-
«النگدره» قربانی تصمیمات احساسی نشود

گرگان در وضع قرمز سرانه فضای سبز

همزمان با توسعه شهرنشینی، چالش‌ها و دغدغه‌های مدیران شهر برای ارائه خدمات مطلوب‌تر به شهروندان افزایش یافته که یکی از این دغدغه‌ها، مقوله تامین فضای سبز یا تفرجگاه‌های طبیعی است.

گرگان، مرکز استان به سبب واقع شدن در اقلیم مرطوب و پرباران از جمله شهرهای سرسبز کشور به شمار می‌رود که جمعیت آن بنا بر دلایل اقتصادی و اجتماعی به‌طور فزاینده‌ای در حال گسترش است اما طی سال‌های گذشته توجه چندانی به موضوع توسعه فضاهای سبز و پارک‌های این شهر نشده و سرانه فضای سبز شهری آن، کمتر از میانگین کشوری است.

استفاده از حاشیه رودخانه‌های عبوری از شهر گرگان و احداث پارک‌های محله‌ای و جیبی برای توسعه فضای سبز در دستور کار قرار دارد اما مساحت این محدوده بسیار ناچیز است.

شهرداری گرگان طی قراردادی با اداره کل منابع طبیعی گلستان، مدیریت دو پارک جنگلی «النگدره» و «ناهارخوران» را در اختیار گرفت و تاسیسات و زیرساخت‌هایی در آن ایجاد کرد تا با این عمل بخشی از کمبود سرانه فضای سبز شهری جبران شود.

در هفته‌های گذشته بنا بر برخی مسائل پیش‌آمده پس از برگزاری جشنواره پاییز هزار رنگ، روابط شهرداری و منابع طبیعی رو به تیرگی نهاد و شهرداری گرگان از ادامه مدیریت پارک‌های جنگلی ناهارخوران و النگدره انصراف داد، بدون آنکه به پیامدهای این تصمیم بیندیشد.

اقدام شهرداری غیراصولی بود

یک کارشناس جنگلداری در این باره گفت: ناهارخوران و النگدره قلب تپنده گرگان است و مهم‌ترین هسته فضای سبز شهر گرگان بوده و باید مدیران شهری برای حفظ آن تلاش وافر کنند.

به گزارش مهر، قاسم آذریان افزود: وجود رویشگاه‌های طبیعی در جنوب گرگان با وسعت تقریبی ۱۰۰ هکتار یک امتیاز بزرگ برای مدیران گرگان است تا با حداقل هزینه از این اماکن به‌عنوان بخشی از فضای سبز شهر بهره ببرند.

وی بیان کرد: سال‌ها است این پارک‌های جنگلی در اجاره شهرداری گرگان بوده که به ناگاه و در اقدامی غیراصولی و غافلگیرانه این فضا به منابع طبیعی برگشت داده شد بدون آنکه برای جایگزینی آن فکری کرده باشند.

آذریان گفت: مدیران شهری گرگان نباید دغدغه‌ها و چالش‌های بین‌دستگاهی با منابع طبیعی را به موضوع پارک‌های جنگلی شهر گره بزنند آنها می‌توانند از مسیر قانونی برای رفع دغدغه‌های خود استفاده کنند.

وی اضافه کرد: جنگلداری شهری مقوله‌ای فرادستگاهی است که برای تحقق موفقیت در آن باید تعامل بین مجموعه‌های مختلف افزایش یابد.

آذریان ادامه داد: واگذاری مدیریت پارک‌های جنگلی گرگان می‌تواند به زادآوری و احیای این رویشگاه‌های ارزشمند آسیب جدی وارد کند، انباشت زباله، شکستن نهال‌های کوچک، آسیب زدن به درختان و عدم رفع خطر از درختان موضوعی بوده که در دوره جابه‌جایی مدیریت این مناطق محتمل است.

اعضای شورای شهر در جریان نبودند

سخنگوی شورای اسلامی شهر گرگان هم در این ‌باره گفت: گرگان با داشتن النگدره و ناهارخوران از شرایط نرمال سرانه فضای سبز کشور هم عقب‌تر است.

حجت مقسم افزود: مردم علاقه‌مند هستند که این پارک‌های جنگلی در اختیار مدیریت شهری قرار داشته باشد و هنوز یک ماه از قرارداد قبلی باقی مانده و اتخاذ این تصمیم صرفا از سوی شهردار بوده و اعضای شورا در جریان نبودند. ‏وی بیان کرد: شهرداری گرگان در ماه گذشته لایحه ۳ میلیاردی برای بازسازی پیاده‌راه چوبی النگدره به شورا ارائه داد و طرح این تصمیم با مباحث قبلی شهرداری در تضاد است.

اقدام شهرداری صرفا برای چانه‌زنی با منابع طبیعی بوده تا بتواند امتیازات بیشتری در این قرارداد کسب کند.

مقسم معتقد است این کار فقط برای چانه‌زنی با منابع طبیعی اتفاق افتاده تا شهرداری بتواند امتیازات بیشتری از منابع طبیعی اخذ کند. وی تاکید کرد: برای حفاظت النگدره و ناهارخوران اصل بر تعامل بوده تا ضمن صیانت از طبیعت، فشاری اقتصادی هم به مدیریت شهری وارد نشود.

