مژگان بابایی - گروه معدن: سال گذشته بود که دولت تصمیم گرفت تا بهدلیل آنچه رونق بازار محصولات فولادی گفته میشد صادرات این محصولات را تا خردادماه ۹۳ آزاد کند. البته این اقدام دولت در آن زمان مخالفان و موافقان زیادی را در پی داشت بهگونهای که طرفداران این بخشنامه معتقد بودند، ازآنجاییکه هماکنون در بازار فولاد تقاضا نسبت به عرضه کم است، این موضوع به اشباع شدن بازار داخلی دامن زده و درنتیجه آزادسازی صادرات به نفع تولیدکنندگان تمام خواهد شد.
اما در مقابل مخالفان آزادسازی معتقد بودند، این تصمیم موجبات افزایش قیمت در بازار داخلی را فراهم آورده و به تهدیدی جدی برای تولیدکنندگان مبدل خواهد شد.
با تمام این اما و اگرها دولت تصمیم خود را در سال گذشته عملی کرد و براساس این بخشنامه صادرات شمش فولاد و محصولات فولادی تا پایان خرداد۹۳ آزاد اعلام شد، البته این پایان ماجرا نبود و با گذشت ۱۰ روز از اتمام زمان مجوز صادرات محصولات فولادی این بار با درخواست مهدی کرباسیان رییس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت، صادرات محصولات، شمش و تختال را بدون سقف زمانی آزاد کرد تا بر اساس گفته مسئولان بتواند ضمن رونق در بازار و کمک به خروج از رکود، زمینه تأمین ارز موردنیاز تجهیزات صنایع فولادی نیز فراهم شود.
همچنین مسئولان معتقدند، عدم ایجاد وقفه برای صادرات، در نظر گرفتن تعهد صادراتی برخی تولیدکنندگان در ماههای آینده و همچنین حفظ بازارهای جهانی از مهمترین دلایلی است که در این آزادسازی در نظر گرفته شده است.
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با بیان این موضوع که صنعت فولاد در سالهای اخیر در بازار داخلی با رکود مواجه شده، در گفتوگو با خبرنگار (صمت) گفت: متاسفانه به دلیل کاهش بودجه عمرانی از سوی دولت در سالهای گذشته و رکود در بازار ساختوساز میزان تقاضا در بازار فولاد بهشدت کاهش و عرضه افزایش یافت که مشکلات زیادی را در معاملات محصولات فولادی به همراه داشت.
بهادر احرامیان با اشاره به آزادسازی صادرات شمش و محصولات فولادی و تاثیر آن بر رونق بازار، تصریح کرد: بدونشک این اقدام بر وضعیت بازار تاثیر خواهد داشت. انجمن فولاد نیز بارها در این زمینه اعلام موافقت کرده است زیرا بازار داخلی در حال حاضر بسیار اشباع است و برای حل این مشکل نیازمند آزادسازی صادرات هستیم.
وی در پاسخ به این سؤال که تاثیر این آزادسازی بر بازار تا چند وقت دیگر مشاهده میشود، اظهار کرد: نمیتوان زمان دقیقی اعلام کرد. تاثیر این تصمیم بستگی به آن دارد شرایط بازار تا چه میزان پیش رود. باید ظرفیتهای تولیدشده در داخل را با ایجاد موقعیت وارد بازارهای خارجی کنیم تا بازار داخلی از رکود و کمتحرکی خارج شود.
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران درخصوص اینکه آیا این تصمیم تاثیری بر حضور موثر ایران در بازارهای جهانی دارد، افزود: قطعا این تصمیم حضور ایران در بازارهای خارجی خریدوفروش فولاد و محصولات فولادی را پررنگ میکند اما رقابت با سایر کشورهای تولیدکننده فولاد تا حد زیادی به کیفیت کارخانههای تولید در داخل کشور بستگی دارد.
احرامیان معتقد است، برای ارزیابی وضعیت بازار پس از اجرای این دستور باید اجازه دهیم کمی زمان سپری شود و راه بازارهای جهانی به روی ما باز شود زیرا امروز افزایش تولید در بازار به حدی است که نمیتوان تاثیر این دستور را در کوتاهمدت حس کرد. حال باید تولیدکنندگان شمش فولاد و محصولات فولادی و افراد متقاضی برای خرید این محصولات منتظر باشند تا بازار داخلی این محصول به حالت عادی خود بازگردد، البته ممکن است همانطور که برخی از فعالان صنعت فولاد پیشبینی کردهاند، صادرات محصولات فولادی افزایش قیمت این محصول در بازار داخل را بهدنبال داشته باشد. بااینحال باید منتظر ماند تا گذر زمان نتیجه این تصمیم را مشخص کند.