مقاصد اصلی صادرات ایران کجاست؟
تجارت خارجی ایران در هشتماهه نخست سال ۱۴۰۳ با افزایش صادرات همراه بوده است؛ با این حال، کسری ۷میلیارد دلاری تراز تجاری کشور، ناشی از واردات بالاتر، همچنان از چالشهای اصلی اقتصاد ایران بهشمار میرود.
آمارهای جدید نشان میدهد، تجارت خارجی ایران در هشتماهه نخست سال ۱۴۰۳ با رشد در صادرات همراه بوده، اما همچنان تراز تجاری کشور با کسری مواجه است. براساس این گزارش، در این مدت ۱۰۳ میلیون و ۵۵۸هزار تن کالا به ارزش ۳۸ میلیارد و ۱۵۲ میلیون دلار از ایران صادر شده و این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی ۱۴.۶۶ درصد و از نظر ارزشی ۱۸ درصد افزایش داشته است.
در مقابل، حجم واردات کشور در این بازه زمانی ۲۴میلیون و ۵۲۵ هزار تن کالا ـ شامل شمش طلا ـ به ارزش ۴۵ میلیارد و ۱۲۷ میلیون دلار بوده است.
بهگزارش اکو ایران، به این ترتیب، تراز تجاری ایران در هشتماهه نخست سال ۱۴۰۳، بدون در نظر گرفتن صادرات نفت خام، نفت کوره و خدمات فنی و مهندسی، حدود ۷ میلیارد دلار کسری داشته است.
مقاصد اصلی صادرات ایران کجاست؟
چین، عراق، اماراتمتحدهعربی، ترکیه، افغانستان، پاکستان و هند، 7 مقصد اصلی صادرات کالاهای ایرانی بوده و نقش مهمی در تجارت خارجی ایران ایفا کردهاند.
آمارها نشان میدهد، چین با واردات ۹.۹ میلیارد دلار کالا از ایران، بزرگترین شریک تجاری کشور است و عراق با ۸.۳ میلیارد دلار در رتبه دوم قرار دارد. همچنین اماراتمتحدهعربی ۴.۸ میلیارد دلار و ترکیه ۴.۴ میلیارد دلار کالا از ایران وارد کرده و افغانستان، پاکستان و هند نیز بهترتیب ۱.۶، ۱.۵ و ۱.۲ میلیارد دلار واردات از ایران داشتهاند.
در مجموع، این 7 کشور ۸۲.۲۹ درصد از وزن و ۸۲.۹۴ درصد از ارزش کل صادرات غیرنفتی ایران را به خود اختصاص دادهاند.
۷ کشور اصلی تامینکننده واردات ایران
بنا به آمار، در هشتماهه نخست سال ۱۴۰۳، واردات ایران به 7 کشور اصلی متمرکز بوده است. اماراتمتحدهعربی با صادرات ۱۳.۶ میلیارد دلار کالا به ایران، بزرگترین تامینکننده واردات کشور بوده است. پس از آن، چین با ۱۱.۵ میلیارد دلار و ترکیه با ۷.۸ میلیارد دلار در رتبههای دوم و سوم قرار دارند.
در میان کشورهای اروپایی و آسیایی، آلمان ۱.۶ میلیارد دلار کالا به ایران صادر کرده و سهم فدراسیون روسیه نیز ۱.۱ میلیارد دلار بوده است. هند با صادرات یک میلیارد دلار و هنگکنگ با ۹۰۰ میلیون دلار در ردههای بعدی قرار گرفتهاند.
این 7 کشور در مجموع ۷۶.۴۲ درصد از وزن و ۸۳ درصد از ارزش کل واردات ایران را به خود اختصاص دادهاند.