-
نویسنده<!-- -->:<!-- --> <!-- -->مریم غدیرپور در پی رونق بازار سرمایه رخ داد

کوچ دلاربازان به بورس

در هفته‌ای که رو به پایان است با سختگیری‌های بانک مرکزی اسکناس دلار از سهمیه قابل‌وصول افراد حقیقی حذف شد و جای خود را به ‌حساب سپرده ارزی در بانک‌ها داد.

کوچ دلاربازان به بورس

براساس تصمیم بازارساز متقاضیان دریافت سهمیه ۲۰۰۰ یورویی یا معادل آن از سایر ارزها، مکلف به افتتاح حساب ارزی در یکی از بانک ‌ های معرفی ‌ شده از سوی بانک مرکزی هستند و سپس درخواست سهمیه در سامانه مبادله ارز و طلا ثبت خواهد شد. این تصمیم بانک مرکزی دسترسی به اسکناس دلار را سخت کرد و باعث کاهش حضور متقاضیان غیرواقعی در بازار شد؛ بر این اساس در هفته ‌ ای که رو به پایان است ارزش شاخص دلار، هم در بازار مبادله و هم در بازار آزاد روزهای آرامی را سپری کرد، اما در مقابل بازار سرمایه روزهای پرهیجانی را پشت سر گذاشت و شاخص ‌ ها عمدتا صعودی بودند. به ‌ گفته کارشناسان این روند صعودی شاخص ‌ ها تا حدی معامله ‌ گران را نسبت به آینده خوشبین کرده است. در بازار طلا نیز بیشتر نوسان ‌ نرخ، حول محور ربع ‌ سکه چرخید، زیرا به ‌ باور معامله ‌ گران با عرضه ربع ‌ سکه در بازار مبادله ارز و طلا، حباب این سکه پرمتقاضی تا حدودی در بازار آزاد تخلیه شد. صمت در این گزارش بازدهی بازار ارز و طلا و همچنین بازار سرمایه در هفته ‌ ای که رو به پایان است را از نگاه کارشناسان بررسی کرده است.

تقاضا برای خرید دلار کاهش یافت

شاهین شایان ‌ آرانی، تحلیلگر بازارهای مالی درباره چشم ‌ انداز بازار ارز و سکه و بورس در هفته پیش رو به صمت گفت: یکی از دلایل اصلی نوسان محدود نرخ دلار در هفته ‌ جاری، رونق معاملات بورس تهران بود. با ساماندهی فروش ارز توسط بانک ‌ ها، تقاضا برای خرید دلار روند کاهشی گرفت. همچنین طبق اعلام سایت ‌ های رسمی، دلار در معاملات نقدی هفته جاری در محدوده نرخ ۵۰ هزار تومان به فروش رسید؛ بنابراین اگر در هفته کاری پیش رو دلار دوباره نرخ ‌ شکنی نکند و در بازه قیمتی هفته قبل معامله شود، ممکن است شاهد خروج برخی از بازیگران ارزی از بازار دلار باشیم، زیرا با سبزپوش ماندن بازار بورس انگیزه برای هجوم سرمایه ‌ ها از بازار ارز به سمت بورس افزایش می ‌ یابد.

وی در ادامه افزود: یکی از دلایل اصلی نوسان محدود نرخ دلار، رونق معاملات بورس است. در این راستا رشد شاخص ‌ ها در تالار شیشه ‌ ای موجب کوچ بازیگران ارزی به بازار سهام می ‌ شود. طبق خبرهای منتشرشده ‌ در هفته جاری بورس تهران رکود دوساله را از بین برد و وارد فاز جدید معاملاتی شد. چنانچه در بازه موردبحث خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار سهام برای یک هفته مثبت ماند.

دلار در انتظار اردیبهشت

این تحلیلگر بازارهای مالی با اشاره به عدم انتشار اخبار جدید در زمینه مناسبات خارجی کشور اظهار کرد: در کنار افت حجم معاملات، شرایط بازار در ایام ماه مبارک رمضان نیز به کریدور ‌ سازی دلار کمک کرده است؛ بنابراین این احتمال وجود دارد با اتمام تعطیلات عید فطر و بازگشت بازار به روال عادی سال، در هفته ‌ های ابتدایی اردیبهشت ‌ با خروج دلار از کریدور قیمتی جدید مواجه شویم.

ابهام در تاثیر بازار مبادله ارز و طلا بر بازار

شایان ‌ آرانی با تاکید بر اینکه مرکز مبادله ارز و سکه هنوز تاثیر خود را در بازارسازی نشان نداده، گفت: در هفته ‌ ای که رو به پایان است ارزش روبل روسیه سقوط چشمگیری داشت؛ این در حالی است که در یک سال اخیر روبل روسیه به ‌ عنوان الگوی موفق حفظ ارزش در برابر تحریم ‌ ها معرفی می ‌ شد و حتی پیشنهادهایی درباره بهره ‌ برداری از الگوی روسی، مطرح ‌ شد؛ تا آنجا که گفته ‌ شده مرکز مبادله ارز و طلا، با اجرای مدل روسی در ایران فعالیت می ‌ کند. بر این اساس احتمال موفقیت یا شکست این بازار و تاثیرگذاری یا عدم تاثیری ‌ گذاری آن بر بازار ارز و طلا همچنان مبهم است.

