ساندویچ پانل و تاثیر آن در کاهش آلودگی صوتی در ساختمانها
قابلیت کاهش آلودگی صوتی یکی از مزیتهای ساندویچ پانل است. ساختمانهای داخل شهر و سازههای برون شهری در معرض سروصدا هستند و این امر آسایش افرادی را که در داخل فضا مشغول کار و زندگی هستند مختل میکند. برای افزایش کیفیت فضای داخلی و بهبود میزان رضایتمندی افراد باید دیوارها و سقف را با استفاده از مصالحی ساخت که عایق صدا باشند.
اکثر مصالح حتی آنهایی که مانند سنگ استحکام بالایی دارند در مقابل عبور آلودگی صوتی ضعف دارند. در این میان برخی از انواع ساندویچ پانل در کنار ویژگیهای عملکردی دیگر دارای توان کافی برای ممانعت از ورود سروصدا هستند. پنلهای ساندویچی در ابتدا با هدف تبدیل شدن به مصالحی برای عایقبندی صدا تولید نشدند اما این ویژگی ارزشمند موجب افزایش استقبال کارفرمایان و سازندگان از این دسته از متریالهای ساختمانی شده است.
اهمیت ساندویچ پانل در کاهش آلودگی صوتی
اهمیت استفاده از ساندویچ پانل و تلاش در جهت کاهش آلودگی صوتی روز به روز بیشتر میشود. در چند سال اخیر مزاحمتهای ناشی از سر و صدا به یکی از معضلهای اصلی مردم تبدیل شده است. در شهرها عمده مشکل ناشی از حرکت وسایل نقلیه است و در نواحی خارج از شهر، فعالیتهای صنعتی منبع اصلی مشکل هستند.
در برخی از ساختمانها که با مصالح بنایی ساخته شدهاند مهندسان سعی میکنند با نصب یک لایه عایق صوت از نفوذ سروصدا جلوگیری کنند. اما در عمل استفاده از ساندویچ پانل و ساخت سقف و دیوارها با پنلهای عایق راهکار بسیار موثرتری است. حتی در پروژههای بازسازی هم اگر امکان جایگزین کردن جدارههای آجری و سفالی با پنل ساندویچی وجود داشته باشد میزان بهرهوری افزایش و مشکلات ناشی از آلودگی صوتی کاهش مییابند.
گاهی منبع ایجاد صدا در داخل ساختمان قرار دارد و جلوگیری از خروج صداهای مزاحم به بیرون اولویت دارد. در چنین مواقعی نیز ساندویچ پانل به خوبی میتواند نقش عایق را ایفا نماید و از ایجاد مزاحمت آلودگیهای صوتی تولید شده در فضاهای داخلی برای محیطهای پیرامونی جلوگیری کند.
بکارگیری ساندویچ پانل دیواری در مناطق پر سر و صدا
اهمیت بکارگیری انواع ساندویچ پانل دیواری از اینجا ناشی میشود که در شهرها و همچنین در شهرکهای صنعتی عمده سر و صدا از دیوارها به محیط داخلی نفوذ میکند. به همین دلیل اگر دیوار از مادهای عایق صوت تشکیل شده باشد معضل ورود آلودگی صوتی تا حد زیادی حل میشود.
در هر ساختمان دو گروه اصلی از دیوارها وجود دارند. از ساندویچ پانل دیواری میتوان هم برای اجرای دیوارهای خارجی و هم دیوارههای جداکنندهی داخلی بهره گرفت. زیرا همیشه مشکل صداهای بیرونی نیستند و گاه عبور صدا از یک بخش فضای داخلی به بخشهای مجاور باعث ایجاد مزاحمت میشود.
استفاده از ساندویچ پانل سقفی در مجاورت فرودگاهها
در برخی مناطق خاص علاوه بر مدل دیواری باید از انواع ساندویچ پانل سقفی نیز برای کاهش ورود سروصدا استفاده کرد. مناطقی که در مجاورت فرودگاهها قرار دارند همواره و به طور پیوسته در معرض آلودگی صوتی ناشی از بلند شدن و فرود آمدن هواپیماها هستند. موتور هواپیما در دسته تولیداتی با صدای بسیار بلند قرار می گیرد. در اینگونه محلها بهینهترین راه به منظور کم کردن و کنترل معضل سر و صدا پوشش سقف نهایی سازهها و ساختمانها با بکارگیری ساندویچ پانل سقفی است.
البته موفقیت پنلها در عایقبندی صوتی سقف تا حد بسیار قابل توجهی وابسته به نحوه اتصال آنها به سازه بام و پوشش تمام درزها و گوشهها است. به منظور تحقق این هدف بایستی از مدلهای متفاوت اکسسوریها و متعلقات ساندویچ پانل سقفی بهره گرفت تا هیچ روزنهای در سطح باقی نماند و تمام مساحت سقف به صورت یکپارچه پوشانده شود.
انواع مختلف ساندویچ پانل از جنبه مقابله با آلودگی صوتی
تمام انواع ساندویچ پانل توانایی یکسانی در ایجاد عایقبندی صدا و کاهش آلودگی صوتی ندارند. قابلیت این دسته از مصالح در کم کردن نفوذ سروصدا بیشتر از هر عاملی وابسته به جنس و دانسیته فوم عایق و ضخامت پنل است. فومهای عایق متفاوتی که مهمترین آنها پلی استایرن، پلی اورتان، پشم سنگ و پشم شیشه هستند را میتوان در تولید ساندویچ پانل به کار گرفت.
برخی از مهندسان بر این اعتقاد هستند که پنل ساندویچی پشم سنگ بهترین عملکرد را برای کاستن از سر و صدای ورودی دارد اما تجربه نشان داده که به منظور رسیدن به حداکثر بازدهی و بالا بردن بهرهوری ساندویچ پانل پلی یورتان عملکردی به مراتب بهتر از بقیه دارد. این نوع از پنلها علاوه بر کم کردن شدت صداهای مزاحم مزیتهای قابل توجه دیگری نیز دارند که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- راحتی حمل و نصب به علت وزن پایینتر
- قابلیتهای چندگانه و پوشش اهداف کارکردی گوناگون
- ضدزنگ بودن و ایستادگی طولانی در برابر خوردگی
- مقاومت در مواجهه با نیروهای ناشی از بروز حوادث مختلف
در کنار مزایای مذکور توجه به اینکه نیز ضرورت دارد که قیمت ساندویچ پانل بسته به نوع آن و جنس فوم و طرح ورق مورد استفاده در تولیدش متفاوت است. توانایی یک متریال در کم کردن شدت آلودگی صوتی رابطه مستقیمی با قیمت آن ندارد. پنلهای پلی اورتان قیمتی مناسب دارند و بکارگیری آنها از لحاظ اقتصادی توجیهپذیر است.
هر چقدر ورقهای مورد استفاده متخلخلتر باشند متریال تولیدی میتواند میزان بالاتری از امواج صوت را جذب نماید و مانع از عبور آنها از دیوار یا سقف شود. جنس ورق هم در میزان کارایی مصالح در این زمینه بیتأثیر نیست اما در عمل ورقهای گوناگون از جمله گالوانیزه و آلوزینک عملکردی نزدیک به هم دارند. بیشتر فعالان صنعت ساخت و ساز ساندویچ پانل عایق صدا را با ظاهری متخلخل و دارای فرورفتگی و بیرونآمدگی میشناسند.
نتیجه استفاده از ساندویچ پانل در نواحی با آلودگی صوتی
به کار بردن ساندویچ پانل در نواحی پر سروصدا نتایج مثبت زیادی به همراه دارد. ارتقای سطح رضایتمندی افراد از کیفیت فضا یکی از مهمترین این نتیجهها محسوب میشود و در پی آن بازدهی کار در ساختمانها اداری و صنعتی به میزان چشمگیری بالا میرود. از طرف دیگر استفاده از ساندویچ پانل دیواری و سقفی هزینههای لازم به منظور ایجاد عایقبندی را تعدیل میکند.
اکثر موادی که عایق صوت به حساب میآیند عمر مفید بالایی دارند و پس از چند سال باید به لایهی جدید جایگزین شوند اما ساندویچ پانل پس از نصب برای مدت طولانی کارآمد است و نیاز به هزینهی خاصی به منظور تعمیر و نگهداری ندارد. در واقع لایههای پیرامونی با حفاظت از فوم میانی موجب بالا رفتن عمر مفید این دسته از مصالح میشوند.
آنچه دستیابی به بهترین نتیجه ممکن در زمان بهره از انواع ساندویچ پانل را ضمانت میکند طراحی دیتیلهای اجرایی صحیح و انجام دقیق مراحل گوناگون فرآیند نصب است. در ایران، شرکت ماموت ساختمان با سالها تجربه در این زمینه سابقهای ممتاز در حوزه طراحی و ساخت پروژههای مختلف با استفاده از متریالهای پیشساخته دارد.