اسامی ساختمانهای ناایمن اعلام نشد
پس از حادثه متروپل در آبادان صحبت از ۱۲۹ ساختمان ناایمن در تهران به میان آمد. ساختمانهای ناایمن در پایتخت یا همان بمبهای ساعتی موضوعی اساسی و مهم است که مورد توجه دستگاههای متولی و رسانههای خبری قرار گرفته که کموبیش با چالشهایی نیز روبهرو بوده است.
با مطرح شدن موضوع ایمنی ساختمان ها در شهر تهران، اعداد مختلفی به عنوان تعداد ساختمان های ناایمن شهر تهران مطرح شد. اعدادی که از ۱۲۹ ساختمان تا ۱۶ هزار و ۳۳ هزار مورد را نیز دربرگرفته است. اما تعداد دقیق ساختمان های ناایمن در تهران چقدر است؟ اصلا این آمار و ارقام چقدر اهمیت دارد؟ ظاهرا مسئولان آنقدر خود را در گیرودار اعداد و ارقام گذاشتند که دیگر در موضوعی به این مهمی نیز حرف از عدد و رقم می زنند. لابد در آخر نیز پس از وقوع فاجعه ای بزرگ در اعلام عدد و رقم کشته شدگان به اختلاف می افتند. باید واقعیت را بپذیریم که در نهایت همه این لیست های بلند بالا که همیشه بعد از وقوع فاجعه ای بررسی می شوند، به هشداری بسنده می شود. در واقع قصه تلخ دنباله دار ساختمان های ناایمن تمامی ندارد و هیچ وقت جدی نمی شود و در گذر زمان فراموش می شود. این در حالی است که پس از پایان یافتن مهلت یک هفته ای که عضو شورای شهر تهران به سازمان آتش نشانی برای انتشار لیست ساختمان های ناایمن داده بود هنوز این اسامی منتشر نشده اند.
علیرضا زاکانی، شهردار تهران در مورد دلیل منتشر نکردن لیست ساختمان های ناایمن گفت: وقتی صحبت از ساختمان ناایمن می کنیم مولفه های مختلفی دارد و تا الان هیچ وقت با یک نگاه جامع درباره وضعیت ساختمان های تهران برداشت نشده است و تنها ناایمن بودن ساختمان ها از نظر آتش نشانی پردازش شده که به ۱۲۹ ساختمان ناایمن رسیدند که به متولیان این ساختمان ها اعلام شده است که ساختمان هایشان را از نظر استانداردهای آتش نشانی ایمن کنند.
وی افزود: برای نخستین بار از دو ماه پیش با همکاری ۹ دستگاه ۲۲ تیم تشکیل دادیم که موضوع ایمنی ساختمان ها را از همه نظر مورد پایش قرار دهند که هدف اولیه ما پایش ۱۶ هزار ساختمان است که تا الان اطلاعات ۶۰۰ ساختمان برداشت شده است.
زاکانی با بیان اینکه این پایش ساختمان ها از بعد ایمنی، سازه و مصالح و... است، ادامه داد: ساختمان ها ۲ دسته هستند یا ایمن هستند و یا ناایمن که ساختمان های ناایمن یا نیاز به بازسازی دارند و یا نوسازی و قرار است بعد از پایش ساختمان ها برای آنها شناسنامه صادر کنیم.
وی با بیان اینکه ما مسئول انتشار اسامی ساختمان ها نیستیم، بلکه اسامی ساختمان های ناایمن را به مراجع قضایی تحویل می دهیم، گفت: ما در موضوع ایمنی با کسی تعارف نداریم و از پایش ساختمان های بلند کار را شروع کردیم و در مقوله ایمنی جدی هستیم و از من مسئول اقدام بخواهید نه اینکه لیست را منتشر کنم.
تاکید مدیریت شهری بر ایمن سازی
صمتاز سوی دیگر مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران نیز معتقد است که این حق شهروندان است که بدانند چه ساختمان هایی در شهر ناایمن است البته که باید سازمان های مربوطه در این زمینه ورود کنند و مدیریت شهری هم بر ایمن سازی تاکید دارد.
نکته مهم اینجاست که درباره چنین موضوع مهمی باید اطلاعات شهرداری تهران به روز شود و چنین دغدغه اساسی به یکباره مورد تکذیب قرار نگیرد زیرا این تناقض های اطلاعاتی تنها موجب سردرگمی مردم و نارضایتی آنها می شود، خصوصا اینکه مسئله ساختمان های ناایمن مورد توجه تمامی مسئولان مربوطه قرار گرفته است؛ باید منتظر ماند و دید با انتشار این لیست قرار است چه اتفاقی برای ساختمان های ناایمن رخ دهد و آیا نتیجه ای خواهد داشت؟ همچنین در کشور حوادثی همچون پلاسکو و متروپل بوده اند؛ که تعدادی از شهروندان در این حوادث جان خود را از دست دادند.
قول انتشار لیست ساختمان های ناایمن
صمتبهمن امسال بود که مهدی عباسی، رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران با حضور در یک برنامه تلویزیونی قول انتشار لیست ساختمان های ناایمن تهران را داد. بر اساس اعلام این عضو شورای شهر تهران وظیفه آتش نشانی پایش ساختمان هاست و اگر لیست منتشر نشده مشکل از شوراست، و شهرداری موظف به بارگذاری لیست ساختمان های ناایمن در سامانه شفافیت است.
عباسی همچنین تاکید کرد که لیست به روز شده ساختمان های ناایمن را به صورت رسمی در ۱ بهمن لیست منتشر و در اختیار خبرگزاری ها قرار می دهد. پس از این اظهارات رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شهرداری تهران و باوجود آنکه عباسی طی نامه ای به رئیس سازمان آتش نشانی شهرداری تهران خواستار انتشار لیست ساختمان های ناایمن شده بود اما بازهم لیست ساختمان های ناایمن در اختیار شورای شهر تهران قرار نگرفت و شهردار تهران نیز اعلام کرد که شهرداری این لیست را منتشر نخواهد کرد بلکه به دنبال این است که پرونده این ساختمان ها را ببندد.
به دنبال این موضوع شامگاه یکم بهمن مهدی عباسی عضو شورای شهر تهران اعلام کرد به سازمان آتش نشانی مهلت یک هفته ای دیگری داده شده است تا اسامی ساختمان های ناایمن را منتشر کند. وی گفت: طی مذاکره شفاهی دوستان سازمان آتش نشانی از بنده مهلت یک هفته ای برای پایش مجدد ساختماهای ناایمن گرفتند.
عباسی ادامه داد: تا هشتم بهمن شهرداری تهران را مکلف کردیم تا لیست را به شورای شهر ارائه دهد.
رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران با بیان اینکه بعید می دانم کسی مخالف انتشار لیست ساختماهای ناایمن باشد اظهار کرد: قطعا شهردار تهران هم دغدغه انتشار لیست ساختماهای ناایمن را دارد و تا شنبه منتظر شهرداری ماندیم و امیدوارم اگر کسی مخالف انتشار ساختمان های ناایمن است به حقوق شهروندان توجه کند و آن را به جا بیاورد.
آتش نشانی هیچ زمانی لیست را اعلام نمی کند
صمتبه دنبال پیگیری شورای شهر برای دریافت لیست ساختمــان های ناایمن قـدرت الله محـمــدی، مدیــرعامــل ســازمــان آتـش نشـانــی شهرداری تهران با بیان اینکه به دنبال حل مسئله هستیم نه اینکه صورت مسئله را پاک کنیم گفت: وظیفه آتش نشانی دادن لیست نیست و وظیفه شهرداری تهران است؛ ما باید ایمن سازی کنیم، البته همه اعضای شورای شهر تهران لیست رادارند، اما شاید آخرین لیست به روز شده در اختیارشان نباشد.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی شهرداری تهران یادآور شد: آتش نشانی هیچ زمانی لیست را اعلام نمی کند و شهرداری هم چنین کاری را انجام نمی دهد؛ ممکن است ارائه لیست مدت ها طول بکشد زیرا همه چیز بستگی به شرایطی مانتد تعداد نیروها دارد و زمانش را شرایط تعیین می کند.
۶۲ مالک ساختمان ناایمن دیگر اخطار دریافت کردند
صمتپس از گذشت مهلت یک هفته ای اعلام اسامی ساختمان های ناایمن مهدی بابایی رئیس کمیته ایمنی شورای شهر تهران در گفت وگو با مهر، با بیان اینکه لیست اسامی ساختمان های ناایمن از سوی کمیته ایمنی شورای شهر تهران اعلام نخواهد شد گفت: لیست را باید از عضوی که اعلام کرده آن را منتشر می کند دریافت کرد.
وی ادامه داد: دو هفته پیش بود که یکی از اعضای شورای شهر تهران در مراسم سخنرانی شهدای پلاسکو اعلام کرد که اسامی ساختمان های ناایمن را منتشر می کند و بر همین اساس باید لیست از افرادی که از انتشار آن صحبت کرده اند گرفته شود.
بابایی تصریح کرد: در جلسه ای که هفته گذشته با حضور نماینده دادستانی و سازمان آتش نشانی برگزار شد به ۶۲ مالک دیگر ساختمان های ناایمن اخطاریه نهایی در حضور معاون دادستان داده شد و این ماکان مکلف شدند تا پایان سال نسبت به عقد قرارداد ایمن سازی ساختمان های خود اقدام کنند. رئیس کمیته ایمنی شورای شهر تهران این با تاکید بر اینکه این ۶۲ مالک آخرین مالکانی بودند که اخطاریه ها را دریافت کردند گفت: پیش از نیز به ۶۰ مالک دیگر اخطاریه ها داده شده بود و از مجموع ۱۲۹ ساختمان ۱۰ مورد ایمن سازی شدند.
وی اظهار کرد: پیش بینی من این است که تا پایان سال تعداد ساختمان های ناایمن به ۱۰۰ عدد می رسد و بحث کارشناسی در این رابطه در شورای شهر وجود دارد که تا پایان سال ۱۴۰۲ یا ۱۴۰۳ تعداد ساختمان های ناایمن به صفر برسد.
سخن پایانی
مدتی است که ایمنی ساختمانها در تهران به یکی از نگرانیهای جدی تبدیل شده است. البته مشخص نیست چرا مسئولان اصرار بر منتشر نکردن این لیست پرسروصدا دارند. اگر موقعیت ساختمانی در وضعیت خطرناک است چرا اعلام نمیشود که جان چند صد نفر به خطر نیوفتد؟ ظاهرا شهرداری بیشتر از جان مردم نگران صاحبان مجتمعهاست!