-

ترکیه به مسافران ایرانی یارانه می‌دهد؟

با وجود نزدیک شدن به روزهای پایانی تابستان، بلیت پروازهای ترکیه هنوز به کمتر از ۱۰ میلیون تومان نرسیده است.

آژانس ‌ داران ایرانی می ‌ گویند بازار سفر ایرانی ‌ ها به ترکیه همچنان داغ است. هزینه سفر ترکیه بارها با سفر به مقاصد زیارتی مقایسه و حتی اظهارنظرهایی درباره اختصاص یارانه از سوی ترکیه به پروازهای مسیر ایران، مطرح شده است.

پروازهایی که یارانه می گیرند

چندی پیش، یک مقام دولتی گفته بود ترکیه به پروازهای ایران یارانه می ‌ دهد، برای همین نرخ سفر به این کشور در قیاس با عراق پایین ‌ تر است. سیدصادق حسینی، رئیس سازمان حج و زیارت که ارزان ‌ سازی سفر عتبات در دستور کاری وی قرار دارد، بارها نسبت به هزینه بلیت پروازهای عراق معترض شده و در اظهارنظری به مقایسه آن با پروازهای ترکیه پرداخته و گفته بود: «درباره این انتقاد از وزیر راه و رئیس سازمان هواپیمایی سؤال کردم و پاسخ آنها این بود که دولت ترکیه به پروازهایی که در مسیر ایران است، به ‌ صورت مشخص، یارانه فوق ‌ العاده ‌ ای می ‌ پردازد. اگر هزینه پرواز به ترکیه ۱۰ میلیون تومان است، ۴ میلیون از مسافر دریافت می ‌ شود و ۶ میلیون دیگر را دولت ترکیه پرداخت می ‌ کند، زیرا معتقد است این هزینه از محل خرید گردشگر ‌ ها، جبران می ‌ شود؛ بنابراین نرخ پروازهای ترکیه پایین ‌ تر از سایر کشورهاست.» به ‌ گزارش ایسنا، رصد تورهای ترکیه در آژانس ‌ های مسافرتی، نشان می ‌ دهد در شهریور ۱۴۰۱ ، با وجود افزایش نرخ بلیت یک ‌ طرفه هواپیما در مسیر تهران-استانبول که از مرز ۱۰ میلیون تومان عبور کرده و نرخ تورهای گردشگری این کشور را نیز تحت ‌ تاثیر قرار داده، سفر به این کشور همچنان با استقبال روبه ‌ رو بوده است. مدیر داخلی یکی از آژانس ‌ های گردشگری در تهران به ایسنا گفت: نرخ پرواز و تور ترکیه در ماه پایانی تابستان با افزایش قابل ‌ توجهی مواجه شد، اما همچنان مردم از آن استقبال کردند. حتی با نزدیک شدن به پایان تابستان، بازار سفر به ترکیه همچنان داغ است. سوای همه بحث ‌ ها و انگیزه ‌ هایی که برای سفر به خارج از کشور وجود دارد، هزینه سفرهای داخلی را نباید در این انتخاب بی ‌ تاثیر دانست؛ وقتی هزینه یک سفر داخلی تقریبا برابر با سفر خارجی می ‌ شود، در حالی ‌ که کیفیت سفر خارجی بالاتر است، طبیعتا انتخاب مردم سفر خارجی خواهد بود.

مسئله تقاضاست، نه یارانه

صمتحرمت ‌ الله رفیعی، رئیس هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران نیز اختصاص یارانه از سوی ترکیه به پروازهای مسیر ایران را رد کرد و به ایسنا گفت: در پروازها و سفر ترکیه آن هم در مسیر ایران، اصلا موضوع اختصاص یارانه از سوی دولت ترکیه مطرح نیست، بلکه مسئله تقاضاست که قیمت ‌ ها را رقابتی کرده است.

