جلوگیری از حوادثی مانند معدن طبس
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در بیستوهشتمین هیاتعمومی دیوان محاسبات گفت: وظیفه همه ما این است که درباره این حادثه رسیدگی جدی کنیم تا با پیشگیری، از اینگونه حوادث تلخ جلوگیری شود.
در همین راستا دیروز هیاتی با مسئولیت آقای نیکزاد، نایب رئیس مجلس به طبس عزیمت کرده و پیگیریهایی در حوزه مجلس انجام شده که به مردم اطلاعرسانی میشود.
بهگزارش ایسنا، رئیس مجلس در ادامه با تبریک هفته دفاع مقدس گفت: اساسا در جنگ، سختی و خشونت وجود دارد، اما جنگ تحمیلی برای ما یک دفاع مقدس بود؛ دفاع از این جهت که ما هرگز آغازکننده این جنگ نبودیم و در مقابل یک تهاجم ناجوانمردانه دفاع کردیم، از همینرو دفاع مقدس برای ما مقدس بود.
نقش مهم دیوان محاسبات در تدوین بودجه
وی در بخش دیگری از سخنان خود بااشاره به موضوع بودجه گفت: شاید زمانی که بحث بودجه مطرح شود، از آن به «بودجه دولت» تعبیر شود، اما واقعیت آن است که بودجه سالانه عملا بودجه زندگی مردم است و زمانی که اقتصاد ما یک اقتصاد دولتی است، هرکدام از تصمیمات ما بهصورت مستقیم روی زندگی مردم اثر میگذارد. باید بدانیم که نوع عملکرد و تصمیمات ما همه جامعه را تحتتاثیر قرار میدهد و دیوان محاسبات نقش مهمی در این زمینه دارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: دیوان محاسبات باید بتواند بهدرستی به تصمیمگیریهای ما در بخشهای مختلف جهتگیری دهد. اگر اینگونه اتفاق بیفتد و بهدرستی عمل شود، میتوانیم نقاط قوت و ضعف خود را تشخیص دهیم و بعد تلاش کنیم که آنها را اصلاح کنیم.
وی گفت: مردم باید بهصورت مستقیم از گزارشها مطلع باشند و در صورت وجود بیانضباطی مالی، همه دستگاهها باید بدانند که عملکرد مالی آنها بررسی میشود و مردم انحراف و بیانضباطی مالی آنها را متوجه میشوند که این کار نقش مهمی در ایجاد بازدارندگی در کاهش بیانضباطی مالی دارد.
ضرورت ارائه گزارشهای تحلیلی
رئیس مجلس افزود: بنده در یک دوره ۴ ساله در مجلس شورای اسلامی هستم و سابقه اجرایی هم دارم، بر این اساس میگویم که باید گزارشهای تحلیلی مبتنی بر عدد و رقم که در دیوان محاسبات تهیه میشود، جهتگیری شده و بهصورت موضوعی اولویتبندی شود، چراکه هیچ چیزی بهاندازه این گزارشها در تصمیمسازی و تصمیمگیری مسئولان رده اول کشور، اثرگذار نیست.
وی اضافه کرد: گاهی اوقات گزارشهای مفصل با عدد و رقمهای مفصل ارائه میشود که نه فرصت مطالعه آن وجود دارد و نه ضرورت دارد که این گزارشها به این صورت تهیه شود، اما زمانی که تحلیلی مبتنی بر این دادهها و بهصورت کاملا دقیق و شفاف ارائه شود، یک تصمیمگیری درست را هدایت میکند و دیگر اینگونه نیست که ما اوراق مالی چاپ کنیم و این همه هزینه به کشور تحمیل کنیم، آن هم که بههمان میزان نقدینگی در اختیار خزانه است.
قالیباف تاکید کرد: در حقیقت تصمیمسازی و تصمیمگیری درست است که ما را به عدالت میرساند. نباید اینگونه باشد که شفافیت منابع و مصارف و اطلاعات دقیق وجود نداشته نباشد و ما دلسوزانه به آن نپردازیم. ما حتما محدودیتهای منابع داریم، اما باید از منابع موجود بهدرستی استفاده کنیم.
