چهارشنبه 08 فروردین 1403 - 27 Mar 2024
کد خبر: 17499
تاریخ انتشار: 1401/03/24 00:55

تولید، درگیر ابرچالش انرژی

امسال نیز تهدید کمبود برق و انرژی گاز کماکان جدی است؛ با این تفاوت که در سال گذشته، بی‌برنامگی و اعلام نشدن برنامه دقیق برای خاموشی‌ها یکی از مشکلات جدی صنعت فولاد کشور و از جمله فولاد مبارکه به‌شمار می‌رفت و به صنعت ضربه وارد کرد. حال اگر بتوان مصرف انرژی را بهینه‌سازی کرد، به‌طورقطع کمک‌رسان خواهد بود و با مدیریت صحیح مصرف، می‌توان بخش زیادی از مشکلات را حل کرد.

مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه درباره محدودیت‌های تامین انرژی برق گفت: امسال در زمینه محدودیت برق هنوز محدودیتی اعمال نشده است، هرچند زمزمه‌هایی به‌گوش می‌رسد که با ارائه برنامه به کارخانه‌های فولادی و صنایع پرمصرف کشور بتوانند همزمان با اوج مصرف برق، برنامه‌های کاهش تولید از جمله رفتن برخی خطوط تولیدی به اورهال و تعمیرات اساسی را اجرا کنند.

تهدید کمبود برق و انرژی گاز جدی است

امیر طباطباییان تصریح کرد: البته دمای پایین هوا در اردیبهشت ۱۴۰۱ و بارش‌های سال پیش به دیرتر شروع شدن محدودیت‌های برق کمک کرده است، ازاین‌رو تصور ما این است که دولت محدودیت‌ها و خاموشی‌های برق را دیرتر اعلام کند، هرچند به‌طور قطع محدودیت تامین برق وجود خواهد داشت و ما را دچار مشکل خواهد کرد. وی بااشاره به راهکارهای پیش‌بینی‌شده برای مواجهه با کمبود برق در سال ۱۴۰۱ خاطرنشان کرد: هم‌اکنون در حال احداث نیروگاه‌های حرارتی و تجدیدپذیر هستیم، ولی هیچ‌یک به نتیجه اصلی که تولید انرژی الکتریکی باشد، نرسیده است. برنامه ما آن است که نیروگاه ۱۰۰۰ مگاواتی سیکل ترکیبی با راندمان بالا در فولاد مبارکه را قبل از شروع محدودیت‌های سال ۱۴۰۲ به مدار تولید بیاوریم که در حال ‌حاضر عمده تجهیزات اصلی توسط شرکت مپنا ساخته شده و عملیات اجرایی پروژه در حال انجام و با سرعت خوبی در حال پیشرفت است. طباطباییان خاطرنشان کرد: در حوزه استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر (انرژی خورشیدی و بادی) نیز اقداماتی برنامه‌ریزی شده که بتوانیم از این محل نیز بخشی از انرژی خود را تامین کنیم، از جمله احداث نخستین نیروگاه‌های خورشیدی روی سطح آب به ظرفیت ۳۵ مگاوات را در برنامه داریم که هم‌اکنون در حال شناسایی پیمانکار هستیم و بخشی از انرژی تولیدی آن برای پیک سال آینده به‌بهره‌برداری خواهد رسید. نیروگاه خورشیدی ۵۴۰ مگاواتی در مرحله اخذ مجوزهای لازم، اختصاص زمین و تعیین پیمانکار است و بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی کشور به‌شمار می‌رود. نیروگاه ۱۰۰ مگاواتی بادی نیز در منطقه میل نادر استان سیستان و بلوچستان در مرحله اختصاص زمین و اخذ مجوزهای لازم است و ساختگاه دیگر نیروگاه بادی به‌ظرفیت ۱۰۰ مگاوات هم در استان خراسان‌رضوی و شهرستان خواف در حال بررسی و مطالعه است تا بتوان با راه‌اندازی این نیروگاه‌ها بخشی از انرژی موردنیاز هلدینگ فولاد مبارکه را تامین کرد.