او اظهار کرد: آژانس ‌ هایی که پرواز ترکیه را چارتر کرده ‌ اند، در دو ماه تابستان زیان دیده ‌ اند، هرچند تعداد مسافران این مسیر قابل ‌ توجه بوده، اما با توجه به تعداد زیاد پروازها، شرکت ‌ های هواپیمایی که در این مسیر کار می ‌ کنند، ناچار نرخ را به ‌ گونه ‌ ای تعیین می ‌ کنند که به تقاضا جواب دهد و بیشتر، قیمت ‌ ها رقابتی تعیین می ‌ شود. این ‌ طور نیست که یارانه ‌ ای روی پرواز داده شود و نرخ آن پایین آمده باشد، رقیب در این مسیر زیاد بوده و قیمت ‌ ها رقابتی است.

رفیعی در عین حال این نکته را یادآور می ‌ شود که البته دولت ترکیه با توجه به اهمیتی که برای صنعت گردشگری قائل است، تسهیلاتی برای فعالان گردشگری این کشور، از جمله هتل ‌ ها قائل شده تا نرخ تمام ‌ شده برخی خدمات سفر در این کشور کاهش پیدا کند که این تسهیلات به همه گردشگران تعلق می ‌ گیرد، نه فقط ایرانی ‌ ها. رئیس هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران ادامه می ‌ دهد: یک عده این سوال را مطرح می ‌ کنند که چرا نرخ بلیت پرواز ۷ ساعته آنتالیا در ترکیه حدود ۷ ، ۸ میلیون تومان است، اما پرواز ۲ ساعته عراق، ۶ میلیون تومان.

شاهد بودید که حتی برای اربعین وزیر راه محکم ایستاد و نرخ پرواز عراق را ۶ میلیون تومان اعلام کرد. مسئله این است که فرودگاه نجف در قیاس با فرودگاه ‌ های ترکیه، گران ‌ تر است و بلیت پرواز این مسیر هم طبیعتا نرخ بالاتری دارد. وی در ادامه اظهار کرد: اینکه برخی مسئولان همچون رئیس سازمان حج و زیارت گفته ‌ اند به پروازهای ترکیه یارانه می ‌ دهند که ارزان ‌ تر از عراق تمام شود، صحت ندارد. موضوع این است که دولت ترکیه به هتل، هواپیما و آژانس مسافرتی تسهیلات می ‌ دهد، مالیات را حذف می ‌ کند، عوارض نمی ‌ گیرد و اقدامات حمایتی مشابه انجام می ‌ دهد، طبیعتا قیمت ‌ ها ارزان ‌ تر می ‌ شود، اما فرودگاه نجف به بهانه خصوصی بودن، نرخ اضافی از مسافر می ‌ گیرد.

از سوی دیگر هم، تعداد شرکت ‌ های هواپیمایی و پروازهای چارتر شده در مسیر عراق در قیاس با ترکیه زیاد نیست که نرخ را رقابتی کنند، وگرنه عراق مسافر زیادی دارد. رفیعی این نکته را هم یادآور شده که مسافران ترکیه از هر قشری هستند و مردمی که به این کشور می ‌ روند، فقط دنبال تفریح و خوشگذرانی نیستند. از سویی، وقتی هزینه سفر در ایران بالاست و نرخ سفر به یک جزیره با سفر به استانبول برابری می ‌ کند، طبیعی است مردم سفر به یک کشور خارجی را که خدمات باکیفیت ‌ تری به مسافر می ‌ دهد، انتخاب کنند.

سخن پایانی

براساس آمار وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه، ایران رتبه پنجم کشورهای پرسفر به ترکیه را به خود اختصاص داده است. پیش از ایران، گردشگران آلمانی، روسی، بریتانیایی و بلغاری ‌ ها هستند که بیشترین سفر را به ترکیه دارند. ترکیه به ‌ تازگی آمار داده که سفر گردشگران امریکایی به این کشور هم رکورد زده است. داده ‌ های سازمان آمار ترکیه نیز حاکی از این است که شهروندان روسیه، ایران و عراق به ترتیب بیشترین خریدار ملک در این کشور بوده ‌ اند. پایین آمدن ارزش لیر باعث شده ترکیه به مقصد محبوب ‌ تری برای مسافران خارجی تبدیل شود. از سویی، تمرکز اصلی برنامه اقتصادی اردوغان، افزایش تعاملات مالی با سایر کشورها برای مقابله با تورم و نرخ سود است، بر همین اساس، سودهای صنعت گردشگری برای اقتصاد ترکیه حیاتی به ‌ شمار می ‌ رود.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*