گروه صنعت: مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس گفت: یکی از بلوکهای فاز ۱۲ پارس جنوبی، زیر ظرفیت خود تولید کرده که علت آن، مشکل موجود در مخزن بوده است.
به گزارش صمت محمد مشکینفام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در نشستی خبری درباره علت تولید زیر ظرفیت فاز ۱۲ پارس جنوبی گفت: فاز ۱۲ در یال شرقی میدان پارس جنوبی قرار دارد و یکی از بلوکهای آن زیر ظرفیت خود تولید کرده که البته علت آن، مشکل موجود در مخزن بوده است چراکه این مخزن خشک است و امکان برداشت برای آن وجود ندارد.
به این ترتیب، به جای ظرفیت یک میلیارد فوت مکعبی، ۳۰۰ میلیون فوت مکعب برداشت میکنیم، ضمن اینکه کسری این بلوک را برای پالایشگاه فاز ۱۲ از طریق فاز ۱۴ تولید کردهایم و قصد داریم سکوی ۵۰۰ میلیون فوت مکعبی را برای بخش C فاز ۱۲ آورده و گاز تولیدی آن را به پالایشگاه این فاز تزریق کنیم.
پیروی از دستورهای بالادستی
این مقام مسئول در پاسخ به پرسشی درباره اینکه درباره اینکه با توجه به کاهش مشتری میعانات گازی ایران و اینکه حداقل این کاهش رقم ۴۰۰ هزار بشکه در روز را دربرمیگیرد، آیا برنامهای برای کاهش تولید گاز دارید، تصریح کرد: بر اساس تکلیف وزارت نفت باید هر چه میتوانیم تولید گاز و در پی آن میعانات گازی داشته باشیم و اگر در برخی از موارد، از برنامه تولید اندکی عقب هستیم، علت آن بدی آب و هوا است که در کمترین زمان ممکن جبران میشود؛ به این ترتیب ما تکلیفی برای کاهش تولید گاز نداریم.
مشکینفام درباره میزان کلیمهای پیمانکاران(اختلاف هزینه با سقف قرارداد) این شرکت تصریح کرد: پیمانکاران همیشه دارای اختلاف هزینه با سقف قرارداد هستند اما باید گفت پرداخت این منابع پویا است؛ به این معنا که هزینههای صرفشده از سوی آنها و همچنین بدهیها، شناسایی شده و به نحوی که کار لطمه نخورد، محاسبه و پرداخت میشود که البته اکنون رقم دقیقی درباره آن وجود ندارد.
استفاده از مشاوران خارجی
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس درباره گاز الپیجی سوخته شده در فلرها توضیح داد: فلرهایی که مربوط به بخش میدانهای نفتی است، در مدیریت ما نیست اما درباره سوختن این گازها در فلرهای میدان گازی، فقط از جنبه محیطزیستی ورود کردهایم و اقدامهایی نیز با استفاده از مشاوران خارجی انجام شده است.
وی از ورود ۴ مخزن ۵۰۰ هزار بشکهای میعانات گازی به مدار تولید خبر داد و گفت: به این ترتیب، میزان تولید به ۲ میلیون بشکه در روز میرسد. این در حالی است که میزان تولید کنونی میعانات گازی ۶۰۰ هزار بشکه در روز است. مشکینفام درباره جریمه نیم میلیون دلاری شرکت توتال به علت رشوه به مهدی هاشمی، مدیرعامل وقت شرکت بهینهسازی مصرف سوخت، توضیح داد: این حکم برای شرکت توتال در فرانسه بررسی و ابلاغ شده است و ما هیچ نامه مکتوب یا اطلاع رسمی از دولت فرانسه درباره این موضوع نداشتهایم. این در حالی است که اسنادی هم ذیل این موضوع در دست ایران نیست.
بازنشستگان نفت و گاز پارس
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس درباره وضعیت بازنشستگان این شرکت که احمدی، مجری طرح پارس جنوبی نیز شامل آن نیز میشود، توضیح داد: طرح پارس جنوبی یک طرح مستقل و زیر نظر شرکت ملی نفت ایران است. بنابراین، تعیین وضعیت مسئول این طرح نیز برعهده این شرکت است اما این مقام مسئول در شرکت نفت و گاز پارس مستقر است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس ادامه داد: درباره وضعیت فاز ۱۱ پارس جنوبی باید توضیح داد که اینکه گفته میشود شرکت «سیانپیسی» چین از این فاز خارج شده است، فقط در رسانهها مطرح شده و این شرکت اعلام رسمی به ما نکرده است. از این رو، تا زمانی که این اعلام اتفاق نیفتد، مانند گذشته و بر مبنای قرارداد عمل میکنیم.
