-
برنامه‌های جهان برای کاهش هزینه بیماری‌های خاص بررسی شد

نقطه روشن سیستم‌های بیمه‌ای کارآمد

سرطان دومین عامل مرگ و میر در جهان است؛ به شکلی که از هر ۶ نفر که می‌میرند، یک نفر بر اساس یکی از انواع سرطان جان خود را از دست می‌دهد.

نقطه روشن سیستم‌های بیمه‌ای کارآمد

سرطان دومین عامل مرگ و میر در جهان است؛ به شکلی که از هر ۶ نفر که می ‌ میرند، یک نفر بر اساس یکی از انواع سرطان جان خود را از دست می ‌ دهد. بنابراین درمان سرطان و کیفیت انجام آن، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در برخی از کشورها و به دلیل عدم امکانات درمانی مناسب، بیماران سرطانی بعد از حداکثر ۱ سال، فوت می ‌ کنند. این در حالی ‌ است که کشورهای دیگری هم وجود دارند که میزان مرگ و میر افراد مبتلا به سرطان را با تشخیص سریع و مراقبت ‌ های مناسب، پایین می ‌ آورند. این یک واقعیت است کشورهایی با نرخ درآمد بالا، از سیستم بهتری برای درمان سرطان برخوردار هستند و کمترین آمار مرگ و میر بر اثر این بیماری را ثبت می ‌ کنند. در کشورهای جهان سوم و حتی در حال توسعه (کشورهایی با درآمد ضعیف و متوسط) کمترین آمادگی برای درمان سرطان وجود دارد و در نتیجه، افراد بیشتری بر اثر این بیماری جان خود را از دست می ‌ دهند. در سال ۲۰۱۷ ، تنها ۲۶ درصد از کشورهای کم درآمد گزارش دادند که خدمات پاتولوژی در بخش دولتی در دسترس عموم قرار دارد. در حالی که این رقم در کشورهای با درآمد بالا، به بیش از ۹۰ درصد می ‌ رسد. صمت در این گزارش، به بررسی رویکرد کشورهای جهان در رابطه با درمان و برقراری سیستم ‌ های درمانی و بیمه ‌ ای در رابطه با بیماری ‌ های خاص پرداخته است که در ادامه می ‌ خوانید.

باکیفیت ترین خدمات برای مبارزه با سرطان

مناسب به نظر می ‌ رسد تا رویکرد کشورها نسبت به درمان و کنترل بیماری ‌ های خاص به ‌ ویژه سرطان، مورد بررسی قرار گیرد. کشورهایی که به صورت کلی، بهترین و باکیفیت ‌ ترین خدمات درمانی برای مبارزه با سرطان را ارائه می ‌ دهند عبارتند از: استرالیا، هلند، امریکا، کانادا، فنلاند. مناسب به نظر می ‌ رسد تا به تشریح عملکرد این کشورها بپردازیم:

استرالیا

در استرالیا نرخ ابتلا به برخی از سرطان ‌ ها از جمله پوست، پروستات، ریه، سینه و روده از میانگین جهانی بالاتر است. با این ‌ حال، این کشور کمترین درصد مرگ و میر بیماران سرطانی در تمام جهان را به خود اختصاص داده است. این دستاورد بزرگ، بیش از هر چیز دیگری، به سیاست ‌ گذاری ‌ ها، زیرساخت ‌ ها و برنامه ‌ ریزی استرالیایی ‌ ها در مراقبت ‌ های بهداشتی باز می ‌ گردد. بی ‌ جهت نیست که سیستم درمانی استرالیا در جهان، حرف اول را می ‌ زند.

هلند

کشور هلند بالاترین میزان بقای بیماران مبتلا به سرطان ‌ های سینه و پوست را در سطح جهانی به خود اختصاص داده است. سطح مراقبت ‌ های بهداشتی در این کشور بسیار بالا است و خدمات درمانی، با بالاترین کیفیت به مردم عرضه می ‌ شوند. آن ‌ چه که هلند را در رده دوم بهترین کشور برای درمان سرطان قرار داده است، بیش از هر چیز، به تشخیص سریع این بیماری در این کشور مربوط می ‌ شود.

