نیروی کار سالم، محور توسعه
در طول سالهای اخیر اهمیت و جایگاه فعالیت در بخش معدن و صنایع وابسته به آن و تاثیرگذاری آن بر اقتصاد بیش از پیش مورد توجه سیاستگذاران قرار گرفته است. توسعه فعالیت در بخش معدن نیازمند توجه همزمان به مسائل اقتصادی، محیط زیستی و حفظ سلامت کارکنان این بخش است. بر همین اساس نیز سلسله فعالیتهایی با عنوان سلامت، ایمنی و محیطزیست مطرح میشود.
توجه به شاخصههای یادشده به منزله توسعه پایدار در بخش معدن است؛ یعنی از یکسو حفظ سلامت کارکنان در این بخش مورد توجه سیاستگذاران قرار میگیرد. از سوی دیگر، برای حفظ محیطزیست و ارتقای شاخصهای محیط زیستی تلاش میشود. شرکت معدنی و صنعتی گلگهر بهعنوان یکی از بزرگترین واحدهای سنگ آهنی کشور، در طول سالهای گذشته تلاش کرده تا نقشی مثبت و ارزنده برای ارتقای شاخصهای ایمنی، بهداشت و محیط زیست، عمل کند. همگام با سیاستگذاریهای متولیان و ناظران قانونی حوزه «HSE»، نگاه مدیران ارشد شرکتهای معدنی و صنعتی به ایجاد زیرساخت برای کاهش نرخ بروز حوادث و بیماریهای شغلی و حفاظت از محیطزیست معطوف شده است. به گزارش روابطعمومی شرکت معدنی و صنعتی گلگهر، حمزه الهبخشی، مدیر سلامت، ایمنی و محیطزیست شرکت گلگهر با بیان اینکه این دیدگاه میتواند ضامن حفظ و ارتقای نظام «HSE» یک شرکت باشد، افزود: بلوغ فرآیندهای سیستمی، آگاهی و سطح فرهنگ کارکنان، بکارگیری نیروهای متخصص، همسوسازی تمام فرآیندهای مرتبط با «HSE»، تعامل سطوح مختلف سازمانی با این نظام، استفاده از تکنولوژیهای نوظهور در حوزه «HSE» و برقراری ارتباط بین صنعت و دانشگاه از دیگر عوامل تاثیرگذار بر روند استقرار نظام یکپارچه «HSE» در هر سازمان است.
حفظ و ارتقای سلامت کارکنان
وی گفت: رویکرد اصلی مدیریت «HSE» شرکت معدنی و صنعتی گلگهر حفظ و ارتقای سلامت کارکنان و حفاظت از محیطزیست است و ما این کار با جاریسازی چشمانداز صفر حوادث (Zero Vision)، الزامات قانونی ملی و بینالمللی، تدوین سند استراتژیک ۱۰ ساله «HSE»، استقرار سیستمهای مدیریتی از قبیل «ISO۴۵۰۰۱» و «ISO۱۴۰۰۱» انجام میدهیم. الهبخشی افزود: در مجموعه معدنی و صنعتی گلگهر بسترهای نرمافزاری برای پایش مستمر فرآیندهای «HSE» مدیریت رویدادها برای انجام اقدامات کنشی و واکنشی و مدیریت بحران و شرایط اضطراری ۳ حوزه سلامت، ایمنی و محیطزیست ایجاد شده است. مدیر سلامت، ایمنی و محیطزیست شرکت معدنی و صنعتی گلگهر اظهار کرد: برای افزایش سطح آگاهی نیروی انسانی نیز اقداماتی چون برگزاری سمینارهای آموزشی تخصصی ویژه کارکنان «HSE» شرکت و پیمانکاران انجام شده است.
سند مدیریت استراتژیک ایمنی، تدوین میشود
الهبخشی گفت: واحد ایمنی شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در حال تدوین سند ۱۰ ساله مدیریت استراتژیک ایمنی برای دستیابی به چشمانداز «ایمنترین شرکت بدون حادثه منجر به مرگ و ناتوانی» کرده است.
وی درباره اقدامات واحد ایمنی شرکت گفت: بروزرسانی دستورالعملها و روشهای اجرایی ایمنی مرتبط با معادن و صنایع مطابق با استانداردهای ملی، ایجاد رویه مدیریت تغییر در تمام فرآیندها، پایش مجوزهای کاری و کارت قرمز تجهیزات، شناسایی و ارزیابی ریسکهای ایمنی با استفاده از روشهای «JHA» و «FMEA»، تهیه و بروزرسانی فایلهای آموزشی ایمنی مطابق با پاورپوینتهای «HAZID»، ارزیابی عملکرد ایمنی پیمانکاران در دوره ۶ ماهه، از جمله اقدامات این واحد بوده است.
مدیر سلامت، ایمنی و محیطزیست شرکت گلگهر گفت: این شرکت برای برگزاری دومین همایش ملی ایمنی در معادن و صنایع معدنی (اسفند ۱۴۰۰) و برگزاری جلسات ماهانه کمیته عالی «HSE» پیمانکاران، جلسات کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار، ثبت و پیگیری تمام آنومالیها و مغایرتهای شناساییشده در سامانه مدیریت «HSE»، بازرسی از همه تجهیزات بالابر و جرثقیل و صدور گواهی سلامت از سوی مراجع ذیصلاح را در دستور کار دارد. وی تاکید کرد: در راستای هدف استراتژیک بهبود عملکرد محیط زیست، اقدام به استقرار سیستم مدیریتی «ISO۱۴۰۰۱» کردهایم و تمام فرآیندهای موجود در نظام مدیریت این حوزه را برمبنای این استاندارد اجرا میکنیم. همچنین در حوزه محیط زیست، برای همسویی با سند جامع استراتژیک ۱۰ ساله گلگهر (۱۴۱۰)، در حال تدوین راهبردها، اهداف و برنامههای استراتژیک هستیم.
تلاش برای ارتقای سلامت کارکنان
الهبخشی با بیان اینکه دیدگاه مدیرعامل و مدیران ارشد شرکت گلگهر به گونهای است که نیروی کار سالم را محور توسعه و سرمایه گلگهر میدانند، گفت: گلگهر میکوشد تا حفظ و ارتقای سلامت کارکنان را در اولویت برنامههای خود قرار دهد و با حمایت مدیران ارشد، برنامه استراتژیک حوزه سلامت و بهداشت و همچنین سند جامع ارتقای سلامت پرسنل با همکاری متخصصان و مشاوران برتر کشور از جمله دانشگاه علوم پزشکی کرمان در حال تدوین و نهاییسازی است.
سخن پایانی
واحد ایمنی شرکت معدنی و صنعتی گلگهر به دنبال تدوین سند ۱۰ ساله مدیریت استراتژیک ایمنی برای دستیابی به چشمانداز «ایمنترین شرکت بدون حادثه منجر به مرگ و ناتوانی» است. درواقع این شرکت حفظ و ارتقای سلامت کارکنان خود را در اولویت فعالیتهای خود قرار داده است و با تدوین برنامههای مشخص برای تحقق این هدف تلاش میکند.