-
خطر همه‌گیری دوباره بیماری با سفرهای نوروزی

جولان کرونا ادامه دارد

باوجود فروکش کردن التهاب کرونا در ماه‌های گذشته، همچنان خطر شیوع پیک‌های جدید این ویروس وجود دارد.

جولان کرونا ادامه دارد

باوجود فروکش کردن التهاب کرونا در ماه ‌ های گذشته، همچنان خطر شیوع پیک ‌ های جدید این ویروس وجود دارد. این ویروس همچنان در دنیا نیز می ‌ تازد و قربانیان تازه ‌ ای می ‌ گیرد. با توجه به آنکه در آستانه سال جدید قرار داریم، خطر شیوع دوباره این ویروس در مسافرت ‌ های نوروزی بیش از قبل احساس می ‌ شود. بر همین اساس نیز از مسافران انتظار می ‌ رود ضمن توجه به نکات بهداشتی، به ‌ سلامتی خود و خانواده ‌ هایشان توجه کنند. بدون تردید برای جلوگیری از هر نوع مشکلی تکمیل واکسیناسیون و استفاده از ماسک جزو ضروریات است.

آمار جهانی کرونا

بنابر جدیدترین آمار جهانی کرونا، مجموع مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ در دنیا تاکنون به ۶۸۱ میلیون و ۴۸۵ هزار و ۳۳۳ نفر رسیده و مرگ ۶ میلیون و ۸۱۱ هزار و ۷۲۹ بیمار نیز تأییدشده است. به گزارش ایسنا، بر اساس آمار رسمی ارائه ‌ شده در جدول جهانی "ورلداُمتر"، طی شبانه ‌ روز گذشته کرونا در جهان جان ۳۱۷ بیمار را گرفته و ۶۶ هزار و ۵۱۰ ابتلای جدید نیز در همین بازه زمانی ثبت ‌ شده است. به ‌ علاوه ژاپن با ثبت ۱۱۸ فوتی، بیشترین تعداد مرگ ‌ های روزانه کرونایی و روسیه نیز با ثبت بیش از ۱۲ هزار ابتلای جدید، بالاترین رقم مبتلایان روزانه را در ۲۴ ساعت گذشته گزارش کرده ‌ اند.

تفاوت های آلرژی فصلی با کرونا

با شروع فصل بهار آلرژی نیز افزایش می ‌ یابد، چنانچه تفاوت میان آلرژی و کرونا به ‌ خوبی روشن شود، تأثیر بسزایی بر جلوگیری از همه ‌ گیری این ویروس دارد. سید علیرضا مهدویانی فوق تخصص آسم و آلرژی، آلرژی بهاره یا رینیت آلرژیک را یک بیماری التهابی شایع مخاط بینی عنوان کرد و افزود: این مسئله با عطسه ‌ های مکرر، خارش، آبریزش بینی و احتقان بینی مشخص می ‌ شود.

به گفته وی، اغلب از رینیت آلرژیک به ‌ عنوان یک مشکل فصلی یا آلرژی بهاره نام ‌ برده می ‌ شود اما این بیماری می ‌ تواند با التهاب پایدار مخاط بینی و التهاب عفونی نظیر سرماخوردگی یا سینوزیت همراه شود، بنابراین افراد دارای آلرژی بینی مشکلات بیشتری با سرماخوردگی ویروسی دارند. وی، رینیت آلرژیک را به دو نوع فصلی و سالپا طبقه ‌ بندی کرد و گفت: در آب ‌ وهوای معتدل، گرده گیاهان مسئول رینیت آلرژیک فصلی هستند. به گفته این فوق تخصص آسم و آلرژی، گرده درختان در فصل بهار، گرده چمن ‌ ها در ابتدای تابستان، گرده علف ‌ های هرز در انتهای تابستان و اوایل پاییز به ‌ عنوان آلرژن ‌ های خارج از محیط منزل مسئول ایجاد علایم آلرژی در این بیماران هستند.

مهدویانی خاطرنشان کرد: رینیت آلرژی سالپا اغلب در اثر آلرژن ‌ های داخل محیط منزل نظیر مایت، (هیره) پشم و پر حیوانات خانگی مثل سگ، گربه و سوسک ایجاد می ‌ شود.

