جمعه 28 اردیبهشت 1403 - 17 May 2024
کد خبر: 93302
تاریخ انتشار: 1402/06/14 04:37
نتایج طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی در استان پایلوت نشان داد

معدن، پیشران توسعه اقتصادی خراسان جنوبی

طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی در راستای بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی به عنوان یکی از مولفه‌های مهم اقتصادی، اشتغالزایی و توسعه‌ای، سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور در قالب توافقنامه‌ای سه‌جانبه در بخش معدن از سال ۱۴۰۰ آغاز و نتایج اولیه آن به مناسبت هفته دولت در حوزه خراسان جنوبی اعلام شد.
معدن، پیشران توسعه اقتصادی خراسان جنوبی

معرفی ۱۷ محدوده طلا، ۶۰ محدوده مس، ۲۵ محدوده نیکل، ۹ محدوده منیزیت و ۶ محدوده سرب و روی از نتایج و دستاوردهای طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی در خراسان‌جنوبی است.

مزایای طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی

طرح تحول در بخش زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی در راستای برنامه آمایش وزارت صنعت، معدن و تجارت از سال ۱۴۰۰ مطرح و با توجه به ظرفیت‌های موجود در بخش معدن خراسان‌جنوبی، در این استان به عنوان استان پایلوت اجرایی شد.

توسعه مناطق کم‌برخوردار و ایجاد اشتغال مولد با نگرش ویژه بر نیروی بومی متخصص، تولید اطلاعات زیرساختی متناسب با آمایش سرزمین و تکمیل اطلاعات عمقی و کشف ذخایر جدید از طریق برداشت‌های ژئوفیزیک هوایی در دستور کار طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی قرار دارد.

افزایش چهار برابری دقت با توجه به تغییر مقیاس، کاهش زمان تبدیل کانسار به معدن، اجرای مدل مشارکتی، تکمیل و توسعه زیرساخت‌های اطلاعاتی، فناوری و پایگاه داده‌های علوم زمین و تربیت نیروی متخصص و ایجاد تحرک در بخش خصوصی از طریق برون‌سپاری فعالیت‌ها به عنوان مزیت‌های اختصاصی طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی برای نخستین بار در کشور یاد شده است.

شناسایی ۱۷ محدوده معدنی طلا در خراسان جنوبی

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت: با اجرای طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی در خراسان‌جنوبی ۱۷ محدود جدید امیدبخش طلا در این استان شناسایی شد.

به گزارش ایرنا، علیرضا شهیدی با اشاره به اجرای طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی در مساحت حدود ۱۵ هزار کیلومتر از وسعت این استان، اظهار کرد: با این اقدام حدود ۱۱۷ محدوده معدنی را شناسایی کردیم.

وی افزود: از این تعداد ۱۷ محدوده جدید امیدبخش طلا، ۶۰ محدوده مس، ۲۵ محدوده نیکل برای نخستین بار در شرق ایران، ۹ محدوده منیزیت و ۶ محدوده سرب و روی را شناسایی کردیم.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت عنوان کرد: به دنبال طرح تحول زمین شناسی که در استان خراسان جنوبی به صورت موفق انجام شد، نتایج و یافته‌های این طرح را برای استفاده حداکثری در اختیار معاونت معدنی وزارت صمت و سازمان ایمیدرو قرار دادیم.

