سود شیرینی به حداقل رسیده است
در بیش از یک سال و نیم گذشته، همهگیری ویروس کرونا، آسیبهای مالی فراوانی را به قنادیها و شیرینیفروشیها در کشور وارد کرد. اگرچه در آن زمان دولت قول مساعدتهایی را برای جبران آن زیانها به فعالان این صنف داده بود اما با گذشت زمان حمایت قابلتوجهی از فعالان این حوزه به عمل نیامد و این صنف نیز مانند بسیاری از اصناف دیگر با مشکلات متعدد خود تنها ماند.
البته علاوهبر اینکه کمک و حمایتهای مالی وعده داده شده به قنادیها عملی نشد، در شرایط فعلی شاهد این موضوع هستیم که مواد اولیه نیز به شکل مطلوب و با نرخ مصوب در اختیار قنادیها و شیرینیپزیها قرار نمیگیرد و این مشکل، زیانهای این حوزه را دوچندان میکند و از رغبت فعالان این حوزه میکاهد.
درباره مشکلات مربوط به تامین شکر برای واحدهای قنادی نیز باید گفت اگرچه خوشبختانه درحالحاضر کمبودی برای این نهاده اصلی تولید شیرینی در کشور وجود ندارد اما مسئله این است که تولیدکنندگان باید شکر را با نرخ آزاد تهیه کنند نمیتوانند از نرخ مصوب دولتی برای تامین این نهاده پرمصرف استفاده کنند.
برای تامین مواد اولیه انتظار داریم اقلامی مانند شکر از طریق تعاونی و با نرخ مصوب بین همکاران توزیع شود اما متاسفانه با وجود نامهنگاریها در این باره هنوز جواب روشنی از سوی دستاندرکاران داده نشده است. متاسفانه درحالحاضر شکری را که دولت پیش از این در اختیار ما میگذاشت تا به نرخ مصوب به قنادان عضو اتحادیه عرضه کنیم، قناد باید با قیمتهای بالاتر از بازار آزاد تهیه کند و این اختلاف نرخ در سودآوری شیرینیفروشیها تاثیر منفی میگذارد.
البته این مشکل تنها درباره شکر مطرح نیست و در مواردی مانند روغن نیز ما با همین چالش روبهرو هستیم. یک حلب روغن مخصوص قنادی که پیش از این با نرخ ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار تومان از طریق دولت تامین میشد را امروز قنادان باید با نرخ بالای ۲۰۰ هزار تومان از بازار آزاد تهیه کنند.
اگرچه افزایش قیمتها درباره اقلام وارداتی نیز وجود دارد اما در هر حال شکر و روغن که از مهمترین نهادههای تولید شیرینی در کشور هستند در اولویت همکاران ما در این صنف قرار دارند و انتظار داریم دستکم این نهادهها با نرخ مطلوب و مصوب در اختیار تولیدکنندگان قرار گیرد.
درحالحاضر تمام نهادههای مورد نیاز قنادیها از بازار آزاد قابل تهیه است و کمبودی در این موارد وجود ندارد. اما نکته این است که با توجه به افزایش نرخ نهادههای تولید در بازار آزاد، سود این صنف نسبت به گذشته بسیار کاهش یافته و ادامه این روند میتواند باعث بروز مشکلاتی در ادامه فعالیت قنادیها شود. این سودآوری ناچیز در حالی بر بازار شیرینی کشور حاکم است که بسیاری از فعالان این صنف به دلیل آسیبهای مالی واردشده از همهگیری ویروس کرونا و کاهش قدرت خرید مردم هنوز نتوانستهاند سر و شکل مطلوبی به کسبوکار خود دهند.
آمارها و گزارشهای موجود نشان میدهد در مدت همهگیری ویروس کرونا در کشور، تعداد تقاضای جدید برای دریافت پروانه کسب در این صنف بسیار معدود و محدود بوده اما در مقابل، تعداد ابطال پروانهها بهشدت بالا بوده است. وقتی دولت به وعدههای خود در حمایت از اصناف عمل نمیکند و حتی در شرایط سخت از حقوقی مثل مالیات و بیمه کوتاه نمیآید، طبیعی است که همه بار و فشار بر دوش تولیدکنندگان و صاحبان کسبوکار میافتد. به همین دلیل رغبت برای ورود و توان برای حفظ این کسب و کارها از بین میرود و پیامدهای این موضوع گریبان همه جامعه را خواهد گرفت.
متاسفانه درباره شرایط فعلی اقتصاد قنادیها و شیرینیپزیها باید گفت در شرایط فعلی بسیاری از فعالان این صنف بدون درنظر گرفتن سودآوری مطلوب از حرفه خود تنها برای روشن نگه داشتن چراغ واحد صنفی، تامین هزینههای جاری و حفظ کارگران و کارکنان واحد خود به ادامه فعالیت مشغول هستند و امیدواریم در آینده این مشکلات به شکل مطلوب برطرف شود.