ایالات متحده امریکا

کشور امریکا برخی از بهترین مراکز درمانی سرطان در سطح جهانی را در خود جای داده است. از جمله این مجموعه ‌ ها، می ‌ توان به مرکز سرطان آبرامسون در فیلادلفیا، موسسه سرطان رازول پارک در نیویورک، و بیمارستان معروف جانز هاپکینز، مرکز جامع سرطان سیدنی کیمل در مریلند اشاره کرد. ایالات متحده نرخ مرگ و میر بسیار پایینی دارد و به طور کلی، می ‌ توان ادعا کرد که بهترین متخصصان سرطان ‌ های مختلف از جمله سینه و روده، در این کشور حضور دارند.

کانادا

تنها ۷ درصد از بیمارانی که در کشور کانادا به سرطان ‌ های پروستات و سینه مبتلا می ‌ شوند، جان خود را از دست می ‌ دهند. به عبارتی دیگر، ۹۳ درصد از آنها می ‌ توانند طول عمر عادی (مانند سایر انسان ‌ ها) داشته باشند. در کنار درمان، کانادا در پیشگیری از سرطان هم بسیار موفق عمل کرده است. بر اساس گزارش ‌ ها، نرخ ابتلا به سرطان در این کشور نسبت به ۴۰ سال قبل، تقریبا به نصف کاهش پیدا کرده است.

فنلاند

فنلاند را به عنوان یک کشور پیشرو در زمینه درمان سرطان و همچنین تشخیص سریع این بیماری می ‌ شناسند. در سال ‌ های اخیر، بیمارهای زیادی از سراسر جهان، برای درمان سرطان خود، به این کشور مراجعه کرده ‌ اند. کشور فنلاند برای درمان انواع زیادی از سرطان از جمله پروستات، سیه، روده، سینه، مغز و … نمره بسیار خوبی را در سطح جهانی کسب می ‌ کند. تحقیقات فنلاند درباره سرطان، با میانگین ۲۶ استناد در هر مقاله، بالاترین نرخ استناد در سراسر جهان را دارد. این موضوع نشان می ‌ دهد که این کشور، از چه جایگاه خوبی در زمینه درمان سرطان برخوردار است.

وضعیت مطلوب کشورهای ثروتمند

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت ( WHO )، میانگین امید به زندگی جهانی به طور پیوسته در حال افزایش است که این موضوع نشان می ‌ دهد، کیفیت مراقبت ‌ های بهداشتی نیز در دنیا در حال پیشرفت است. زمانی می ‌ توان گفت کشوری بهترین مراقبت ‌ های بهداشتی را دارد که جنبه ‌ های مختلف آن را در نظر گرفت. کیفیت بهداشت و درمان را با عوامل متعددی می ‌ توان درجه ‌ بندی کرد که برخی از عوامل از سایرین مهم ‌ تر است؛ امکان دسترسی و پوشش خدمات از مهم ‌ ترین عوامل برای ارائه بهترین خدمات درمانی در کشورهاست. با این وجود، مقرون به صرفه بودن در برخی از کشورها مهم نیست، زیرا مراقبت ‌ های بهداشتی توسط دولت به صورت رایگان ارائه می ‌ شود. بدون در نظر گرفتن رایگان بودن خدمات در این کشورها، شرکت ‌ هایی که بیمه خصوصی دارند هم خدمات درمانی گسترده ‌ ای ارائه می ‌ دهند. رتبه ‌ بندی سیستم ‌ های بهداشتی و درمانی در جهان نشان می ‌ دهد که اغلب کشورهای با درآمد بالا، وضعیت بهتری دارند، اما در این کشورها هزینه ‌ مراقبت ‌ های بهداشتی اغلب بسیار زیاد است و گاهی افراد نمی ‌ توانند آن را پرداخت کنند و همین عاملی برای سفر به کشورهایی می ‌ شود که خدمات بهداشتی ارزان اما با کیفیت ارائه می ‌ دهند.