دورنمای روشن بورس

وی با مقایسه سرمایه ‌ گذاری در بازار بورس و ارز گفت: بازار سرمایه ایران ۴ صنعت را در بر می ‌ گیرد که محصولات این صنایع شامل فرآورده ‌ های نفتی، کانی ‌ های فلزی، فلزات اساسی و محصولات شیمیایی می ‌ شوند. از ویژگی ‌ های این صنایع، می ‌ توان به قیمت ‌ گذاری آنها براساس عرضه و تقاضای جهانی و تولیدات صادرات ‌ محور آنها اشاره کرد. از آنجایی که این صنایع ماهیت صادراتی دارند، افزایش نرخ ارز، مزیت صادراتی آنها را بالا می ‌ برد و به ‌ دنبال ثبات قیمت ‌ های جهانی، سودآوری این شرکت ‌ ها نیز بیشتر می ‌ شود؛ بنابراین ارزش سهام این شرکت ‌ ها در بازار بورس افزایش می ‌ یابد.

این تحلیلگر بازارهای مالی در پاسخ به این پرسش که آینده بلندمدت بورس را چگونه ارزیابی می ‌ کنید، گفت: باتوجه به جو منفی مذاکرات سیاسی در پایان سال گذشته، اخبار منفی همچنان بر سر اقتصاد کشور سایه انداخته و همین مسئله منجر به ادامه رشد یا تثبیت نرخ دلار در محدوده فعلی خواهد شد. این روند در طولانی ‌ مدت برای بازار خوب نیست، اما اگر با آغاز اردیبهشت جو اخبار سیاسی مثبت شود، بازار سرمایه، چشم ‌ انداز روشنی به ‌ ویژه در بخش پالایشی ‌ ها خواهد داشت.

بازار پرابهام مبادله

شایان ‌ آرانی درباره تاثیر راه ‌ اندازی سامانه مبادله ارز و طلا بر معاملات بورس گفت: هر روز سامانه ‌ ای ارزی رونمایی می ‌ شود و در سامانه جدید هم ابهامات زیادی وجود دارد. از طرف دیگر مسئولان نرخ ارز بازار آزاد را تکذیب می ‌ کنند و این مسائل به سردرگمی سرمایه ‌ گذاران در اقتصاد می ‌ انجامد، زیرا نظام چندنرخی علاوه بر اینکه پیش ‌ بینی ‌ پذیری را در اقتصاد کاهش داده، به نفع رانت ‌ خواران شده و از طرف دیگر باعث شده بازار سرمایه تحت تاثیر خبرها واکنش نشان دهد؛ درحالی ‌ که در شرایط عادی بازار سرمایه باید از یک ثبات نسبی برخوردار باشد.

این تحلیلگر بازارهای مالی با تاکید بر کاهش ارزش پول ملی خاطرنشان کرد: مابه ‌ التفاوت نرخ ارز نیمایی و ارز آزاد روزی از بین خواهد رفت و این مسئله در نرخ سهام شرکت ‌ های بورسی هم تاثیر خواهد گذاشت؛ بنابراین نمی ‌ توان پیش ‌ بینی کرد بازار سرمایه چه زمانی ما به التفاوت نرخ ارز را در بازار سهام جبران خواهد شد، اما می ‌ توان ادعا کرد بازار در مقطع کنونی ارزنده است. در واقع اگر نرخ دلار مبنای معاملات در نظر گرفته شود همه شرکت ‌ ها جای رشد دارند، اما گروه ‌ هایی که کمتر مشمول قیمت ‌ گذاری دستوری هستند، ریسک کمتری را متحمل خواهند شد و در مقابل گروه ‌ هایی که دولت روی آنها کنترل بیشتری دارد، به ‌ طورقطع ریسک بیشتری خواهند داشت.

قیمت جهانی طلا افزایش یافت

نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا و جواهر کشور درباره چشم ‌ انداز بازار ارز و سکه در هفته پیش رو به صمت گفت: در هفته ‌ ای که رو به پایان است، نرخ اونس جهانی در مجموع ۳۶ دلار افزایش یافت، این در حالی ‌ است که در بازارهای داخلی نیز نرخ ارز نوسان افزایشی هرچند اندک داشته که در نهایت منجر به ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تومان افزایش نرخ در بازار سکه و طلای داخلی شد؛ اما به ‌ طور طبیعی بیشترین تاثیر را رشد نرخ طلا در بازارهای جهانی داشته است.