وی ادامه داد: باید بپذیریم که امروز بههمان میزانی که از منابع خود استفاده میکنیم، بخشی از این منابع هدر میرود و ما از آن منابع استفاده نمیکنیم. اگر فکر کنیم افراد دیگری میخواهند این مشکل را حل کنند، اشتباه میکنیم. مجلس و دولت در این زمینه وظیفه دارند و حتما دیوان محاسبات کل کشور هم در این زمینه نقش کلیدی دارد.
بودجه ۱۴۰۴ مبتنی بر برنامه هفتم
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: بیتالمال و انفال باید موردنظر قرار گیرد و باید به آن توجه کنیم. برنامه هفتم، سند بالادستی دولت و مجلس است و سعی شده که با خرد جمعی تدوین و تصویب شود و نظرات نخبگان و کارشناسان هم درباره آن اخذ شده است.
برنامه هفتم قابل دفاع است
قالیباف تاکید کرد: نمیگویم برنامه هفتم توسعه ایراد و اشکالی ندارد و برخی از ایرادات آن همین الان هم مشهود است، اما در مقایسه با برنامههای ۵ ساله توسعه کشور در گذشته بسیار کماشکالتر است. از همه مهمتر برنامه هفتم واقعی است و ما میتوانیم آن را اجرا کنیم و سعی کردیم که این اتفاق در تنظیم برنامه بیفتد.
در نامهای به دولت تاکید کردم، باید لایحه بودجه ارسالی حتما براساس اولویتهای برنامه هفتم باشد.
قالیباف با یادآوری اینکه امسال، سال اول اجرای قانون برنامه هفتم توسعه است، گفت: ۵ سال فرصت برای اجرای قانون وجود دارد، پس حتما گزارشهای دیوان محاسبات باید منطبق با این برنامه باشد.
قالیباف اضافه کرد: ما بهدنبال محدودیت ایجاد کردن نیستیم و حتما باید برای شرکتهای دولتی، شفافیت مالی ایجاد کنیم، اما نباید مانع تحرک تجاری و رفتار مالی آنها با بانکهای عامل شویم. باید اجازه دهیم کارها و روابط تجاری خود را انجام دهند و از آن طرف منابع را کنترل کنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه بیان کرد: منابع ما در حوزه نفت و معدن بسیار مهم است که متاسفانه بهاندازه منابع موجود خود، منابعی را هم هدر میدهیم. از دیوان محاسبات میخواهم که شجاعت را از ایران قوی و امین و از مدیران قوی و امین نگیریم و این همان تفاوت بین نظارت هوشمند با نظارت کور است.
از مدیران قوی و امین حمایت کنیم
وی افزود: بنده بهعنوان یک خدمتگزار که قریب به ۴۰ سال کار اجرایی کردم، باز تاکید میکنم که باید فرصت دهیم و از مدیران قوی و امین حمایت کنیم و حتما باید با مدیرانی که خیانت میکنند و با افرادی که از بیعرضگی بیتالمال را هدر میدهند، بهشدت برخورد شود، اما باید مشهود باشد که از مدیران قوی و امین حمایت میشود.
قالیباف اظهار کرد: برخی مدیران را میشناسم که با این سختیهایی که امروز وجود دارد، برخی اوقات تردید در تصمیمگیریها پیدا میکنند و کمتر شانه زیر بار مسئولیت میدهند؛ ما باید از این مدیران حمایت کنیم تا مسئولیت بپذیرند و ما هم باید با آنان شریک و همراه باشیم. نباید اجازه دهیم که مدیرانی که نه تصمیم میگیرند و نه کاری انجام میدهند و دست به هیچ چیزی نمیدهند، به این رویه ادامه دهند و بعد بگوییم که او چقدر آدم خوبی بود.