اهمیت سیستم بهداشتی کارآمد

غیر از مواجهه کشورها با بیماری ‌ های خاص، مناسب می ‌ رسد تا رویکرد جهان نسبت به خدمات درمانی نیز بررسی شود. به طور کلی، مراقبت ‌ های بهداشتی با کیفیت، یک ضرورت محسوب می ‌ شوند. شهروندان با داشتن سیستم بهداشتی و درمانی توسعه یافته، قادر به پیشگیری و درمان بیماری ‌ ها و آسیب ‌ های جسمی می ‌ باشند. بدون داشتن یک سیستم بهداشتی خوب، افراد معالجه و درمان مناسبی نخواهند داشت که همین امر در کاهش کیفیت زندگی تاثیر بسزایی دارد.کشورهای سوئیس، هلند، نروژ، دانمارک، بلژیک، فنلاند، لوکزامبورگ و سوئد، دارای بهترین سیستم ‌ های بهداشت و درمان در اروپا هستند. این رتبه ‌ بندی بر اساس معیارهایی انجام شده که برخی از آنها در ذیل آمده است: معیارهایی مانند حقوق بیمار، زمان انتظار برای معالجه و خدمات ارائه شده و مراقبت از بیمار از مهم ‌ ترین عوامل برای انتخاب این کشورها به عنوان برترین ‌ ها هستند. کشورهایی که سیستم بهداشتی ضعیف دارند، سلامت عمومی جامعه در آنها پایین است و طول عمر کوتاه ‌ تری نسبت به کشورهای توسعه یافته با سیستم بهداشتی خوب دارند. به گزارش ایسنا بر اساس نظرسنجی انجام شده، امریکایی ‌ ها اظهار می ‌ کنند که هزینه مراقبت ‌ های بهداشتی، از مهم ‌ ترین مشکلاتی است که خانواده ‌ ها با آن روبه ‌ رو هستند. در این نظرسنجی، افراد اظهار کردند که هزینه ‌ مراقبت ‌ های بهداشتی از هزینه کالج و یا هزینه مسکن هم مهم ‌ تر است.

کیفیت حمایت دولت ها در بخش درمان

در گزارش سالانه بلومبرگ آمده است که کشورهای آسیایی به عنوان کارآمدترین سیستم ‌ های مراقبت ‌ های بهداشتی در سال ۲۰۱۸ شناخته شده ‌ اند. در میان کشورهای آسیایی، تایوان در جایگاه نخست و بعد از آن کره جنوبی، ژاپن و تایلند در جایگاه ‌ های بعدی قرار دارند. با توجه به نتایج گزارشی که در مجله CEOWORLD آمده است نیوزلند و ژاپن بودجه ۲۲ و ۲۳ درصدی را به مراقبت ‌ های بهداشتی اختصاص داده ‌ اند. این بودجه در هند ۳ درصد است. سنگاپور، ژاپن و هنگ ‌ کنگ به لحاظ نتایج درمان مانند امید به زندگی، میزان مرگ و میر و دسترسی به خدمات پزشکی با کیفیت، همواره رتبه ‌ های خوبی داشته ‌ اند.

استرالیا و نیوزیلند

سیستم درمانی استرالیا یکی از بهترین ‌ ها در جهان است. ارائه خدمات درمانی ایمن و مقرون به صرفه برای بیماران از آن جمله است. بیمه بهداشتی استاندارد، مراقبت درمانی رایگان را در بیمارستان ‌ های دولتی، داروهای دارای یارانه دولتی و بازپرداخت (محدود) برای کمک پزشکی خصوص ارائه می ‌ کند. این بیمه شامل هزینه ‌ های دندانپزشکی، اقلام مراقبت پزشکی شامل عینک، لنز طبی و غیره و مراقبت ‌ های خاص (مثل فیزیوتراپی) نمی ‌ شود. این خدمات آخر را می ‌ توان با بیمه اضافی تحت پوشش قرار داد.