وی تظاهرات کلینیکی این بیماری را شامل شکایاتی نظیر احتقان بینی، خارش، عطسه، آبریزش از بینی ذکر کرد که گاهی با خارش و اشک ریزش چشم همراه می ‌ شود و هنگامی ‌ که فرد در معرض آلرژن ‌ های مسئول قرار گیرد، این شکایات افزایش می ‌ یابد. این بیماری با سایر بیماری ‌ های التهابی غشای مخاط تنفسی مانند آسم، سینوزیت، اوتیت مدیا (عفونت گوش میانی) ارتباط تنگاتنگی دارد. وی درمان آلرژی بینی را بر ۳ اصل پیشگیری از تماس با آلرژن ‌ ها، درمان دارویی (فارماکوتراپی) و در نظر قرار دادن حساسیت ‌ زدایی (ایمونو تراپی، واکسن ‌ های آلرژی) استوار دانست. این فوق تخصص آسم و آلرژی اقدامات اختصاصی در راستای تماس کمتر با آلرژن ‌ های خارج و داخل محیط خانه را باعث کاهش ریسک حساسیت و علایم آلرژیک در فرد برشمرد.

به گفته وی، تنها اقدام مؤثر برای اجتناب از آلرژن ‌ های حیوانات (سگ و گربه) دور کردن آنها از خانه است. اجتناب از گرده گیاهان و قارچ ‌ ها نیز با قرار گرفتن در محیط ‌ های دارای دستگاه ‌ های تهویه هوا امکان ‌ پذیر است. مهدویانی استفاده از پوشش ‌ های ضد آلرژی بر روی بالش ‌ ها را باعث کاهش تماس با مایت ‌ ها دانست و تاکید کرد که ملحفه تشک و پوشش بستر خواب فرد مبتلا به آلرژی نیز باید هر هفته با آب داغ شسته شود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود، اظهار کرد: در بیماری کرونا یا COVID - ۱۹ علاوه بر تب، سرفه، بدن درد و ضعف عمومی، شاهد بروز علایمی نظیر آبریزش بینی، گرفتی و احتقان بینی و گلودرد در بیمار هستیم. بنابراین با توجه به پاندمی فعلی بیماری کرونا و ملاحظات اپیدمیولوژیک، وجود این علایم درحال ‌ حاضر در هر فردی بیماری کرونا تلقی می ‌ شود.

به گفته وی، حداقل کار در مورد این بیماران (البته در موارد خفیف) رعایت موارد توصیه ‌ شده نظیر درمان علامتی، استراحت، تغذیه مناسب، مصرف مایعات و رعایت اصل جداسازی حداقل به مدت دو هفته است. وی، سابقه وجود آلرژی بهاره در فرد مبتلا را یکی از عوامل افتراق آن از کرونا برشمرد و گفت: در آلرژی بهاره یا رینیت آلرژیک نیز علایم آبریزش از بینی، احتقان بینی و گاها سرفه و سردرد وجود دارد، افراد مبتلا به آلرژی بهاره اغلب دارای سابقه این علائم در سال ‌ های گذشته یا حداقل ماه ‌ های گذشته بوده ‌ اند؛ درحالی ‌ که در بیماری کرونا این علائم به ‌ صورت ناگهانی اتفاق می ‌ افتد و دارای سابقه این علایم در سال ‌ های قبل نبوده ‌ اند.

وی افزود: علاوه بر این در آلرژی بهاره یا رینیت آلرژیک معمولاً تب، بدن درد، ضعف و بی ‌ اشتهایی وجود ندارد؛ درحالی ‌ که کرونا اغلب همراه با این علایم و بعضاً همراه با کاهش یا فقدان حس بویایی است.

این فوق تخصص آسم و آلرژی؛ وجود درگیری چشمی به ‌ صورت خارش، اشک ریزش و قرمزی ملتحمه را ویژه بیماری آلرژی بهاره دانست که در بیماری کرونا این موارد کمتر دیده می ‌ شود. وجود تب و سرفه جزو شایع ‌ ترین شکایات در بیماری کرونا است که در آلرژی فصلی وجود نداشته یا کمتر وجود دارد؛ درحالی ‌ که خارش بینی و چشم از شکایات کلیدی برای تشخیص رینیت آلرژیک و افتراق آن از بیماری کرونا است.