تاثیر شرکت‌های دانش‌بنیان در تامین انرژی

طباطباییان تاکید کرد: نیروگاه‌های یادشده با سرمایه‌گذاری فولاد مبارکه ایجاد می‌شود و مصرف آن برای کل هلدینگ فولاد مبارکه است. فولاد مبارکه یک ساختگاه دارد که در شهرستان مبارکه اصفهان است و فولاد سنگان و فولاد هرمزگان یا مجتمع فولاد سبا و دیگر شرکت‌های تابعه که مصرف‌کننده برق هستند نیز از برق تولیدی آنها استفاده خواهند کرد. وی درباره برنامه‌های فولاد مبارکه برای تامین گاز افزود: مشکل گاز، متفاوت با صنعت برق است و راه‌حل‌های متفاوتی نیز دارد. در این راستا تفاهمنامه‌ای میان شرکت ملی گاز و شرکت فولاد مبارکه به‌امضا رسیده تا بتوانیم با استفاده از توانمندی شرکت‌های دانش‌بنیان، پروژه ذخیره‌سازی گاز طبیعی را شروع کنیم و همان‌طور که در دنیا به این روش ذخیره‌سازی ال‌ان‌جی انجام می‌شود و از آن در فصول سرد سال استفاده می‌کنند، ما هم بتوانیم در فصول سرد از گاز ال‌ان‌جی بهره ببریم و در زمان‌هایی که لازم است، بخشی از نیازهای خود را تامین کنیم. به‌گفته وی، یکی از پیشنهادهای دیگر فولاد مبارکه به شرکت گاز استان جایگزینی بخاری‌های کم‌راندمان با راندمان بالا است، چرا که کمابیش ۶۰ تا ۷۰ درصد گاز مصرفی کشور در فصول سرد سال در بخش خانگی رخ می‌دهد و اگر مصرف در بخش خانگی کنترل نشود، به‌طورحتم ظرف چند سال آتی، وضع بدتر خواهد شد. مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه تاکید کرد: یک پکیج به شرکت گاز ارائه کردیم که با تعویض و جایگزینی رایگان بخاری‌های راندمان پایین بتوانیم از محل صرفه‌جویی انجام‌شده، بخشی از محدودیت‌های گاز خود را در فصول سرد سال برطرف کنیم. وی افزود: چنانچه به هر دلیلی از جمله نبود انرژی برق و گاز یا مواد اولیه، تولید انجام نشود، نه‌تنها نمی‌توانیم تولید کنیم بلکه همین تولید نیز از شرایط دسترسی خارج می‌شود. در ادامه سرمایه‌گذاری ما و تمام زنجیره تولید کشور که از محصولات ما به‌عنوان خوراک واحدهای خود استفاده می‌کنند، غیرقابل استفاده خواهد بود و این به‌نفع کشور و فولاد مبارکه است که این سرمایه ملی یعنی گاز طبیعی به‌هدر نرود. طباطباییان درباره نقش دولت برای تامین برق صنایع تصریح کرد: در واقع تامین زیرساخت به‌نوعی وظایف وزارت نیرو و نفت است که در حوزه تامین برق و گاز پایدار گام بردارد، اما اکنون باتوجه به شرایطی که به‌وجود آمده، وزارت صنعت،معدن و تجارت به کمک وزارت نیرو آمده و اگر موردتوجه قرار بگیرد و روی آن تمرکز شود، این اقدام گامی برای کمک به وزارت نیرو خواهد بود. وی تاکید کرد: البته فولاد مبارکه اقدامات مربوط به بهینه‌سازی را دنبال می‌کند و چشم امیدش به اقدامات دولتی نیست. این شرکت پروژه‌هایی را دنبال می‌کند که بهینه‌سازی مصرف برق و گاز را به‌دنبال دارد و آخرین آن، پروژه بازیافت حرارت از دودکش نیروگاه گازی فولاد مبارکه بود که سال ۹۷ به‌بهره‌برداری رسید و روزانه ۱۲ میلیون مترمکعب مصرف گاز شرکت را کم کرد و راندمان نیروگاه ۶ درصد رشد داشت.

بهینه‌سازی مصرف‌انرژی نیازمندمشوق‌های‌قانونی

مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه خاطرنشان کرد: از سوی دیگر، بازار بهینه‌سازی مصرف انرژی نیز لازم است که از سوی دولت و سازمان‌های مربوطه راه‌اندازی شود تا مشوقی برای تمامی صنایعی باشد که در حوزه بهینه‌سازی انرژی سرمایه‌گذاری می‌کنند. در اصل ما راهکار را می‌دانیم،اما هیچ مشوقی برای سرمایه‌گذاران در حوزه بهینه‌سازی انرژی ایجاد نکرده‌ایم و بهتر است با مشوق‌های عملی بهینه‌سازی را عملیاتی کنیم.

طباطباییان درباره اینکه چقدر از ظرفیت‌های تولیدی فولاد مبارکه بابت کمبود برق و گاز و مواد اولیه معطل مانده است، گفت: در کل کشور به‌خاطر نبود انرژی در سال ۱۴۰۰، کمابیش ۶ میلیارد دلار صادرات بخش فولاد از دست رفت. باید به این نکته اشاره کرد که در کشور حدود ۳۵ میلیون تن ظرفیت تولید فولاد خام داریم که سال گذشته حدود ۲۷ میلیون تن تولید شده است. عمده این افت تولید یا به‌دلیل قطعی برق بوده یا اعمال محدودیت در حوزه تامین گاز که به‌هرحال، اثر منفی خود را بر تولید برجای گذاشته است.

سخن پایانی

دولت باید با سیاست‌گذاری درست، ضمن ایجاد زیرساخت، ابزارها و ساختارهای لازم برای بهینه‌سازی مصرف انرژی را سروسامان دهد. باوجود سختی‌های بسیار، امکان دستیابی به فناوری روز دنیا در زمان تحریم شدنی است، اما اینکه مراکز دانشگاهی و دانش‌بنیان ما به این سمت حرکت کنند و این فناوری‌ها در ایران تولید، بومی‌سازی یا مهندسی معکوس شود، یک ضرورت است. در این زمینه حمایت بخش دولتی و خصوصی اهمیت بسیار زیادی دارد. حمایت‌ها از این شرکت‌ها باید مستمر باشد تا نتیجه حاصل شود و بتوان شاهد اتفاقات خوبی بود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


کپی لینک کوتاه خبر: https://smtnews.ir/d/4885bl