دنیایاقتصاد : رئیس اتاق بازرگانی ایران در نامهای به وزیر راه و شهرسازی، از توقف حملونقل بینالمللی جادهای ایران بهدلیل عدم همکاری ترکیه و در مقابل تردد آسان کامیونهای ترکیهای به ایران، گلایه کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، غلامحسین شافعی رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در نامهای به محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی، با اشاره به کاهش شدید فعالیت ۴۵۰ شرکت حملونقل بینالمللی ایران که باعث کاهش فعالیت ۱۵ هزار راننده کامیون ایرانی در حوزه ترانزیت شده، آورده است: از ۳ اسفند سال گذشته، ترکیه مرزهای خود را به بهانه شیوع کرونا به روی ناوگان جادهای ایران بسته است.
وی میزان بیکاری شرکتهای حملونقل و رانندگان کامیون را ۸۹ درصد ذکر کرده و میگوید: این اقدام ترکها در بستن مرزهای خود با ایران در حالی است که کامیونهای ترکیهای به راحتی از مرزهای بازرگان و پلدشت وارد ایران شده و به مقاصد خود سفر میکنند. به گفته شافعی، این روند سبب شده تا واردکنندگان و صادرکنندگان ایرانی چارهای جز واگذاری کالاهای خود به رانندگان ترکیهای نداشته باشند؛ بنابراین در حال حاضر جادههای ایران جولانگاه کامیونهای ترکیهای شده و صادرات و واردات کالاهای ما در اختیار ترکیهایها است. رئیس اتاق بازرگانی ایران، این اقدام را سبب افزایش چند برابری کرایه حمل کالا بهدلیل بالا بودن دستمزد رانندگان ترکیهای و نهایتا، افزایش قیمت تمام کالاها دانسته است. این نامهنگاری در حالی انجام شده که براساس گزارش «ایسنا» سازمان توسعه تجارت اعلام کرده است که برنامهریزی جدی برای از سرگیری تجارت میان ایران و ترکیه در دستور کار قرار گرفته است. براساس اطلاعات اعلام شده از سوی این سازمان در جلسهای که اخیرا با حضور رئیس سازمان توسعه تجارت و نمایندگانی از اتاقهای بازرگانی و وزارتخانههای بهداشت، راه و شهرسازی، امور خارجه و کشور برگزار شده، پروتکلهای بهداشتی برای تسهیل تجارت میان ایران و ترکیه مجددا بررسی شده است. در پایان این جلسه دستگاههای ذیربط اعلام کردند که آمادگی انجام هماهنگیهای لازم برای از سرگیری تجارت میان دو کشور را دارند و میتوان به فعال شدن مرزهای جادهای امیدوار بود. همچنین در این جلسه اعلام شد که تردد مشترک ریلی میان ایران و ترکیه ادامه خواهد داشت. سید جلال ابراهیمی، مدیر مرکز مطالعات ایران و ترکیه اعلام کرد: با توجه به شیوع ویروس کرونا در حال حاضر مرزهای زمینی مشترک جز برای موارد بسیار خاص و محدود مانند بازگرداندن رانندههای ایرانی از اروپا، بسته است اما مسیر ریلی مشترک میان ایران و ترکیه فعال است. به گفته وی با توجه به حجم بالای تجارت میان دو کشور و همچنین استفاده ترانزیتی که دو طرف از مرزهای یکدیگر میکنند، قاعدتا نمیتوان مرزها را به شکل طولانی مدت بست اما با توجه به شیوع ویروس کرونا رعایت پروتکلهای بهداشتی اهمیت فراوانی دارد.