در نیوزیلند یارانه خدمات پزشکی برای افرادی که مشکل مالی دارند، ارائه می ‌ شود. علاوه بر این کودکان با سن کمتر از ۱۳ سال می ‌ توانند از مراقبت ‌ های اولیه رایگان بهره ‌ مند شوند.

آلمان

بیمه ‌ های اجباری در دولت آلمان (به صورت بیمه ‌ های دولتی یا بیمه از سوی کارفرما) عبارتند از: بیمه بازنشستگی، بیمه بیکاری، بیمه حوادث هنگام کار و بیمه مراقبت بلندمدت است که آنها را ۵ ستون نظام تامین اجتماعی می ‌ نامند. از بیمه ‌ های اختیاری می ‌ توان به بیمه بازنشستگی تکمیلی، بیمه درمانی خصوصی، بیمه لوازم خانه، بیمه تعهد شخص ثالث، بیمه مسافرت، بیمه خرابی اتومبیل و بیمه عمر اشاره کرد.

امریکا

طبق آخرین گزارش به ‌ دست آمده، سرانه هزینه ‌ های سلامت در امریکا سالانه حدود ۹ هزار و ۴۵۱ دلار برآورد شده است. با این توضیح که امریکا بیشترین سرانه هزینه ‌ های درمان را در بین کشورها دارد، باز هم همچنان به دلیل پیر شدن جمعیت و تورم، در مقایسه با بسیاری از کشورها، کیفیت ارائه خدمات بهداشتی و درمانی مطلوب نیست. به گزارش اقتصادآنلاین، به دلیل جمعیت بالا در این کشور، مردم حدود نیمی از هزینه ‌ های درمان را خودشان می ‌ پردازند. از آنجا که بیمه دولتی در امریکا نمی ‌ تواند تمام انتظارات شهروندان را برطرف کند، درصد زیادی از مردم تحت ‌ پوشش بیمه ‌ های خصوصی هستند. در سال ‌ های اخیر طرح بیمه ‌ سلامت «اوباماکر»، شهروندان بالای ۶۵ سال و افراد مبتلا به بیماری ‌ های خاص را تحت پوشش قرار داده و بیش از ۹۰ درصد از هزینه ‌ های درمانی را پرداخت می ‌ کرد.

کانادا

کانادا دارای طرح بیمه وابسته به دولت ( Medicare ) است که مراقبت ‌ های بهداشتی اولیه را به شهروندان، ساکنان دائم و پناهندگان کانادا به صورت رایگان عرضه می ‌ کند. اما در برخی ایالت ‌ ها این خدمات رایگان است. درصورتیکه در سایر ایالت ‌ ها باید قسمتی از هزینه ‌ ها را پرداخت کرد. باوجود طرح بیمه پزشکی رایگان یا ارزان، تعدادی از مردم برای مراقبت ‌ های بهداشتی سریع ‌ تر و تخصصی ‌ تر، بیمه ‌ های درمانی خصوصی نیز دارند که حق بیمه آن ‌ را خود می ‌ پردازند و یا توسط کارفرما به عنوان جزئی از مزایای شغلی پرداخته می ‌ شود.

