اکرم امینی ـ گروه استانها: بار سنگین مالیاتی تکلیف شده بر واحدهای صنعتی اصفهان، کمر تولیدکنندگان و صنعتگران را خم کرده است.
به گفته نماینده اصفهان در مجلس، امسال صنعتگران و تولیدکنندگان اصفهانی باید بیش از ۵ هزار میلیارد تومان مالیات به دولت بپردازند؛ رقمی که با توجه به شرایط خشکسالی و رکود، نه تنها قابل تامین نیست؛ که غیرمنصفانه است. به گفته نماینده اصفهان، ۱۰درصد کل مالیات کشور را اصفهانیها پرداخت میکنند و اکنون پرداخت رقم وضع شده به عنوان مالیات اصفهانیها در سال ۹۴، با توجه به وضعیت اقتصادی صنایع، وجود رکود، نبود سرمایه در گردش و کاهش ساعات مفید کاری، غیرممکن به نظر میرسد.
به گفته مدیرعامل سازمان صنعت، معدن و تجارت اصفهان، این استان ۸۵۵۳ واحد صنعتی دارد؛ از این تعداد ۶۵۴۷ واحد پروانه بهرهبرداری دارند و ۸۴۵ واحد دارای کارت شناسایی هستند اما از این تعداد واحد صنعتی حدود ۷۳۹ واحد دچار رکود هستند. همچنین در شرکت شهرکهای صنعتی اصفهان، بیش از ۴ هزار و ۵۰۰ واحد در سالهای گذشته، به ثبت رسیده و به گفته مدیرعامل این شرکت، واحدهای فعال در این شهرکها تنها با ۴۰ تا۵۰ درصد ظرفیتشان کار میکنند. با توجه به اعلام رییس سازمان مالیاتی اصفهان، در ۶ ماه ابتدایی امسال ۳۶ درصد از بودجه مالیات ارزش افزوده عقب افتاده و این یعنی اصناف و شرکتهای صنعتی اصفهان که همواره جزو رتبههای برتر کشور هستند، در پرداخت مالیات ارزش افزوده با مشکلات مهمی مواجه شدهاند؛ بروز چنین مشکلاتی در استانی که در پرداخت مالیات همیشه پیشرو بوده نشاندهنده لزوم ایجاد اصلاحات در قوانین و مقررات مالیاتی است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی اصفهان در گفتوگو با صمت با قبول مشکلات مالیاتی واحدهای صنعتی اصفهان به عنوان یکی از بزرگترین چالشهای فعلی آنها میگوید: اصل دریافت مالیات موضوع بدی نیست اما اینکه در این باره، همیشه تولیدکننده در تیررس است، بیشترین فشار را بر او وارد میکند، یکی از مشکلات در این زمینه این است که تولیدکننده باید مالیات بر ارزش افزوده را هر ۳ ماه یک بار اعلام و پرداخت کند در حالی در بسیاری موارد، هنوز مطالبات تولیدکنندهها از مشتریان وصول نشده اما ناچاریم این مالیات بر ارزش افزوده را بپردازیم.
به گفته جعفری، این مشکل یکی از بزرگترین معضلاتی است که تولیدکنندهها همواره از آن گلایه میکنند، او معتقد است این مسئله، عرصه را بر تولیدکنندگان تنگ کرده است.
از سوی دیگر، به گفته مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی اصفهان، مطالبات تولیدکنندگان از بخش خصوصی، تبدیل به چالش بزرگی برای تولیدکنندهها و واحدهای صنعتی شده، او میگوید: در یکی دو ماه اخیر، با واحدهایی صحبت کردم که یکی بالغ بر ۵۰ میلیارد تومان و دیگری، بالغ بر ۶ میلیارد تومان از سیستم دولتی مطالبات دارد.
وی در بیان علت این معوقات میگوید: دستگاههای دولتی هم در بحثهای بودجه و اعتبارات مشکلاتی دارند و در این زمان، نخستین فشاری که وارد میکنند روی پیمانکار و تامینکننده است.
جعفری معتقد است یک واحد تولیدی، تا حد مشخصی میتواند در مقابل مشکلات مالی مقاومت کند، به اعتقاد وی، اکنون شرایط برای واحدهای صنعتی بسیار دشوار شده و اگرچه در سالهای گذشته نیز مشکلاتی نظیر تورم واحدهای صنعتی را درگیر کرده بود اما رکودی که به گفته اغلب صنعتگران و نیز مسئولان در ۳۰ سال گذشته بیسابقه است، مشکلات متعددی را ایجاد کرده است، به طوری که میگویند به تورم راضیتریم تا رکود چون در شرایط رکود، همه فعالیتها متوقف شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی، تولیدکنندگان مخالفتی با بحثهای مالیاتی ندارند اما به نظر میرسد بخشی از مشکلات نیز به شرایط ویژه مالیاتی استان اصفهان برمی گردد، او میگوید: شاید مشکل در تقسیمبندیهای مالیاتی استانی باشد؛ اکنون استان اصفهان از نظر رقم پرداخت مالیاتی بعد از تهران قرار دارد و رقمی برای آن وضع شده که از توان فعالیتهای اقتصادی اصفهان فراتر است.
