-

برنامه‌ریزی گام نخست توسعه

سعید برزگر-کارشناس صنایع معدنی

آمار از اهمیت و اثرگذاری بالایی در فرآیند سیاست ‌ گذاری، برنامه ‌ ریزی و به ‌ دنبال آن توسعه برخوردار است. بدون در دست داشتن آمار و اطلاعات دقیق و شفاف، سیاست ‌ گذاری، برنامه ‌ ریزی، تعیین اهداف، راهکارها و فعالیت ‌ ها و در نهایت ارزیابی نتایج مربوطه امکان ‌ پذیر نیست. همین کمبودهای آماری در بخش تولید و تجارت، عملا فعالیت در حوزه معدن و صنایع وابسته به آن را با چالش ‌ های جدی روبه ‌ رو کرده است.

آمار و اطلاعات دقیق، رکنی اساسی برای برنامه ‌ ریزی، سیاست ‌ گذاری و انتخاب استراتژی در حوزه ‌ های گوناگون است و در همین حال، امکانی برای ارزیابی عملکردهای گوناگونی فراهم می ‌ کند. مدیران و مسئولان با تکیه ‌ بر همین آمار اقدام به تدوین استراتژی در حوزه ‌ های مختلف صنعتی و اقتصادی می ‌ کنند؛ بنابراین چنانچه خللی در این آمار وجود داشته یا صحت آنها زیر سوال برود، عملا سیاست ‌ های حاکم بر حوزه ‌ های گوناگون صنعتی و اقتصادی، از درجه اعتبار ساقط می ‌ شوند.

ارائه تصویری دقیق از عملکرد صنایع از گذشته تابه ‌ حال، ارزیابی مسیر توسعه و انطباق آن با برنامه ‌ ریزی ‌ های از پیش انجام ‌ شده، نیازمند وجود داده ‌ های آماری دقیق، جامع و ‌ روزآمد است.

آمار و اطلاعات و به ‌ دنبال آن برنامه ‌ ریزی و مدیریت دقیق از الزامات توسعه به ‌ شمار می ‌ آیند؛ بر همین اساس نیز کیفیت و صحت اطلاعات، یکی از فاکتورهای اصلی برای تشخیص میزان توسعه ‌ یافتگی کشورهاست. باتوجه به اهمیت آمار در فرآیند توسعه و برنامه ‌ ریزی، انتظار می ‌ رود آمار در عمل موردتوجه قرار گیرند. به این ترتیب بسیاری از چالش ‌ های ساختاری حاکم بر عملکرد صنایع برطرف خواهد شد.

نبود مرجعی واحد برای ارائه آمار مرتبط با حوزه تولید و تجارت و خلأ قابل ‌ توجه در این حوزه، طی سال ‌ های گذشته به چالشی جدی در مسیر فعالیت تولیدکنندگان بدل شده است. در چنین شرایطی، امنیت تولید و سرمایه ‌ گذاری از بین می ‌ رود و نمی ‌ توان به بهبود شرایط تولید امید داشت. این ضعف در برخی حوزه ‌ ها از جمله بخش معدن و صنایع معدنی جدی ‌ تر است و عملا فرآیند تولید و توسعه را در صنایع یادشده با چالش ‌ های جدی روبه ‌ رو می ‌ کند. باوجود اهمیت بیان آمار و اطلاعات در قالبی شفاف، در موارد متعددی شاهدیم که سیستمی شفاف برای بیان آمار و ارقام در کشور وجود ندارد. برخی مدیران با هدف حمایت از عملکرد خود، عددسازی می ‌ کنند و آمارهای اشتباه و خلاف واقعیت را ارائه می ‌ دهند که همین موضوع نیز آسیب ‌ های قابل ‌ توجهی را به آن حوزه وارد خواهد کرد. آماردرمانی راه ‌ حل مناسبی برای رفع معضلات اقتصادی کشور نیست؛ بنابراین ارائه آماری دقیق در حوزه ‌ های گوناگون تولید و تجارت ضروری و پیش ‌ نیازی در مسیر بهبود تولید است. آمار دقیق در حوزه ‌ های مختلف کسب ‌ وکار، فرصت ‌ های ویژه ‌ ای را در اختیار تحلیلگران، سرمایه ‌ گذاران و صاحبان کسب ‌ وکارها قرار می ‌ دهد؛ بنابراین در فقدان آمار دقیق و شفاف، کسب ‌ وکارها و صنایع مختلف با چالش ‌ های جدی در روند فعالیت خود مواجه می ‌ شوند. نبود یکدستی در آمار ارائه ‌ شده ازسوی مراجع گوناگون اقتصادی، مانع برنامه ‌ ریزی در مسیر تولید است، این در حالی است که اگر به ظرفیت ‌ های آماری در کشور اهمیت بدهیم و ارقام شاخص ‌ های اقتصادی را مطابق نرم ‌ های جهانی اعلام کنیم، بسیاری از مشکلات حاکم بر نظام اقتصادی کشور برطرف خواهد شد. از مجموع موارد یادشده می ‌ توان این ‌ طور برداشت کرد که نبود شفافیت در اقتصاد ما، علت اصلی بروز چنین اختلافاتی است. اگر شفافیت به اصلی اساسی در اقتصاد ما بدل شود، کمبودهای آماری نیز برطرف خواهد شد و در نهایت اقتصاد به شرایط اصولی و شفاف بازمی ‌ گردد. به این ترتیب صاحبان کسب ‌ وکار می ‌ توانند با برنامه ‌ ریزی دقیق در مسیر بهبود شرایط گام بردارند. با این ‌ وجود در حال حاضر، با این شرایط ایده ‌ آل فاصله جدی داریم. به این ترتیب تولیدکنندگان یا صاحبان کسب ‌ وکارهای گوناگون امکان برنامه ‌ ریزی و اصلاح شرایط را ندارند.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین