ظرفیت تولید فرش ماشینی ایران، حدود ۱۰۰میلیون مترمربع است که حدود ۷۰درصد آن در کاشان و آران و بیدگل تولید میشود.
درحالحاضر، صادرات فرش ماشینی کاشان، وضعیت مطلوبی دارد و محصولات این حوزه به کشورهای مختلف مانند افغانستان، عراق، استرالیا، امریکایجنوبی، کانادا و حتی چین صادر میشود.
آمار سال گذشته گمرک کاشان نشان میدهد چیزی حدود ۱۲میلیون مترمربع به ارزش حدود ۱۵۰میلیون دلار از مبدا گمرک کاشان صادر شده است، در برخی موارد نیز فرش کاشان از مبدا گمرک شهرهای دیگر مانند بجنورد یا بیرجند صادر میشود. درحالحاضر صادرات فرش دستباف با افول مواجه است. با آمدن فرش ماشینی، فرش دستباف کفپوش بودن خود را از دست داده و بیشتر جنبه هنری پیدا کرده است، اکنون فرش دستباف بیشتر با جنبه هنری تولید و اغلب صادر میشود. علت افول نسبی صادرات فرش دستباف کاشان را میتوان تا حدی ناشی از نوسان ارز دانست، زمانی که قیمت ارز پایین بود ما بازار فرش دستباف را از دست دادیم اما با افزایش نرخ دلار، بازار فرش کاشان دوباره در حال رونق گرفتن است. مشکلات تحریم و در نتیجه آن مشکلات مبادلات پولی، اکنون یکی از مهمترین چالشهای موجود در حوزه تولید فرش دستباف کاشان است.
در سابقه فرش دستباف ایران همین بس که در سال ۱۳۵۰، نیمی از صادرات فرش دستباف جهان در دست ایران بود اما در سال ۱۳۵۶ به ۱۵درصد رسید زیرا در آن دهه، قیمت دلار ثابت نگه داشته شد اما قیمت تولید در داخل حدود ۳۰۰درصد افزایش داشت، درنتیجه تولیدکنندهها نتوانستند با فرشهای پاکستان، هند و... رقابت کنند و به همین دلیل این کشورها بازار فرش ایران را گرفتند، پس از انقلاب نیز هر بار دلار قیمت واقعی خود را نداشته و ما نتوانستهایم بازار واقعی خود را بیابیم، البته تحریمها نیز به این وضعیت کمک کرده است.
رضا فرزانه - رییس اتاق بازرگانی کاشان