به گفته وی، برخی از واحدهای صنعتی اصفهان بیان میکنند که مشکلات مالیاتی که در اصفهان دارند، در سایر واحدهای خود در شهرهای دیگر ندارند و به نظر میرسد شرایط اصفهان حادتر است.
او از پیگیریهای نمایندگان اصفهان در مجلس خبر میدهد و میافزاید: اگرچه پیگیریهای مجلس هم انجام شده اما مشکل، کلان و مربوط به تکلیفی است که روی دوش اصفهان گذاشتهاند، هرچند پیگیریهای کلان نیز در حال انجام است.
بر اساس آمار رسمی، در بازه سال ۸۳ تا ۹۲ همواره فشار مالیاتی بر اصفهان افزایش یافته و اعداد بودجه مالیاتی مصوب استان ۱۲ برابر شده و به طور متوسط سالانه ۱۲۶ درصد از این بودجه مصوب وصول شده و همین فشار مالیاتی باعث شده که در سال گذشته برای نخستین بار مالیات وصولی اصفهان نسبت به مالیات مصوب به زیر ۱۰۰ درصد و به ۹۲درصد تنزل یابد.
احتمال کاهش مالیات اصفهان در سال ۹۴
گفتههای مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی اصفهان را از یکی از نمایندگان مجلس پیگیری کردیم، نیره اخوان در گفتوگو با صمت، با تایید بالا بودن سقف مالیاتی استان اصفهان میگوید: هنوز پیگیری برای مالیات ۹۴ انجام نشده زیرا ابتدا باید بودجه به کمیسیون تلفیق برده و در آنجا بررسی شود، البته ما پیگیری خواهیم کرد زیرا واقعا این سقف، سنگین است.
عضو کمیسیون قضایی مجلس با تاکید بر لزوم پیگیری برای کاهش سقف مالیاتی استان اصفهان، میافزاید: این رقم با توان صنعتگران مطابقت ندارد و درددلهای آنان درست است، متاسفانه در زمان اختصاص بودجه، اصفهان را جزو ردیفهای آخر قرار میدهند اما در زمان گرفتن مالیات، ما جزو استانهای دوم و سوم هستیم؛ این نوعی ظلم به استان است که پایتخت نشینان استان اصفهان را استان برخوردار تلقی میکنند آن هم در شرایطی که با یک خشکسالی ۷ ساله مواجهیم، کشاورزان مشکلاتی دارند و به صنعت روی آوردهاند اما در صنعت نیز با مشکلاتی نظیر مالیات دست و پنجه نرم میکنند.
اخوان از گرفتاریهای صنعتگران و کشاورزان اصفهانی در سالهای اخیر میگوید و معتقد است با مشکلات سالهای گذشته، فعالیتهای صنعتی استان بسیار کمرنگ و برخی واحدها به حالت تعطیل درآمدهاند، وی تاکید میکند که مالیاتی که برای استان وضع شده در چنین شرایطی، بسیار سنگین است.
نماینده مردم اصفهان میگوید: سقف مالیاتی اصفهان در سال گذشته، حدود ۴ هزار میلیارد تومان بود که با تلاش حسن کامران (نماینده اصفهان) در کمیسیون تلفیق، به ۳۵۰۰ میلیارد تومان کاهش یافت، امسال نیز این رقم، ۵هزار میلیارد تومان است و باید ببینیم میتوانیم آن را کاهش دهیم یا خیر.
در این زمینه، عباس مقتدایی، ریس مجمع نمایندگان استان اصفهان نیز چندی پیش با اشاره به فعالیتهای نمایندگان اصفهان برای از بین بردن ذهنیت برخوردار بودن استان اصفهان گفت: اصفهان استانی است که توانمندی بالایی داشته و این توانمندی بالا به این معنا نیست که همه بخشهای استان ما از دیگر استانها همچون سیستانوبلوچستان یا کردستان در رتبه بالاتری قرار دارد و در مسائلی همچون راه، بهداشت و زیرساخت مشکلی ندارد، بلکه در همین استان مناطقی وجود دارد، که از نقاط محروم نیز محرومتر هستند.
به گفته وی، در دولت دهم و یازدهم و در طول جلسات مختلف کمبودهای استان بررسی شده و مشخص شد که رقمهای مالیاتی که برای اصفهان تعیین شده، رقم دقیقی نبوده و متناسب با شاخص دقیق و منظمی تعیین نشده و موفق شدیم حدود یک هزار میلیارد تومان از مالیاتی که برای مردم اصفهان پیشبینی شده را کم کنیم.