تعبیر شهرداری

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان نیز در این ‌باره گفت: برای رفاه حال شهروندان پارک جنگلی النگدره و ناهارخوران در ابتدا به صورت قراردادهای یک ساله تا دو ساله به شهرداری گرگان واگذار و در نهایت این واگذاری ۱۵ ساله شد.

عبدالرحیم لطفی با بیان اینکه اداره کل منابع طبیعی نهایت همکاری را در قالب قرارداد با شهرداری داشته است، افزود: اساس استفاده این پارک‌ها حفاظت از آنها است و همچنین برای مدیریت بهینه، طرحی تدوین شده که دخالت در این پارک‌ها را از حالت طبیعی خارج نکند.

لطفی درباره قطع درختان خطرساز در پارک گفت: با وجود سابقه تلخ و برای جلوگیری از تکرار این حوادث، بر حسب قانون باید درختان خطرساز ساماندهی شوند و اداره کل منابع طبیعی هم با توجه به مفاد قرارداد برای جلوگیری از تکرار هرگونه حادثه مشابه برای اجرای آن ضرب‌الاجل تعیین کرد که متاسفانه شهرداری آن را فشار بر این نهاد خطاب کرده است.

وی ادامه داد: در پاسخ بند ۹ این قرارداد هم تضمین خواسته شده که شهردار گرگان این موضوع را هم عدم همکاری با این مجموعه برشمرده است.

لطفی تصریح کرد: در قالب قوانین مربوط به امور قراردادها برای تضمین اجرای مفاد هرگونه قرارداد اشخاص حقیقی و حقوقی و همچنین دولتی این موارد دیده می‌شود که در قرارداد با شهرداری هم این موضوع مستثنا نیست.

وی گفت: برای بررسی هر‌چه بهتر نیاز به نشست و بررسی موضوعات است که متاسفانه با توجه به پیگیری‌ها این موضوع محقق نشده که به یکباره با نامه شهرداری در فضای مجازی نه در اتوماسیون اداری روبه‌رو می‌شویم نامه‌ای که در روز جمعه (۱۰ دی) تنظیم شده است.

لطفی عنوان کرد: با ارسال یک نامه اینکه شهرداری خود را از هرگونه اتفاق مبرا کند، امکان‌پذیر نیست و برای تحویل و تحول نهایی نیاز است سیر قانونی طی شود که در صورت عدم توان شهرداری در مدیریت این پارک‌ها برای حال شهروندان این اداره کل برنامه‌هایی برای واگذاری به اشخاص حقیقی یا حقوقی برنامه‌ریزی خواهد کرد.

شروط منابع طبیعی سختگیرانه است

شهردار گرگان نیز در پایان گفت: متاسفانه اداره کل منابع طبیعی شروط سختگیرانه و یکجانبه‌ای را برای نگهداری پارک جنگلی النگدره برای شهرداری گذاشته که ما قادر به قبول کردن آن نیستیم.

محمدرضا سبطی با بیان اینکه شروط اداره کل منابع طبیعی مغایر با حقوق شهروندان گرگانی است، افزود: به دلیل این شروط، شهرداری از مدیریت بهره‌وری پارک جنگلی النگدره انصراف داده و امیدواریم مدیریت این پارک به دستگاهی که واجد شرایط است، واگذار شود.

وی خاطرنشان کرد: از زمانی که مدیریت بهره‌وری پارک جنگلی النگدره به شهرداری واگذار شد این نهاد هزینه‌های هنگفتی را برای محافظت، زیرسازی و ارائه خدمات به شهروندان متقبل شده است.

سبطی گفت: احداث جاده سلامت، تاسیس سرویس‌های بهداشتی، پارک و نمازخانه و همچنین نظافت این پارک از اقدامات شهرداری بوده است.

وی با بیان اینکه پارک جنگلی النگدره خارج از محدوده شهری بوده و شهرداری مازاد بر وظیفه‌اش عمل کرده است، گفت: ما در این سال‌ها باوجود مشکلات مالی همواره تلاش کرده‌ایم تا خدماتی در حد مطلوب به شهروندان ارائه کنیم.

سخن پایانی

تاثیر فضاهای سبز و بوستان‌ها در ارتقای شرایط زیست‌محیطی به‌عنوان ریه‌های تنفسی شهرها و همچنین کاربری این فضاها در ایجاد نشاط روحی و روانی، شادابی اجتماعی و گذران اوقات فراغت فردی و اجتماعی بر کسی پوشیده نیست و مردم گرگان انتظار دارند اعضای شورای شهر و شهرداری گرگان، منافع شهروندان را مستمسکی برای تسویه‌حساب با سایر نهادها قرار ندهند.

گرگان به اندازه کافی گرفتار کمبود و کاستی‌های مختلف است؛ بنابراین باید تصمیم‌گیری درباره النگدره و ناهارخوران در فضای غیراحساسی بوده و مصلحت شهر را هم در نظر گرفت.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین