امیر مهرزاد - گروه استانها: کمبود نقدینگی و نرخ بالای تسهیلات بانکی دو مشکل بخش صنعت است و به نظر میرسد این دو چوبهایی هستند که لای چرخ صنعت گیر کردهاند. البته این تمام مشکلات صنعت نیست و برای رونق و توسعه اقتصادی و صنعتی تنها نباید بر رفع این موضوعات تکیه کرد، چراکه در این حالت مشکلات در این حوزه پابرجا خواهند ماند.
در استان خراسان رضوی این قبیل مشکلات کم نیستند و گاهی آسیبهای جدی به صنعت این استان وارد میکنند، برای مثال یکی از مشکلاتی که در این استان دامنگیر صنعت شده است، مسئله تامین زیرساخت در شهرکهای صنعتی این استان است، براساس قوانین موجود یکی از وظایف شرکت شهرکهای صنعتی تامین زیرساختها برای واحدهای تولیدی است اما با مشکلاتی روبهرو است، برخی از این مشکلات مربوط به قانونی است که براساس آن ادارهها و سازمانهای آب و فاضلاب، برق و نیرو و گاز را موظف کرده تا خطوط یا کابلکشی این زیرساختها را تا دیوار شهرک صنعتی منشعب کنند و شرکت شهرکهای صنعتی وظیفه تامین زیرساختها را در داخل شهرک دارد، براساس گفته کارشناسان این مشکلات به علت توسعه ناموزون در استانها به وجود میآیند.
حسین سبحانینیا، نماینده مردم شهرستان نیشابور و تخت جلگه درباره مشکلات صنعت در استان خراسان رضوی میگوید: استان خراسان هم مانند دیگر نقاط کشور در بخش صنعت با چالشهایی روبهرو است که نقدینگی یکی از مهمترین آنها است، همچنین تسهیلات بانکی و سود بالای این تسهیلات هم از طرف دیگر به این بخش در استان خراسان رضوی آسیبهایی وارد کرده است. وی با اشاره به نقش بخش خصوصی در استان خراسان جنوبی میگوید: به دلیل اینکه بخش خصوصی فعالیت گستردهای در صنعت خراسان رضوی دارد این استان خیلی دچار آسیب جدی نشده است اما به هر حال این مشکلات وجود دارند و باید برای حل آنها به دنبال راهکار مناسبی بود و این مشکلات در بخش خصوصی هم تاثیرات منفی داشته است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه مشکلات موجود در استان خراسان رضوی باعث ایجاد برخی از مشکلات کارگری شده است، افزود: برخی از فرصتهای شغلی در بخشهای شغلی از دست رفتهاند و همچنین جهتدهی نادرست به تسهیلات بانکی در بخش تولید نیز به این مشکلات اضافه کرده است. وی در ادامه درباره وضعیت شهرکهای صنعتی استان خراسان رضوی میگوید: این شهرکها توسط صاحبان واحدهای تولیدی و با هیات مدیرهای که از صاحبان واحدها تشکیل شده است، اداره میشوند. وی مدعی است: شهرک صنعتی خیام که یکی از فعالترین شهرکهای صنعتی شهرستان نیشابور است، اکنون به همین شیوه مدیریت میشود و صاحبان واحدهای صنعتی خودشان شهرک را اداره میکنند.
سبحانینیا در ادامه به بررسی وظایف شرکت شهرکهای صنعتی میپردازد و میگوید: هرچند که اداره بخش قابلتوجهی از امور به عهده صاحبان واحدهای صنعتی و تولیدی در شهرکها است اما شرکت شهرکهای صنعتی نیز وظایفی دارد که از جمله آنها تامین زیرساختهای مورد نیاز واحدهای صنعتی است. وی درباره این قانون که تامین زیرساختها در شهرکهای صنعتی به عهده شرکت شهرکهای صنعتی است، توضیح میدهد: یکی از مواردی که اکنون در استان خراسان رضوی ایجاد مشکل کرده، تامین نشدن زیرساختها در بعضی از شهرکها است.
ادارهها و سازمانهایی مانند برق، آب و گاز باید خطوط مرتبط با این زیرساختها را تا دیوار شهرک منشعب کنند و تامین آنها در داخل شهرک به عهده این شرکت است. متاسفانه در استان خراسان رضوی به دلیل کمبود اعتبارات گاهی ادارهها و سازمانهای مرتبط با تامین زیرساختها امکان تامین آن را ندارند و دولت در این زمینه باید راهکاری برای حل این مشکل پیش بگیرد. نماینده مردم نیشابور و تخت جلگه معتقد است: بخشی از این مشکل به دلیل ناهماهنگ بودن توسعه صنعت و سازمانهایی مانند آب و فاضلاب است.
وی در ادامه با اشاره به قانون خروج از رکود که به تازگی در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است میگوید: برای حل این مشکلات در قانون خروج از رکود در حوزه تولید و صنعت راهکارهایی در نظر گرفته شده است و با ساماندهی تسهیلات امیدواریم این مشکلات تا حد زیادی برطرف شوند.
سبحانینیا با اشاره به اینکه قانون خروج از رکود به درخواست دولت وارد مجلس شد، توضیح میهد: با توجه به اینکه دولت این قانون را برای حل مشکلات تولید در جهت خروج از رکود به مجلس ارائه کرد، امیدواریم در اجرایی کردن آن مشکلی وجود نداشته باشد تا تمام واحدها از منافع این قانون بهرهمند شوند.
کار مردم را باید به مردم واگذار کرد
مسعود اصغریان، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان خراسان رضوی نیز درباره مشکلاتی که پیش روی صنعتگران استان خراسان رضوی وجود دارد معتقد است: برای حل بخشی از این مشکلات باید کار مردم را به مردم بسپاریم و در بعضی از حوزهها نیز باید از تولیدکنندگان حمایتهایی کنیم. وی در اینباره به صمت میگوید: براساس قوانینی که وجود دارد ما سعی کردیم امور مرتبط به شهرکها را به صاحبان واحدهای مستقر در شهرکها واگذار کنیم زیرا معتقدیم کار مردم را باید به مردم واگذار کرد.
وی درباره این نوع واگذاریها میگوید: در استان خراسان رضوی ۱۲ شهرک صنعتی که شامل بهترین و فعالترین واحدهای استان میشوند، به صاحبان واحدهای مستقر در شهرکها سپرده شده است.
در این شهرکها یک شرکت خدماتی وجود دارد که تمام واحدها در شهرک صنعتی سهامدار آن شرکت هستند و هزینهای را به عنوان شارژ پرداخت میکنند.
درآمد ناشی از این شارژها برای مرتفع کردن بخشی از مشکلات شهرکهای صنعتی هزینه میشود.
اصغریان در ادامه میگوید: کمبود نقدینگی باعث شده تا بعضی از واحدها زیرظرفیت تولید فعالیت خود را ادامه دهند و بعضی از واحدها هم به طور کلی از چرخه تولید خارج شدهاند اما مشکلات دیگری هم وجود دارد. یکی دیگر از مشکلات واحدهای تولیدی در استان خراسان رضوی نداشتن بازار رقابت و فاصله زیاد بعضی از این واحدها با رقبای خارجی است. بعضی از کالاهایی که اکنون در خراسان رضوی تولید میشوند به دلیل قدیمی بودن فناوری تولید آنها مورد استقبال قرار نمیگیرد.
وی با اشاره به اینکه سیاست وزارت صنعت، معدن و تجارت براساس حمایت از واحدهای تولیدی رقابتپذیر است، توضیح میدهد: واحدهایی که با این مشکلات روبه رو هستند باید برای خروج از این وضعیت راهکار مناسبی پیدا کنند تا امکان رقابتپذیری برای آنها به وجود آید و وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز از آنها حمایت کند.
این شرکتها میتوانند در بخشهایی مانند صادرات و بهروز کردن فناوری خود سرمایهگذاری کنند تا بتوانند از حمایتهای دولتی نیز بهرهمند شود.