مقابله با بیماری های تنفسی ضروری است

معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت ضمن تشریح مهم ‌ ترین نکات برای داشتن یک سفر ایمن در نوروز ۱۴۰۲ ، تاکید کرد: در صورت سفر با وسایل نقلیه عمومی، مقابله با بیماری ‌ های تنفسی و کرونا ضروری است و در این راستا تکمیل واکسیناسیون و استفاده از ماسک جزو ضروریات است. محسن فرهادی با تاکید بر لزوم رعایت نکات بهداشتی و ایمنی در سفرهای نوروزی، گفت: افراد یا با وسیله نقلیه عمومی و یا با وسیله نقلیه شخصی اقدام به سفر می ‌ کنند. اگر افراد قصد سفر با وسایل نقلیه عمومی را دارند، رعایت بهداشت به ‌ ویژه مقابله با بیماری ‌ های تنفسی و کرونا ضروری است. در این راستا تکمیل واکسیناسیون و استفاده از ماسک در وسایل نقلیه عمومی جزو ضروریات است. وی با اشاره به اینکه هنگام مصرف غذا هنگام سفر باید دقت کافی صورت گیرد، اظهار کرد: باید از تهیه غذا از رستوران ‌ های بین ‌ راهی بدون نام و نشان پرهیز کرد. اگر قرار است غذایی بخورید به سراغ رستوران ‌ های شناخته ‌ شده که دارای پروانه کسب هم هستند، بروید. وی افزود: درصورتی ‌ که قرار است از غذایی که خودتان طبخ کرده ‌ اید، استفاده کنید با توجه به گرم شدن هوا، غذا را به مدت زیاد به شکل پخته در فضای باز نگهداری نکنید، اگر فکر می ‌ کنید فاصله طبخ غذا تا زمان مصرف آن بیش از دو ساعت است، حتماً آن را در دمای یخچال نگهداری کنید و هنگام مصرف آن را به ‌ خوبی گرم ‌ کنید تا با افزایش بار میکروبی غذا، بیماری رخ ندهد.

معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت ادامه داد: از آب شبکه آب ‌ رسانی که تحت کنترل شرکت آب و فاضلاب شهری و روستایی است، استفاده کنید و در غیر این صورت اگر از سلامت آب مطمئن نیستید حتماً از آب بسته ‌ بندی ‌ شده استفاده کنید. وی با تاکید بر لزوم مصرف یخ بهداشتی، تصریح کرد: با گرم شدن هوا اگر قصد مصرف یخ داشتید، حتماً دقت کنید که یخ به روش بهداشتی تهیه ‌ شده باشد. هیچ ‌ کدام از یخ ‌ های قالبی که در دکه ‌ های بین ‌ راهی فروخته می ‌ شود، قابلیت آشامیدن ندارند و باید به شکل غیرمستقیم استفاده شوند؛ به این صورت که بطری آب یا سایر نوشیدنی ‌ ها را کنار این یخ ‌ ها قرار دهید تا خنک شوند. اگر قرار است یخ را مستقیم مصرف کنید باید یخی تهیه کنید که از آب شرب تهیه ‌ شده باشد.

سخن پایانی

حالا چند توصیه برای جلوگیری از بروز مشکلات بیشتر؛ زمانی که تصمیم به گذران اوقات فراغت در تفرجگاه ‌ ها و فضاهای سبز می ‌ گیرید به ‌ هیچ ‌ عنوان زباله ‌ های خود را در فضای باز رها نکنید؛ پراکندگی زباله یعنی ازدیاد حشرات و جوندگان که می ‌ تواند سبب ایجاد و انتقال بیماری ‌ های واگیردار شود. رعایت بهداشت فردی ازجمله شست ‌ وشوی دست از تاکیدات ویژه است که از این طریق بتوان از بروزی بیماری ‌ های احتمالی جلوگیری کرد. درصورتی ‌ که آب در دسترس نبود استفاده از مواد ضدعفونی ‌ کننده بر پایه الکل می ‌ تواند نیاز فوری را برطرف کند، اما بعدا در نخستین فرصت باید اقدام به شست ‌ وشوی دست ‌ ها کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین