بعد از مشکلاتی که بین روسیه با امریکا و اروپا ایجاد شد و در واقع مقابله به مثلی که پوتین انجام داد، برنامهریزیهای این کشور پهناور و یخی نسبت به کشوری مانند ایران کمی متفاوت شد، به نحوی که ایران را جایگزین کشورهای اروپایی برای واردات موادغذایی خود دیده است و تصمیم دارد روابط اقتصادی و تجاری را با کشورمان افزایش دهد.
در واقع روسیه تصمیم دارد با تحریمهایی که علیه او صورت گرفته است، کمبودهای خود را از طریق کشورهایی مانند ایران جبران کند زیرا زمانی که امریکا و اروپا روسیه را تحریمکردند، روسیه نیز واردات از این کشورها را ممنوع اعلام کرد و به سمت ایران روی آورد. حالا با شرایط بهوجود آمده میتوان به جرات گفت که فرصت طلایی برای ایران پیش آمده، چراکه روسیه تقریبا با حدود ۱۵۰ میلیون نفر جمعیت و وسعت جغرافیایی و نیاز بالا به مواد غذایی، بازار خوبی برای تولیدات ایران بویژه صادرات میوه و محصولات کشاورزی است.
از سویی دیگر با توجه به اینکه ایران هم هنوز تحریم است و تا حدودی با مشکلات گشایش ال سی و نقل و انتقالات بانکی دست به گریبان است، میتوان از فرصت استفاده از پولهای ملی طرفین استفاده کرد.
البته اگر بتوانیم با کشورهای دیگر هم این رویه را اجرا کنیم که با پول دو کشور مذکور و پولی فارغ از یورو و دلار مبادله کنیم؛ این راهکاری برای دور زدن تحریمها و روشی برای پویایی اقتصاد و همچنین رونق اشتغال در کشور است. درحالحاضر بانکهای ایرانی تحریم هستند و نقلوانتقال دلار و یورو سخت است به عنوان نمونه زمانی که نفت به چین و هندوستان صادر کردیم پولها به ایران بازنگشت و حتی بخشی از آن هم بلوکه شد بنابراین اگر بتوانیم با واحد پولی خودمان و واحد پولی روسیه معامله کنیم که در چرخه اقتصاد قرار بگیرد بهتر است تا اینکه صادرات داشته باشیم اما نتوانیم از درآمد حاصل شده استفاده کنیم.
همچنین باید بدانیم، زمانی که بتوانیم بازارهای روسیه و کشورهای دیگر را بهدست آوریم نیاز به تولید و اشتغال بیشتر داریم که در نهایت به رونق و پویایی منجر خواهد شد. در این میان نکتهای که تولیدکنندگان باید مدنظر قرار دهند این است که نوع بستهبندی و کیفیت محصول صادراتی را بهگونهای تهیه کنند که معرف عزت کشور باشد و اینگونه نشود که صادرات برگشت بخورد؛ چراکه علاوه بر ضرر مادی برای صادرکننده، منجر به از دست دادن بازار برای ایران هم خواهد شد.
در واقع باید بتوانیم بازار روسیه را برای همیشه حفظ کنیم، نه اینکه در مدت کوتاهی وارد شویم و اگر بعد از مدتی ارتباط با اروپاییها بهتر شد، ما را رها کنند؛ اگر با کیفیت عالی صادرات داشته باشیم، میتوانیم برای همیشه این بازار را حفظ کنیم.
سیدناصر موسوی لارگانی / عضو کمیسیون اقتصادی مجلس