بذرافشان با تاکید با اینکه در فروردین ‌ ، نرخ طلا در بازار داخل تقریبا ثبات داشته، تصریح کرد: مردم معمولا نگران نوسان نرخ هستند و از خرید و فروش طلا و سکه امتناع می ‌ کنند، اما از آنجایی که بخش مهمی از این افزایش ‌ ها در بازار داخل تحت تاثیر نوسان قیمت ‌ ها در بازار جهانی است، در یک ماه اخیر قیمت ‌‍‌ ها در بازار داخل ثبات نسبی خود را حفظ کرده است؛ بنابراین بعید به ‌ نظر می ‌ رسد کاهش یا افزایش نرخ قابل ‌ توجهی را در بازار طلا و مصنوعات طلا شاهد باشیم.

ربع سکه پرطرفدار

رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران در تشریح وضعیت بازار طلا داخلی در هفته ‌ جاری، توضیح داد: باوجود افزایش نرخ اونس جهانی و نوسان افزایشی نرخ ارز در بازار داخل قیمت ‌ ها در هفته ‌ ای که رو به پایان است، تغییرات چندانی نداشت. همچنین در هفته جاری تقاضا برای خرید ربع سکه از سایر قطعات سکه بیشتر بود؛ بنابراین نرخ این سکه در بازار افزایشی بود، اما نرخ سکه ‌ های گرمی نیز بدون تغییر باقی ماند. بذرافشان علت کاهش نرخ برخی قطعات و افزایش برخی دیگر قطعات سکه را عامل تقاضا در بازار عنوان کرد و گفت: در هفته ‌ ای که رو به پایان است تقاضا برای ربع ‌ سکه در بازار کمی بیشتر و این باعث افزایش نرخ شد.

از قیمت ها چه خبر؟

وی درباره تغییرات نرخ سکه و طلا در بازار هفته جاری و آخرین قیمت ‌ ها در این بازار، اظهار کرد: هر قطعه سکه تمام طرح جدید با ۱۵۰ هزار تومان افزایش نرخ در آخرین معاملات روز سه ‌ شنبه، ۳۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان نرخ داشت، اما قیمت هر قطعه سکه تمام طرح قدیم با ۲۰۰ هزار تومان کاهش به ۲۸ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسید. قیمت نیم ‌ سکه نیز در پایان این روز نسبت به ابتدای هفته کاهش را تجربه کرده و با ۱۵۰ هزار تومان افت بها به ۱۸ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسید. ربع سکه اما به ‌ سبب اندکی افزایش تقاضای ایجادشده برای آن در آخرین معاملات با نرخ ۱۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان معامله شد که نسبت به ابتدای هفته ۱۵۰ هزار تومان افزایش را نشان می ‌ دهد. نرخ سکه ‌ های یک گرمی در بازار این هفته بدون تغییر باقی ‌ مانده و ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان تعیین نرخ شده است.

وی در ادامه افزود: قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز با حدود ۵۵۰۰ تومان افزایش به ۲ میلیون و ۵۷۵ هزار تومان به ازای هر گرم رسید. همان ‌ طور که اشاره شد اونس جهانی نیز با صعود ۳۶ دلاری، به ۲۰۴۲ دلار رسیده است که طبیعتا بیشترین تاثیر را در افزایش نرخ طلا در داخل داشته است.

بذرافشان درباره آخرین وضعیت حباب سکه نیز اعلام کرد: حباب سکه در طول هفته از ۶ میلیون و ۶۰۰ تا ۵ میلیون و ۷۰۰ به ‌ طور میانگین کاهش ‌ یافته بود و در پایان هفته در محدوده ۶ میلیون و ۲۷۵ هزار تومان قرار گرفت.

رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران درباره نوسانات نرخ ارز شاخص در فروردین گفت: در تعطیلات نوروز نرخ هر دلار امریکا تحت تاثیر جو روانی و در تعطیلی بازارها تا ۵۷ هزار تومان نیز افزایش داشت، اما پس از تعطیلات نوروز و تدابیر جدید بازارساز در زمینه نحوه ارائه ارز شاخص به متقاضیان، نرخ دلار در بازار شکست و به کانال ۵۰ هزار تومان بازگشت. اکنون هر دلار در مرکز مبادله ارز و طلا به قیمت ۴۰ هزار و ۲۰۰ تومان فروخته می ‌ شود.

سخن پایانی

یک ماه از سال ۱۴۰۲ سپری ‌ شده و خلاف تصورها نرخ دلار در بازار آزاد و همچنین مرکز مبادله ارز و طلا ثابت مانده است. به ‌ اعتقاد کارشناسان اگر همین ثبات ادامه ‌ دار باشد، بازار سوداگری ارز دیگر به ‌ صرفه نخواهد بود؛ بنابراین این احتمال وجود دارد که معامله ‌ گران سرمایه ‌ های ‌ شان را به بازاری امن با چشم ‌ اندازی مثبت منتقل کنند. بسیاری معتقدند این روزها بازار بورس بهترین مکان برای انتقال سرمایه ‌ ها است.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین