گروه آینه: بحث تولید ملی و حمایت از تولیدکنندگان همواره از سوی مسئولان مورد تاکید بوده است. اما اینکه نگاه معطوف به تولید داخلی چقدر از سوی جامعه موردپذیرش باشد، بحث دیگری است.
چگونه میتوان مردم را به سمت مصرف کالای داخلی ترغیب کرد؟ شاید پاسخ به این سوال بتواند برخی از مشکلات حوزه تولید داخلی را تا اندازهای حل کند و در شرایط فعلی راهگشای خروج از وضعیت رکود باشد. همین مسئله را در حاشیه جلسه علنی مجلس با محمدرضا تابش عضو کمیسیون برنامهوبودجه در میان گذاشتیم. تابش معتقد است، علاوه بر ارائه تسهیلات به تولیدکنندگان، باید آنها را از نظر کیفیت دستهبندی کرد و به تولیدکنندگان برتر بستههای تشویقی داد. این گفتوگوی کوتاه را در ادامه میخوانید:
چگونه میتوان مردم را به مصرف کالاهای داخلی تشویق کرد؟
این سلسلهای وابسته به هم است، فقط نمیتوانیم شعار بدهیم یا از مردم خواهش و تمنا کنیم و آنها را به سمت مصرف تولید داخلی سوق بدهیم. تولید ما باید منطبق با استانداردهای روز باشد. درواقع کیفیت بالای تولیدات داخلی در ترغیب مردم به سمت مصرف کالای داخلی بسیار موثر است.
بااینحال به نظر میرسد کیفیت بالای کالای داخلی بهتنهایی نمیتواند عامل تشویق مردم به سمت مصرف این کالاها باشد.
در این مورد هم باید در نظر گرفت که نباید از فرهنگسازی و تبلیغات غافل شد. تبلیغ به مصرف کالای داخلی میتواند راهکاری باشد که به مردم بگوید با مصرف هر کالای داخلی چه اندازه به میزان اشتغالزایی کمک میشود و از هدر رفتن منابع ارزی جلوگیری میکند.
وضعیت کیفیت کالاهای داخلی در حال حاضر چگونه است، آیا کیفیت بالای کالای داخلی توانسته رغبت بازار داخلی را به همراه بیاورد؟
در حال حاضر برخی از قطعات تولید داخلی خودرو، بهزعم مصرفکنندگان بسیار برتر از قطعاتی است که از چین وارد میشود، وقتیکه کیفیت بالا باشد، خریدار هم به سمت خرید کالای تولید داخل میرود.
چه عوامل دیگری میتواند در حوزه تولید ملی و گرایش جامعه به مصرف کالای داخلی موثر باشد؟
بههرحال مصرف کالای داخلی، متاثر از زنجیرهای از عوامل است. علاوه بر نگاه به جامعه، نباید از تولیدکنندگان هم غافل شد. برای تقویت تولید داخلی شاهد هستیم که تولیدکنندگان میگویند ما را حمایت کنید.
برای حمایت از تولیدکنندگان چه باید کرد؟
میتوان از طریق ارائه تسهیلات و برخی معافیتها به تولیدکنندگان کمک کرد، علاوه بر آن در زمینه تامین اجتماعی و مسائل کارگری هم باید حمایت شوند.
و کیفیت این حمایت چگونه باید باشد؟ تا چه اندازه؟
به نظر من، دولت باید نسبت به ارتقای کیفیت کالاهای داخلی و استانداردسازی آنها با توجه به ارتقای کالاهای تولید داخلی اقدام کند. برای این منظور میتواند بستههای تشویقی را تعیین کند تا تفاوتهای تولیدکنندگان هم مشخص شود. برای مثال استان یزد قطب تولید کاشی است، برخی تولیدکنندگان کاشی با استانداردهای ۲۰ سال گذشته فعالیت دارند اما تسهیلاتی مشابه تولیدکننده منطبق با استانداردهای روز دریافت میکنند. به نظر من، باید تغییراتی در نظام ارائه تسهیلات ایجاد شود و تولیدکنندگان دستهبندی شوند تا از این طریق آنها هم برای رسیدن به تولید بهتر رقابت کنند.
از نظر حمایت مالی چطور؟ بههرحال از محل درآمدهای هدفمندی یارانهها مبالغی برای تولید درنظر گرفته شده است.
باید ۱۰هزار میلیارد تومان از محل درآمدهای هدفمندی یارانهها به بخش تولید اختصاص یابد ولی دولت گفته است امیدواریم بتوانیم ۵هزار میلیارد تومان بدهیم. ما امیدواریم که این اتفاق بیفتد و این رقم به تولید تزریق شود.