نرخ مصوب، تنها روی کاغذ
طی چند سال اخیر و به دنبال اجرایی کردن طرح هدفمندی یارانه ها، نرخ اقلام مختلف از جمله نان نیز دچار تغییر شد و بر اساس فرمول ارائه شده از سوی سازمانهای مسئول و متناسب با نرخ آرد، نان نیز با قیمتهای مختلفی به مشتری عرضه میشود.
عرضه نان با قیمتهای مختلف در استان کردستان به ویژه شهر سنندج در حالی ادامه دارد که مسئولان همواره از نظارت خبر میدهند اما در واقعیت فعلا خبری از این نظارت در میان نیست. عرضه نان با قیمتهای مختلف در استان کردستان همچنان ادامه دارد و هر خبازی بر اساس سلیقه خود نرخی برای نان تعیین کرده و آن را عرضه میکند و مسئولان هم همچنان وعده نظارت میدهند.در حالی که دو سال است به صورت رسمی قیمتی در تغییر نان در استان کردستان اعمال نشده است ولی درحالحاضر در سنندج نان سنگک با حداقل سه نرخ مختلف به مشتری عرضه میشود و حتی نرخ آن از تهران نیز گرانتر است.در جلسه اخیر شورای آرد و نان استان کردستان در حالی نرخ نان ویژه آزادپزها اعلام شد که طی دو سال اخیر نان سنگک با نرخ بیش از آنچه مسئولان استانی اعلام کردهاند، عرضه میشود و خبری در نظارت سازمانهای مسئول نیز در میاننیست.
قیمت نان سنگک در سنندج بیشتر از تهران است
در دو سال اخیر نرخ نان سنگک بدون هیچ گونه افزودنی در شهر سنندج با نرخ هر قرص نان ۱۲ هزار تومان عرضه میشد و این نرخ در نانواییهای مستقر در رستورانها حتی بیشتر هم میشد و در صورت افزودن کنجد این نرخ به بالای ۱۵ هزار تومان برای هر قرص نان میرسد.قیمت عرضه نان بربری نیز در سنندج داستان عجیبی دارد و این نرخ در خبازیهای مختلف نیز متفاوت بود در حالی که نرخ دولتی آن هزار ۵۰۰ تومان اعلام شده بود ولی این میزان به هیچ عنوان رعایت نشده و نرخ هر نان در خبازیهای دولتی به دو هزار ۵۰۰ تومان افزایش پیدا کرده و در صورت افزودن کنجد به آن این نرخ حتی به بالای پنج هزار تومان هم میرسید.قیمت هر نان بربری در خبازیهای آزادپز یا دارای نان یارانههای نوع ۳ نیز با نرخ بالاتری عرضه میشد، در حالی که در جلسه اخیر شورای آرد و نان نرخ این محصول تعیین شده بود که این نرخ طی سال گذشته و امسال بیش پنج هزار و ۵۰۰ تا هفت هزار تومان عرضه میشد.
قیمت نان یارانهای در کردستان افزایش مییابد
علی نوری معاون هماهنگی اقتصادی استاندار کردستان در جلسه اخیر مسئولان ادارات و سازمانهای دولتی با مسئولان اتحادیه خبازیهای استان، اظهار کرد: بر نظارت بهتر بر بازار عرضه نان در استان کردستان تاکید کرد.وی با اشاره به اینکه معدود استانهایی امسال نرخ نان را افزایش دادهاند، بیان کرد: نان یارانهای نوع سوم نیاز به ساماندهی داشت که این مهم در دستور کار قرار گرفت ولی این بیانگر بیتوجهی به نام یارانهای نوع یک و ۲ نیست.معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان یکی از مباحث مهم را وجود کیفیت در نان خواند و یادآور شد: در سنندج مردم از کیفیت نان رضایتی ندارند لذا باید خبازان به این مسئله اهمیت دهند.نوری با بیان اینکه نگاه منطقی در همه مسائل باید داشته باشیم و نمیتوان متفاوت با بازار عمل کرد، اعلام کرد: امسال نرخ نانهای یارانهای درجه یک و ۲ هم افزایش مییابد ولی هنوز زمان آن مشخص نشده است.
در ادامه این نشست و بعد از گزارش دستگاهها و سازمانهای مسئول نرخ هر قرص نان لواش ماشینی با ۱۶۰ گرم چانه ۲۴ هزار ریال، بربری با ۴۵۰ گرم بدون کنجد ۷۹ هزار ریال، سنگک با ۴۵0 گرم وزن به نرخ ۹۷ هزار و ۵۰۰ ریال و هر قرص تافتون سنتی هم به نرخ ۴۸ هزار ریال از این به بعد باید عرضه شود.
تامین آرد خبازیهای آزادپز از راه قاچاق
در حالی مسئولان از تثبیت قیمتها در بازار نان استان کردستان خبر میدهند که مقایسه عرضه نان در سنندج مرکز استان در مقایسه با شهر تهران به عنوان مرکز کشور خیلی گرانتر است و در حالی که در سنندج سنگک بدون هیچ گونه افزودنی با نرخ هشت هزار تومان عرضه میشود این نرخ در سنندج ۱۲ هزار تومان است.
نماینده شرکت بازرگانی دولتی کردستان در پاسخ به سوال خبرنگار بازار در خصوص نرخ آرد عرضه شده برای خبازیهای آزادپز در این استان، اظهار کرد: آردی که در اختیار خبازیهای آزادپر قرار میگیرد نرخ برای هر کیلوگرم آن ۱۲۰ هزار ریال است و بنابراین دولت برای این نوع آرد هم یارانه پرداخت میکند و مسئله به نام آرد آزاد معنی ندارد.
جمال صالحی با بیان اینکه میزان مصرف خبازیهای آزادپز در استان کردستان از بازار غیررسمی تهیه میشود، یادآور شد: نانواییهای نوع سه تنها چهار هزار و ۲۰۰ کیلوگرم آرد از ما دریافت کردهاند و این نشان میدهد این خبازیها آرد مورد نیاز خود را به گونه دیگری تامین میکنند.