنگی و محیط کسب‌وکار وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین در جلسه مشترک خود با وزارتخانه‌های صنعت، معدن و تجارت و نیرو عنوان کرده بود که برنامه ابلاغی وزارت نیرو برای محدودیت‌های مصرف برق واحدهای فولادی در موارد متعددی مصرف واقعی برق کارخانجات را مبنای اعمال محدودیت‌ها قرار نداده و اعداد موجود در این برنامه با مصرف واقعی برق شرکت‌ها مغایرت دارد.

مسئولان به وعده‌های خود عمل نمی‌کنند

انجمن فولاد استدلال کرده که «فارغ از دیماند خریداری‌شده هریک از شرکت‌ها، میزان محدودیت اعمال‌شده در تامین برق کارخانجات زنجیره فولاد، حتی از ۵۰درصد میانگین برق مصرفی آنان نیز بیشتر است». این در حالی است که وزیر نیرو در جلسه خود با هیات‌مدیره این انجمن، وعده داده بود که حداکثر میزان اعمال محدودیت در تامین برق مصرفی صنعت فولاد طی دوره ۳ماهه محدودیت‌ها، ۳۰درصد باشد.

انجمن فولاد برای اینکه وعده وزیر نیرو درباره تامین بهتر برق صنایع فولاد محقق شود، درخواست کرده است که فعالیت شبانه کارخانجات زنجیره فولاد از ساعت ۲۳ تا ۹ صبح تا پایان تابستان بدون محدودیت تامین برق انجام گیرد.

ضرورت لحاظ محدودیت‌های فنی تولیدفولاد

انجمن فولاد در نامه خود همچنین گفته است مسائل فنی تولید فولاد در کوره‌های قوس‌الکتریکی، القایی و کوره‌بلند در برنامه محدودیت‌های برق وزارت نیرو باید مدنظر قرار گیرد و میانگین مصرف برق مجاز هر واحد فولادی در طول ۲۴ساعت شبانه‌روز باید محاسبه شود و مدیریت آن براساس فناوری تولید هر کارخانه باید به واحدهای فولادی واگذار شود.

بدیهی است که با در نظر گرفتن مسائل فنی تولید فولاد در برنامه محدودیت‌ها، در ساعات اوج مصرف برق مطابق با اعلام قبلی ادارات برق منطقه‌ای، واحدهای تولیدکننده فولاد کشور نهایت همکاری با شبکه برق در رعایت سقف میانگین مصرف (کیلووات ساعت) را خواهند داشت.

توازن عادلانه در تامین برق

انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در نامه خود عنوان کرده است ایجاد توازن عادلانه در تامین برق کارخانجات زنجیره فولاد، نیازمند بررسی کارشناسی و اصلاح برنامه اعلامی وزارت نیرو برای محدودیت‌های تامین برق واحدها است. انجمن فولاد خواستار برگزاری جلسه فوری برای ایجاد این توازن عادلانه در تامین برق کارخانجات زنجیره فولاد شده است و جدول بازنگری‌شده مصرف برق برای تعدادی از شرکت‌های فولادی که اعتراض آنان به انجمن واصل شده و در عین حال محدودیت‌های بیشتری را نسبت به بقیه واحدها برای آنان اعمال شده است،برای بررسی و انجام اقدامات مربوطه ارائه داده است.

همکاری سه‌جانبه

سیدمهدی نیازی، معاون هماهنگی و محیط کسب‌وکار وزارت صمت پیرو جلسه سه‌جانبه وزارت صمت، نیرو و انجمن فولاد، نامه کارشناسی انجمن فولاد برای تامین بهتر برق شرکت‌های فولادی را به شرکت مدیریت شبکه برق ایران ارائه داده است. همکاری سه‌جانبه وزارت نیرو، صمت و انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران مسیر مناسبی است که می‌تواند باعث شود تا در شرایط اضطراری کمبود برق، تولید فولاد کشور با کمترین خسارات ممکن ادامه یابد.

سخن پایانی

فولادسازی و توسعه صنعت فولاد یکی از شاخصه‌های صنعتی بودن کشورها است. برهمین اساس نیز تولید این فلز استژاتزیک در ایران نیز موردتوجه قرار گرفته است. وجود منابع غنی سنگ‌آهن محرک احداث صنایع فولادی در کشور بوده است؛ تا جایی که ایران در حال‌ حاضر در جایگاه دهمین فولادساز دنیا قرار دارد. ظرفیت‌های نصب شده در این صنعت نیز بالغ بر ۴۰میلیون تن عنوان شده است. در همین حال مقرر شده که ظرفیت تولید فولاد کشور در افق ۱۴۰۴ به ۵۵میلیون تن در سال افزایش یابد. باتوجه به طرح‌های در دست اجرا در زنجیره فولاد، تحقق این هدف آنقدرها هم دور از ذهن نیست.

وزارت نیرو مدعی است که در امسال به‌دنبال مدیریت تامین برق مصرفی صنایع است و تولید در صنایع ادامه خواهد داشت. برهمین اساس نیز برنامه قطعی برق را در اختیار صنایع گذاشته و تلاش کرده تا این محدودیت‌ها به‌حداقل برسد و تولید در صنایع ادامه یابد. با این وجود فولادسازان کشور تاکید دارند، روند فعالیت در صنایعی همچون فولاد متفاوت است و نمی‌توان باتوجه به برق اختصاص یافته به صنایع، تولید را ادامه داد. فولادسازان کشور بااشاره به محدودیت‌های جدی و فراتر از انتظار برق خواستار تغییر شرایط شده‌اند.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*