شهیدی با بیان اینکه امیدواریم بخشی از این ۱۱۷ محدوده تبدیل به معدن شود، خاطرنشان کرد: همان‌طور که می‌دانید کار شناسایی و پی‌جویی بسیار سخت و پیچیده است و اصولا در همه جای دنیا حاکمیت این مسئولیت را برعهده دارد. وی با بیان اینکه این سازمان طی ۲ سال گذشته و از مهر سال ۱۴۰۰ در زمینه معدن فعالیت مطالعاتی را در این استان آغاز کرده است، عنوان کرد: براساس اطلاعات موجود در استان و اطلاعاتی که بعدها تکمیل‌تر شد در سال‌های ۹۴ و ۹۵ بخش قابل توجهی از استان تحت مطالعات ژئوفیزیک هوابرد قرار گرفت تا اکتشاف ذخایر پنهان در استان انجام شود. شهیدی از خراسان جنوبی به عنوان استان معدنی با ظرفیت بسیار بالا یاد کرد و گفت: به همین خاطر در طرح اکتشافات معدنی خراسان‌جنوبی را انتخاب کردیم و این استان جزو محدود استان‌های ما است که هم عناصر فلزی و هم غیرفلزی و حتی ذخایره استراتژیک در آن وجود دارد.وی بیان کرد: ایران اسلامی یک درصد جمعت دنیا و یک درصد خاک دنیا اما حدود ۷درصد مواد معدنی دنیا را دارد که یک ظرفیت بسیار بالا برای کشور است.رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور عنوان کرد: اگر اقدامات اکتشافی در سطح کشور کامل شود یک گنج بسیار فراوان از مواد معدنی خواهیم داشت که تا الان شناخته نشده و باید به دنبال شناسایی کامل آن در کشور باشیم. شهیدی اظهار امیدواری کرد: در سه سال آینده ۲۶۰ هزار کیلومتر از ظرفیت مواد معدنی فلزی که در سطح کشور وجود دارد را اکتشاف می‌کنیم و به دنبال آن ذخایر استراتژیک را کشف خواهیم کرد.

معرفی ۱۷ محدوده طلا، ۶۰ محدوده مس

دبیر کمیته مشترک راهبری توافقنامه سه جانبه بخش معدن کشور با بیان اینکه طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی از مهر سال ۱۴۰۰ در استان خراسان جنوبی آغاز شد، تصریح‌کرد: این طرح در آبان ۱۴۰۱ به پایان رسید و اتمام روند ارزیابی علمی و داوری اطلاعات نیز در ابتدای سال ۱۴۰۲ انجام شد.

رضا جدیدی ضمن بیان این مطلب خاطرنشان‌کرد: همزمان با هفته دولت همه نقشه‌ها، گزارش‌ها و مستندات در قالب اطلاعات مکانی و توصیفی به متولیان توافقنامه سه‌جانبه بخش معدن شامل ایمیدرو و معاونت امور معادن و فرآوری مواد وزارت صمت تحویل داده شد. جدیدی درباره ویژگی‌های خاص طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی در استان خراسان جنوبی، افزود: در این طرح ۶۰ پروژه زمین‌شناسی و اکتشافی در مساحتی افزون بر ۳۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع اجرا شد که دستاوردها و خروجی این طرح، انتشار اطلاعات زمین‌شناسی و اکتشافی در قالب نقشه‌های زمین‌شناسی، ژئوشیمی و زمین‌شناسی اقتصادی در مقیاس کاربردی یک‌پنجاه‌هزارم است. به گفته مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، فن‌آوری و بودجه سازمان زمین‌شناسی، مطالعات ژئوفیزیک هوایی در گستره خراسان جنوبی در سال گذشته اجرا و اطلاعات آن منتشر شده است.

وی تصریح‌کرد: معرفی ۱۷ محدوده طلا، ۶۰ محدوده مس، ۲۵ محدوده نیکل، ۹ محدوده منیزیت و ۶ محدوده سرب و روی از نتایج و دستاوردهای طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی در خراسان‌جنوبی است.

سخن پایانی

براساس توافقنامه سه‌جانبه معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) برای اجرای تحول در بخش زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی در کشور، خراسان جنوبی به عنوان نخستین استان کشور برای اجرای این طرح برگزیده شد. به این ترتیب خراسان جنوبی به عنوان نخستین استان اجرای طرح تحول در بخش زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی کشور انتخاب شد و نتایج این طرح می‌تواند نقطه عطفی برای گسترش فعالیت‌های معدنی در این استان پهناور به شمار رود. درحال‌حاضر ۷۲۷ معدن با ۵۵ نوع ماده معدنی و ذخیره قطعی ۶ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تن در خراسان جنوبی وجود دارد و این استان رتبه اول کشور را در ذخایر زغال‌سنگ، منیزیت و خاک‌های نسوز داراست، همچنین رتبه ششم کشور در تعداد معادن و رتبه دوازدهم در ذخایر قطعی مواد معدنی از آن خراسان جنوبی است.

فعالان معدنی معتقدند اجرای این طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی اقدام بی‌نظیری بود که در برنامه زمانی مشخص به همت دولت سیزدهم در استان خراسان‌جنوبی رقم خورد.

 


کپی لینک کوتاه خبر: https://smtnews.ir/d/27g8rv