وی خاطرنشان کرد: مهمترین رکن قرارداد فاز ۱۱ پارس جنوبی مربوط به فناوری تولید سکوهای تقویت فشار است که پیش از این فناوری آن در اختیار ایران قرار نداشت؛ پس چنانچه شرکت توتال در زمینه طراحی فناوری آن اقدامهایی انجام داد، ماحصل این اقدامها اکنون در اختیار ایران قرار دارد و میتوان گفت مقدمهچینی برای استفاده از این فناوری به منظور ساخت سکوهای تقویت فشار در ایران وجود دارد.
انتقال فناوری از توتال به «سیانپیسی»
به گفته مشکینفام، درحالحاضر مدارک مربوط به فناوری ساخت اولیه سکوهای تقویت فشار بر مبنای قرارداد باید به شرکت چینی در فاز ۱۱ منتقل شود. به هر حال فازهای مختلف پارس جنوبی به این سکوی تقویت فشار نیاز پیدا میکند و برآورد مالی ما برای تامین مالی این نیاز برای کل فازهای جنوبی، ۲۰ هزار میلیارد دلار است. این مقام مسئول یادآور شد: حتی اگر شرکت «سیانپیسی» چین و توتال از این کنسرسیوم خارج شوند، شرکت ایرانی که در این کنسرسیوم وجود دارد، میتواند با سایر شرکتهای داخلی پروژه را پیش برده و تکمیل کند که البته تا پیش از حضور توتال، فناوری ساخت سکوهای تقویت فشار در اختیار شرکتهای ایرانی نبود در حالی که اکنون این امکان فراهم است. مشکینفام، درباره هزینه فازهای ۱۳ و ۲۲ تا ۲۴ گفت: ۴ میلیارد دلار هزینه پیشبینی شده برای این دو پروژه است که در گذشته، از منابع صندوق توسعه ملی در نظر گرفته شده است. وی با بیان اینکه به جز فاز ۱۱ پارس جنوبی سایر بلوکهای مرزی پارس جنوبی را تکمیل کردهایم، یادآور شد: بر اساس برنامه ابلاغی وزارت نفت باید ۳ میلیارد فوت مکعب گاز از فاز ۱۳، ۱۴ و ۲۲ -۲۴ تا پایان امسال وارد مدار شود که از این میزان، یک میلیارد فوت مکعب از فاز ۱۳ و ۱۴ در نیمه نخست امسال وارد مدار شد و تا اواسط بهمن امسال به طور قطع میزان وعده داده شده از فاز ۲۲-۲۴ تا پایان امسال وارد مدار میشود.
۶۰۰ میلیون مترمکعب تولید گاز
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس ظرفیت تولید از فازهای پارس جنوبی را ۶۰۰ میلیون مترمکعب در روز اعلام کرد و توضیح داد: درحالحاضر ۵۸۳ میلیون مترمکعب در روز از فازهای پارس جنوبی برداشت میشود و به این ترتیب میتوان گفت ۷۰ درصد گاز کشور از این منطقه تامین و استفاده میشود. این در حالی است که میزان برداشت تجمعی منطقه پارس جنوبی ۱۳۴۸ میلیارد مترمکعب است. وی با اشاره به اینکه از ۴ ردیف فاز ۱۳ پارس جنوبی، ۳ بلوک آن در بهرهبرداری است، گفت: بخش B فاز ۱۴ تا پایان امسال تکمیل و بهرهبرداری میشود، البته برای این پروژه تکلیف قطعی وجود ندارد. این در حالی است که تمام لولهگذاریهای فازهای پارس جنوبی به جز فاز ۱۱ تا پایان سال تکمیل میشود. مشکینفام، پیشرفت فاز ۱۴ را ۷۰ درصد، ۲۲ تا ۲۴ را ۹۱.۵ درصد و فاز ۱۳ را ۹۴.۵ درصد اعلام کرد. این مقام مسئول در شرکت ملی شرکت نفت و گاز پارس خاطرنشان کرد: میزان سرمایهگذاری دو شرکت خارجی در فاز ۱۱ تاکنون ۹۰ میلیون دلار بوده که از این میزان، حدود ۴۵ میلیون دلار آن مربوط به توتال است.