فرانسه

در فرانسه نیز خدمات بهداشتی برای تمام افراد، قابل دسترس و مقرون به صرفه است. تمام داروها یارانه دریافت می ‌ کنند و از این نظر نرخ مناسبی برای تمامی اقشار دارند. این کشور جزو ارزان ‌ ترین کشورها در حوزه درمان در جهان محسوب شده و برای بیمارانی که سرطان یا ام ‌ اس دارند، تمامی خدمات درمانی و پزشکی به ‌ صورت رایگان ارائه می ‌ شود. پایین ‌ بودن هزینه بیمه خدمات درمانی و کیفیت عالی مراقبت باعث شده که فرانسه همواره در رده کشورهای با خدمات بهداشتی و درمانی عالی قرار گیرد. به دلیل این کیفیت بالای درمان، بر اساس اطلاعات سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۱۸ ، سن امید به زندگی در فرانسه برای زنان ۸۵ . ۷ و برای مردان ۸۰ . ۱ است و رتبه پنجم در جهان را برای امید به زندگی دارد.

سوئیس

سوئیس نیز یکی از بهترین سیستم ‌ های بهداشتی و درمانی در جهان را دارست، اما سوال این است که چرا این کشور بهترین نظام ارائه خدمات بهداشتی درمانی را دارد؟ این کشور در بخش ‌ های مختلف درمانی، خدمات مختلفی را به مردم خود ارائه می ‌ دهد. به عنوان مثال، خدمات برای زایمان در سوئیس، در رتبه عالی بوده که شامل مراقبت ‌ های قبل از زایمان، ارائه هزینه ‌ های مرتبط با زایمان، یک هفته اقامت در بیمارستان بعد از زایمان و آموزش مراقبت از کودک و همچنین ارائه خدمات مامایی برای بعد از ترخیص از زایمان در صورت واجد شرایط بودن است. همچنین، دولت برای افراد کم ‌ درآمد، کمک ‌ های مالی برای درمان و یا رفع مشکلات مختلف ارائه می ‌ کند. برخلاف اغلب کشورهای اروپایی، بیمه در سوییس توسط تامین اجتماعی پرداخت نشده و توسط مقامات بهداشتی محلی در هر کانتون (بخش) نظارت می ‌ شود. بیمه درمانی دولت سوئیس ۸۰ تا ۹۰ درصد هزینه ‌ های پزشکی را به استثنای ۳۰۰ فرانک اول هزینه ‌ های درمانی سالانه و هزینه ‌ های روزانه برای اقامت در بیمارستان شامل می ‌ شود. پوشش بیمه ‌ ای حداکثری در بین تمام افراد یکسان بوده و شامل بخش ‌ های مختلفی مانند تصادفات، غربالگری سرطان، مراقبت از دندان، معاینات عمومی و معالجه درمانی، ویزیت ‌ های بیمارستان، نسخه ‌ های درمانی سایر موارد اینچنینی است.

سخن پایانی

براساس گزارش بلومبرگ، به طور متوسط هر ساله ۳ . ۵ میلیون نفر در اتحادیه اروپا به سرطان مبتلا می ‌ شوند و ۱ . ۳ میلیون نفر بر اثر آن می ‌ میرند. هدف طرح مبارزه با سرطان اروپا کاهش بار سرطان برای بیماران، خانواده ‌ ها و سیستم ‌ های بهداشتی است. این نابرابری ‌ های مرتبط با سرطان بین و درون کشورهای عضو را با اقداماتی برای حمایت، هماهنگی و تکمیل تلاش ‌ های کشورهای عضو بررسی خواهد کرد.ایران نیز به عنوان کشوری که با بیماری سرطان به طور مستقیم درگیر است، متاسفانه خدمات درمانی و حمایت ‌ های مالی مناسبی را به بیماران ارائه نمی ‌ دهد. سیستم ‌ های بیمه ‌ ای در ایران برای مقابله با بیماری ‌ های خاص نارکارآمد بوده و سنگ بزرگ مالی، پیش ‌ روی درمان بیماران قرار دارد. در ایران درمان نیز طبقاتیست و قشر مرفه، همواره از کیفیت خدمات درمانی بهتری نسبت به سایرین برخوردارند. این تفاوت، به طور چشمگیری قابل ملاحظه بوده و از آن باید به عنوان مهم ‌ ترین ضعف سیستم حمایتی و درمانی در ایران نام برد.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین