مراقب تبلیغات جعلی باشید
با افزایش فروش خودرو، بازار فروش قطعات یدکی هم رونق میگیرد. در حالحاضر لوازم یدکی مختلفی در بازار خودرو وجود دارد.
تقریبا در هر رده قیمتی می توان قطعه مورد نظر را پیدا کرد، اما تفاوت در کیفیت و اصالت قطعه است. زمانی که تقاضا برای محصولی افزایش بالا می رود، پای تولیدات تقلبی هم به بازار باز می شود. متاسفانه در بازار قطعات یدکی، عده ای به دلیل نبود استانداردهای مشخص، نرخ نامناسب و … اقدام به کپی برداری از قطعه سازان مطرح می کنند و قطعات تقلبی را به جای قطعه اصلی می فروشند به همین دلیل افراد زیادی به اصل بودن قطعه و کشور سازنده آن اهمیت می دهند و از طریق راه های گوناگون قطعه اصلی را تشخیص می دهند. شرکت خدمات پس از فروش ایران خودرو نیز نسبت به فروش قطعات تقلبی در سامانه های معتبر فروش اینترنتی کشور به هموطنان هشدار داده است.معاون وزیر صمت با بیان اینکه بازار قطعات یدکی در حال تبدیل شدن به شفاف ترین بازار است، گفت: روز شنبه بازرسان با حضور در بازار قطعات یدکی، کالاهای تقلبی و جعلی را جمع آوری خواهند کرد.
صمتبه گزارش مهر، محمدمهدی برادران درباره شناسنامه دار کردن کالاها برای مقابله با قاچاق، اظهار کرد: در ابتدا فرض بود که یک کار مقطعی است همراهی زیاد نبود، اما هر چه گذشت موضوع جدی تر گرفته شد و اصناف اذعان کردند که در حال تکمیل کار هستند. همچنین در اصناف طرح های دقیق و علمی به عنوان طرح مکمل با این طرح ارائه شده است.
معاون صنایع عمومی وزیر صمت افزود: قاچاق محصول کار یک قاچاقچی نیست، بلکه محصول ناکارآمدی نظام بازار، تولید، بازرگانی، تعرفه ای و کیفیت است. همزمان در حال اصلاح همه فرآیندها هستیم و خود اتحادیه ها پیش قدم شدند.
وی با اشاره به بازار قطعات یدکی خودرو گفت: قطعات یدکی خودرو یکی از رهاترین بازارهای ما بود که برای مقابله با قاچاق ابتدا از این بازار کار را شروع کردیم. هم اکنون این بازار در حال تبدیل شدن به شفاف ترین بازار است.
برادران ادامه داد: با واحدی که اصرار به تخلف و تقلب داشته باشند و کالاهای گران و غیرایمن بفروشد و با حقه بازی کالای دست دوم را به عنوان کالای نو به مصرف کننده عرضه کند، برخورد می شود.معاون صنایع عمومی وزیر صمت اضافه کرد: روز شنبه ۱۵ مرداد، اتحادیه با پلیس اماکن و بازرسان صمت و اتاق اصناف به بازار مراجعه می کنند و کالاهای تقلبی و جعلی را از سطح بازار جمع خواهند کرد.
کوتاه کردن دست سودجویان
در همین حال به گزارش روابط عمومی شرکت خدمات پس از فروش ایران خودرو، شرکت ایساکو در ادامه روند مبارزه با پدیده شوم جعل و تقلب در حوزه لوازم یدکی خودرو و در جدیدترین اقدام خود موفق به کشف و انهدام یکی دیگر از مراکز تولید و توزیع قطعات تقلبی تحت برند ایساکو شد که در یکی از سایت های معروف فروش اینترنتی اقدام به فروش این مجعولات کرده بود. بنابر این گزارش، شرکت ایساکو به منظور کوتاه کردن دست سودجویانی که با فروش لوازم یدکی تقلبی و مجعول به نام این شرکت جان و مال مردم را با مخاطره مواجه می کنند، مراکز عرضه لوازم یدکی خودرو را به طور مستمر مورد رصد و پایش قرار داده است؛ در همین راستا تاکنون بیش از ده ها مرکز جعلِ قطعات، بسته بندی، برچسب و نوسازی قطعات مستعمل را به نام این شرکت و سایر خودروسازان کشور را کشف کرده و با همکاری مراجع قضایی از چرخه تولید، توزیع و فروش آنها جلوگیری به عمل آورده است.در همین راستا، مدیرعامل شرکت ایساکو یادآور شد: این شرکت تا کنون با هیچ یک از شرکت های فروش اینترنتی، برنامه قطعی مشترکی برای فروش قطعات اصلی ایساکو با بسته بندی و لیبل و هولوگرام مخصوص به اجرا نگذاشته است.
بابک سلاجقه افزود: بازارگاه فروش الکترونیکی و آنلاین قطعات و لوازم یدکی شرکت ایساکو به منظور تسریع و تسهیل در خرید قطعات موردنیاز برای مشتریان به زودی به بهره برداری خواهد رسید و تفاهمنامه هایی نیز با سایت های فروش آنلاین در دست اقدام است.
وی در ادامه تشریح کرد: پیرو اثبات فروش قطعات تقلبی به نام شرکت ایساکو در سایت فروش اینترنتی، مدیران این سایت در مرحله نخست از فروش لوازم یدکی مجعول جلوگیری کردند، اما به دلیل تعهد این شرکت درباره عدم افشای اطلاعات فروشندگان خود، مدیریت حراست شرکت ایساکو ضمن اقدام قانونی و از طریق پلیس آگاهی تهران بزرگ موفق به ردیابی محل تولید و بسته بندی قطعات تقلبی شد. به دنبال این شناسایی حجم قابل توجهی از قطعات تقلبی، تجهیزات و ادوات بسته بندی مربوط به شرکت ایساکو و سایر شرکت های خودروسازی کشف و ضبط شد.
وی افزود: متعاقب اقدامات انجام شدهع تا کنون بیش از ۳ فروشگاه و ۵ انبار در تهران، ورامین و پیشوا مرتبط با پرونده شناسایی و متولیان این اماکن بازداشت شدند و تخلفات آنها همچنان در مراجع قضایی و انتظامی در حال رسیدگی است.
سلاجقه دوباره به دارندگان محصولات ایران خودرو تاکید کرد برای خرید قطعات و لوازم یدکی اصلی و استاندارد فقط به فروشگاه ها و نمایندگی های مجاز این مجموعه مراجعه کنند. همچنین مصرف کنندگان می توانند شماره بارکد موجود روی بسته بندی آن را به شماره ۳۰۰۰۳۱ پیامک کرده و از اصلی یا تقلبی بودن آن آگاه شوند. علاوه بر این، دیگر روش های شناسایی قطعات اصلی، استفاده از گزینه اصالت قطعات در اپلیکیشن ایساکو است که مشتریان با نصب این اپ روی گوشی های هوشمند، می توانند ضمن آگاهی از اصل بودن قطعه، از سایر امکانات متنوع آن نیز بهره مند شوند. وی در پایان به سامانه های فروش الکترونیکی و آنلاین که به علت عدم آشنایی با ملاحظات اصالت کالا در حوزه قطعات خودرو، با مراکز غیر معتبر همکاری می کنند درباره پیامدهای جانی و مالی این نوع قطعات تقلبی هشدار داد. برخی از این سایت ها با درج عناوینی همچون «غیراصلی» و «این کالا توسط تولیدکننده اصلی تولید نشده است»، مسئولیت ناشی از فروش قطعات حساسی همچون «لنت ترمز» را از عهده خود ساقط می کنند، در حالی که این نوع اقلام به لحاظ قانونی باید با درج علامت و شماره پروانه استاندارد به فروش برسد و در غیر این صورت، غیراستاندارد تلقی می شود.
فریب قیمت های اغواکننده
ایران خودرو دیزل نیز تاکید کرده، ثبت نام اینترنتی این شرکت صرفا از طریق بخشنامه ها و اطلاعیه های مربوط به نحوه و شرایط فروش این شرکت و از طریق پایگاه رسمی اینترنتی به نشانی IKD . IR و پایگاه خبری ایکوپرس اطلاع رسانی می شود.بر همین اساس، ثبت نام و واریز وجه خودرو باید به نام شرکت ایران خودرو دیزل انجام شود و مشتریان از پرداخت به هرگونه حساب دیگر پرهیز کنند. ایران خودرو دیزل همچنین تصریح کرده، برخی آگهی های فروش با قیمت های اغواکننده و بسیار کمتر از عرف بازار یا زمان تحویل فوری چند روزه، جنبه کلاهبرداری داشته و قصد فریب مشتریان را دارد. این شرکت افزوده، فروش لیزینگی و اقساطی خودرو با تسهیلات ویژه و قابل انعطاف با درخواست مشتری، ارسال لینک های جعلی از طریق پیامک و هدایت افراد به لینک های جعلی و غیرواقعی به جز IKD . IR ، درخواست وجه نقد و تضمین ثبت نام اینترنتی توسط افرادی که خود را منتسب به ایران خودرو دیزل یا نمایندگی های مجاز معرفی می کنند، از دیگر روش های کلاهبرداری از مشتریان و متقاضیان است.
سخن پایانی
فعالان بازار معتقدند نشان استاندارد یکی از مهم ترین علامت های اصل بودن یک قطعه است. بنابر دسته بندی سازمان ملی استاندارد، لوازم یدکی خودرو بر اساس میزان اهمیت شان به دو دسته ایمنی و فوق ایمنی تقسیم می شوند. داشتن نشان استاندارد برای قطعات به معنای تضمین کالاست. البته از آنجایی که برخی تولیدکنندگان قطعات تقلبی، با درج نشان جعلی استاندارد روی تولیدات شان سعی در فریب خریدار را دارند بهتر است اصالت نشان استاندارد از طریق سامانه استاندارد مورد بررسی قرار گیرد.