کمبود و گرانی سیمان در مازندران
کمبود و گرانی سیمان درپی افزایش مصرف برق و کاهش تولید، بازار مصالح ساختمانی را در مازندران راکد و پرتلاطم کرده است. قطع و خاموشی برق و در نتیجه کاهش تولید سیمان، اثر آن را بر بازار و صنعت ساختمان در مناطق مختلف مازندران برجای گذاشته و گلایه فعالان این حوزه را درپی داشته است. طی هفتههای گذشته افزایش مصرف برق و اعمال محدودیت فراروی صنایع سبب شد تا فعالیت صنایع سیمان و دیگر بخشهای مرتبط با آن محدودتر از قبل شود و این مسئله منجر به کاهش تولید شده و کمبود سیمان و محدودیت در عرضه افزایش این کالا را در بازار درپی داشته و حتی به ایجاد بازار سیاه نیز دامن زده است، درحالحاضر نرخ سیمان از پاکتی ۱۵۰ تا بیش از ۲۰۰ هزار تومان در نوسان است.
احمد معارفی رئیس اتاق اصناف رامسر با اظهار اینکه کمبود سیمان سبب رکود اقتصادی در بازار و گلهمندی و نارضایتی کسبه رامسر شده است، افزود: مشکل کمبود سیمان در شهرستان رامسر با توجه به گسترش ساختوسازها، یکی از بزرگترین چالشها و معضلات در رکود در این حوزه بوده که کسبه با مشکل مواجه شدهاند.
وی با اظهار اینکه کمبود سیمان سبب رکود اقتصادی در بازار و گلهمندی و نارضایتی کسبه این شغل شده و نیازمند تامین سهمیه مناسب با روند مصرفی آن است، افزود: کرایه بار، گاها تا دو برابر تا ۵.۲ برابر حالت عادی بالا رفته و کرایهها پشت بارنامهای شده است.
کمبود سیمان در پی کاهش آن سبب خالی شدن بازار از این کالا و رواج بازار سیاه و پشت فاکتوری شده است، محمد جواد حلاجیان رئیس اتحادیه مصالح ساختمانی شهرستان رامسر، افزود: زمینه بازار برای سیمان خالی شده و خریدهای پشت فاکتوری که نرخ گزافی دارد سبب نارضایتی کسبه و مردم شده است.
وی در گفتوگو با خبرنگار بازار تصریح کرد: کمبود سیمان سبب شده دلالان در این حوزه سیمان را به نرخ بالاتر و همچنین برخی رانندگان کرایه بار را بالاتر از نرخ بارنامه از کسبه دریافت میکنند.
وی تصریح کرد: مصالح فروشان شهرستان رامسر نیز خواستار تامین سیمان با نرخ مصوب و عرضه آن جهت رضایتمندی مشتریان شدند، همچنین با اداره صمت و اداره تعزیرات و اتحادیه مصالح ساختمانی تفاهماتی در راستای حمایت از مصرفکننده و جلوگیری از زیان وارد شدن به فروشندگان سیمان انجام شد.
حلاجیان گفت: از اداره صمت شهرستان رامسر تقاضا میشود که با اداره کل خود درخواست سیمان را ارائه داده و برای شهرستان رامسر فراهم آورند. کمبود سیمان در شهرهای مازندران، مردم و سازندگان را برای تامین کالاهای ساختمانی با مشکل روبهرو کرده است و بر فعالیت استادکاران و شاغالان این حرفه نیز تاثیرگذاشته است. محمدرضا که به حرفه کاشی کاری مشغول است، افزود: طی هفته گذشته به دلیل آنکه صاحبکار نتوانست سیمان تهیه کند، چند روزی را تعطیل کردیم. وی در گفتوگو با خبرنگار بازار کمیاب بودن سیمان را دلیل گرانی آن ذکر کرد. به سراغ تولیدکنندگان و مصالح فروشان که میرویم، قطع و افت برق را دلیل کاهش تولید و کمیاب شدن سیمان بیان میکنند. طی هفتههای اخیر، خاموشی برق در مازندران به دلیل ناترازی تولید و مصرف بیشتر شد و حتی خاموشیهای برق به بخش خانگی نیز سرایت کرد.
شرکت توزیع برق مازندران یک میلیون و ۶۱۰ هزار مشترک در ۱۲ شهرستان مازندران از گلوگاه تا فریدونکنار را زیر پوشش دارد که ۷۵ درصد خانگی هستند و ۵۰ درصد برق مصرفی این محدوده را استفاده میکنند. کمتر از یک درصد مشترکان این شرکت نیز صنعتی هستند که حدود ۲۰ درصد برق مصرفی استان را به خودشان اختصاص میدهند.
بخش صنعت مازندران یک درصد مشترکان برق استان را تشکیل میدهد ۲۰ درصد برق و انرژی را مصرف میکند اما جوز ۹۹ درصد مشترکان را میکشند و این بخش در فصلهای گرما و تابستان مجبور است ظرفیت تولید را کاهش دهد تا به نوعی از بار پیک برق کاسته شود.
