آمار منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان از رشد قابل توجه تولید خودرو در سال۹۳ نسبت به سال گذشته دارد که ۶۴درصد، میزان اعلام شده است.
این در شرایطی است که افزایش و رشد تولید خودروسازی در سایه ظرفیتهای این صنعت پدید آمده است با این حال بیش از این از خودروسازی و صنعت قطعهسازی انتظار میرفت.
باید توجه داشت که مشکلات و موانع پیشروی این صنعت همچنان باقیاست؛ این درحالی است که برای دستیابی به صنعت خودرویی با تراز جهانی باید به یکسری پیشنیازهای این صنعت توجه ویژه کرد. با توجه به اینکه رشد صنعت قطعهسازی کشور به رشد خودروسازی میانجامد و مسیر حل مشکلات عمده صنعت خودرو از دل صنعت قطعهسازی میگذرد، اگر صنعت قطعهسازی اصلاح شود به تغییر مثبت ساختار خودروسازی منجر خواهد شد. این در حالیاست که ساختار قطعهسازی نیز باید ماهیتی رقابتپذیر در تراز جهانی داشته باشد تا بتواند با محصولات خود از لحاظ قیمت و کیفیت در بازارها رقابت کند؛ در این صورت یک محصول تولید شده میتواند جزو شاخصهای تولیدی قرار بگیرد؛ در حالی که رشد کمی، به تنهایی چارهساز نیست و دردی را از صنعت خودرو و قطعهسازی دوا نخواهد کرد.
البته این را نباید فراموش کرد که افزایش تولید خودرو میتواند روی برخی شاخصهای تولیدی تاثیری مثبت داشته باشد. از اینرو میتوان گفت یکی از موارد تاثیرگذار افزایش تولید روی مبحث مهم قیمت نهایی محصول است که بسیار مورد توجه مصرفکننده و خریدار خودرو است؛ از سوی دیگر فرآیند افزایش تولید و کاهش قیمت نهایی به رقابتپذیری بیشتر در بازارهای داخلی منجر میشود که نمیتوان از آن نیز چشمپوشی کرد.
همچنین مقوله ارتقای کیفیت و ایمنسازی برای حضور فعال در بازارهای جهانی نیز باید بیش از پیش مورد توجه خودروسازان قرار گیرد که این فرآیند احتیاج به پیشنیازهای خود داشته و در اینباره خودروسازان باید در حوزه طراحی محصول و پلتفرم، همچنین فعال کردن حوزه تحقیق و توسعه تمرکز بیشتری داشته باشند تا بتوانند محصولات باکیفیت و متنوعتری تولید کنند. از سویی قطعهسازان و خودروسازان باید از جدیدترین نسل ماشینآلات در خطوط تولید خود بهره گیرند تا توسعه و تنوع محصول برای کسب بازارهای هدف انجام شود. از طرفی اگر صنعت خودروی ایران همچون خودروسازی دیگر کشورهای جهان از سوی دولت حمایت کافی شود، میتوان امیدوار بود با سرمایهگذاری خودروسازان بزرگ، خواستهها و توقعهایی که رییسجمهوری از این صنعت عنوان کردند، محقق شود.
با این حال اگر موانع بینالمللی و سیاسی برطرف شود میتوان انتظار داشت فضای کسبوکار نیز بهبود یافته و صنایع میتوانند در فضایی مناسب به رشد تولید و ارتقای محصول دست پیدا کنند. این در شرایطی است که توسعه صنعت نمیتواند در حصار مرزها رخ دهد و تعامل با شرکتهای بزرگ خودروسازی و قطعهسازی کلید رسیدن به اهداف کلان صنعتی است.
محسن رزمخواه - عضو هیاتمدیره انجمن قطعهسازان