یک درصد مشترکان صنعتی هستند
سید کاظم حسینی مدیرعامل شرکت توزیع برق مازندران نیز در گفتوگو با خبرنگار بازار شمار مشترکان برق استان را یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر ذکر کرد و گفت: یک درصد مشترکان در بخش صنعت و ۷۵ درصد آن در بخش خانگی هستند.
وی با بیان این که متوسط مصرف برق استان در زمان غیرگرم سال ۸۰۰ مگابایت است، افزود: اما در ماههای گرم سال و با روشن شدن کولرها و ورود تجهیزات سرمایشی میزان مصرف به بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ مگاوات افزایش مییابد. حسینی افزود: امسال هر دستگاهی که به مقررات مصرف برق بیتوجهی کند برق آنها قطع میشود.
وی به طرح تعطیلی نیم روز در هفته کارخانهها و واحدهای صنعتی اشاره کرد و گفت: کارخانهها و واحدهای تولیدی میتوانند با تغییر شیفت یا ساعت کاری و خاموشی به مدت نیم روز در هفته مدیریت انرژیها اعمال کنند و تا بتوانیم از بار پیک تابستان بدون خاموشی عبور کنیم.
وی گفت: صنایع اگر یک نصف روز از ۱۱ صبح تا ۱۱ شب کار را تعطیل کنند پاداش دریافت میکنند.
قیمت سیمان کاهش مییابد؟
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان دلیل افزایش قیمت سیمان را خبر قطعی برق اعلام کرد.
طبق اعلام عبدالرضا شیخان، همین اخبار باعث شد تا خریداران با ورود به بورس کالا میزان خرید زیادی انجام دهند و قیمتها را بالا ببرند. همچنین عرضه سیمان به بازار کاهش یافت.
شیخان وعده داد با تأمین برق کارخانجات سیمان و عرضه قابلتوجه سیمان در بورس کالا در روز یکشنبه هفته آینده، قیمت این کالا در بازار با کاهش قابلتوجهی مواجه شود.
یکی از تولیدکنندگان سیمان در گفتوگویی که با خبرگزاری صداوسیما داشت، تاکید کرد که تاکنون مشکلی در تولید سیمان به وجود نیامد. این کالا به مقدار کافی در بورس قابل عرضه است.
وی عنوان کرد: هر سال با آغاز فصل تابستان و احتمال اجرای برنامههای صرفهجویی برق صنایع، شایعاتی از سوی خریداران عمده سیمان مبنی بر کاهش تولید به بازار منتشر میشود. اما امسال با توجه به برنامه از پیش اعلامی وزارت نیرو و تأمین حداقلهای کارخانجات برای تأمین برق کورهها، تاکنون مشکلی در تولید سیمان به وجود نیامده است.
گرچه برخی اخبار مربوط به قطعی برق صنایع را شایعه میدانند، اما به نظر میرسد این موضوع نیز در اولین سال فعالیت دولت، وجه سیاسی دارد تا کارشناسی. چراکه بررسیهای میدانی تجارتنیوز نیز آغاز خاموشی صنایع را تائید میکند. بهعنوان مثال طبق مشاهدات ساعت ۱۱ امروز شهرک صنعتی چهاردانگه در تهران خاموش شد. موضوعی که قرار است هر چهارشنبه تکرار شود.
کارخانههای سیمان و فولاد نیز شرایط مشابهی دارند و یکچهارم برق مورد نیازشان تامین میشود. حال در چنین شرایطی میتوان انتظار کاهش قیمت سیمان را منطقی دانست؟
سخن پایانی
بیش از دو هزار واحد صنعتی و تولیدی در مازندران وجود دارد و ۱۰۰ هزار نفر در این کارخانهها مشغول کار هستند. کارخانه سیمان مازندران در نکا فعال است و ظرفیت تولید سیمان این استان بیش از دو میلیون تن است و هر ماه بخشی از تولیدات نیز به کشورهای مختلف صادر میشود.
توهر استان حداقل ۳ کارخانه سیمان داشته باشیم مثل قبل نیست استان وشهرها وروستا بزرگ وجمعیت بالا
پس نیروگاه اتمی بوشهر چی شد
کمبود به خاطر قطع شدن برقه
فعلا که کار رو خوابوندیم ببینیم چی میشه .
قطعی برق برای کارخانه و دلال شده نون خونه. در طول نه ماه از سال افزایش تولید دارن در سه ماه تابستان به بهانه قطع برق بهترین سود.بهونه از این بهتر.لطفا شعور مردم را به سخره نگیرین.مشکل اصلی ما از اصناف هر بخش از تولید هستش که شده رشوه خانه که خون مردم و تو شیشه می کنند با پیشنهاد قیمت های من در آوردی که هیچ نظارتی بر آنها نیست بیشتر از این خون مردم تو شیشه نکنید.
نظارت نیست دست دلالان هستش
کجا کمبود سیمان داریم هر روزبالای 100تا کامیون داره صادرات میکنه چون سود صادرات بیشتره از فروش داخل برق بهانه ای شده برای دلالان